Читај ми!

Миливојевић: Све смо ближи ескалацији на КиМ, сада је тренутак да се Кфор изјасни

Некадашњи дипломата Зоран Миливојевић рекао је за РТС да је једина шанса да се изађе из кризе на КиМ да се изађе у сусрет захтевима српске стране – повлачење специјалних полицијских снага и пуштање из затвора оних људи који су бесправно ухапшени – све друго води у директан сукоб ван контроле.

Срби са севера Косова и Метохије су на барикадама 17. дан. Поручују да ће их уклонити када Приштина ослободи Дејана Пантића, Миљана Аџића и Слађана Трајковића и када са севера повуче специјалне снаге полиције. 

Некадашњи дипломата Зоран Миливојевић рекао је, гостујући у Дневнику РТС-а, да смо све ближи ескалацији, потези приштинске стране и приштинских власти од јуче директно воде у ескалацију ако не будe реакције Кфора.

"Није случајно да имамо коинциденцију да на католички Божић имамо забрану улaска патријарха Порфирија и да имамо покушај провокације да дође до директног инцидента и да се на неки начин изазове српска страна", рекао је Миливојевић.

"Преко Кохе се појавила вест јуче да је нападнута патрола Кфора, то је директан позив на ескалацију и аргумент – што се мене тиче – показује да је било покушаја да ствар ескалира и да се то искористи", додао је Миливојевић.

Према његовим речима, приштинска страна је опредељена на решење силом и њима у овом тренутку највише одговара ескалација.

Аљбин Курти је најавио разговоре са командантом Кфора после Божића.

Говорећи о могућности насилног уклањања барикада, Миливојевић истиче да би то био увод у директан сукоб, једина шанса да се изађе из кризе је да се изађе у сусрет захтевима српске стране: повући специјалне полицијске снаге и пустити из затвора двојицу, тројицу људи који су бесправно ухапшени – све дуго води у директан сукоб ван контроле.

"Уколико не буду имали у Кфору разумевања за ове ставове, онда могу да допринесу ескалацији, мислим на вести о могућој подршци приштинској страни за решење силом", каже он.

Одлучност Београда да буде на страни српског народа 

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић је отишао у Рашку.

Одговарајући на питање шта значи овај долазак војног врха, Миливојевић каже да је то потврда става Београда да ће на сваки начин бранити српски народ и да се неће дозволити нове Олује.

"Одлучност Србије да буде на страни српског народа и, под два, да једино решење треба тражити дијалогом. Београд даје до знања да је за солуцију дијалога, политичког решења, али је одлучан да ће бранити српски народ, уколико дође до ескалације – то је за Кфор врло јасна порука", напомиње Миливојевић.

Одлазак на терен је потврда става Србије, то је довољан аргумент за Кфор да узме озбиљно у разматрање, каже он.

Када је реч о Кфору и том делу међународне заједнице, Миливојевић напомиње да и ту постоје разлике у приступима – постоји радикална струја која се залаже за решење силом – немачка страна, али постоји рационалнија друга групација земаља где Вашингтон игра главну улогу – да се избегне ескалација.

Поједини медији преносе да су представници држава Квинте затражили од председника Вучића повлачење барикада у року од 24 сата или ће уследити њихово насилно уклањање.

Миливојевић каже да му то не делује политички озбиљно у овој ситуацији и тај део међународне заједнице би изгубио кредибилитет да активно делује на овим просторима.

"Друго, нема шта да се прозива председник Вучић, није Београд поставио барикаде, Срби су се определили на миран протест", напомиње Миливојевић.

Истиче да су барикаде симбол мирног протеста, и могућност да се траже политичка решења, једини начин да се тако вратимо дијалогу и миру је да се изађе у сусрет Србима на КиМ, ако се испуне ова два захтева не би био проблем да се барикаде склоне.

"Живимо у времену када је све могуће, право се не поштује, али онда излазимо из круга дипломатије, ако се жели мир и стабилност Кфор ће знати шта да уради, приклониће се ономе што води миру, неће дати подршку приштинским властима, политици која води ескалацији", рекао је Миливојевић.

"Могућ је рат ако се дозволи приштинској страни да спроведе своје политичке замисли", подвлачи Миливојевић.

О захтеву упућеном Кфору 

Миливојевић не очекује позитиван одговор Кфора на захтев Београда о враћању српских војника и полицајаца, али не и директан негативан одговор.

Указује да морају да поштују Резолуцију 1244, могу да кажу да је ситуација под контролом и индиректно дају до знања да није неопходно да се представници српске војске врате на терен, али је неопходно да то и гарантују.

"Сад је тренутак да се Кфор изјасни да ли је у свом мандату, да не дозволи могућност ескалације и покушај ескалације од приштинске стране да на терену буде и рализован", истакао је Миливојевић.

"Појачавање војника на административним прелазима је знак да је Београд јасан у свом ставу – бранићемо интересе српског народа и нећемо дозволити нови погром, нећемо дозовлити нову 2004. годину", закључио је Миливојевић.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво