Читај ми!

Специјалци на путу у близини села Бањска; Вучић: Очекујем негативан одговор Кфора

Север КиМ и даље је блокиран. Дванаести је дан од како су Срби на барикадама у општинама Звечан, Зубин Поток и Лепосавић. Кажу да ће барикаде бити уклоњене када буду ослобођени Миљан Аџић, Дејан Пантић и Слађан Трајковић, али и када се специјалне снаге косовске полиције повуку са севера покрајине. Толико су затворени и прелази Јариње и Брњак, под контролом косовске полиције. Припадници јединице специјалне полиције појавили су се на прилазу главном магистралном путу из правца села Бањска у општини Звечан. Председник Вучић очекује негативан одговор Кфора на захтев Београда за повратак српских снага на КиМ.

Барикаде Срба на северу Косова и Метохије ушле су у 12. дан. Мисија Еулекса саопштила је да је безбедносна ситуација "узнемирујућа и напета", те да се барикаде морају одмах уклонити.

Кфор позива све стране на КиМ да омогуће безбедност и слободу кретања и да решење ситуације треба тражити путем дијалога.

С друге стране, адвокати ухапшеног бившег полицајца Дејана Пантића, које је ангажовала Канцеларија за КиМ, у петак су опет тражили суду у Приштини да се његовом сину и супрузи омогући да га чују бар на минут, али пети дан суд не одговора, саопштио је директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

Породица Дејана Пантића отишла је самоиницијативно до базе специјалних косовских јединица близу административног прелаза Јариње, али ни после 12 дана није им било дозвољено да ступе у контакт са Дејаном, а једино што су успели било је да предају одећу и ствари за личну хигијену, рекао је претходно Пантићев син Предраг за Косово онлајн.

Кризни штаб српског народа позвао је на протест сутра у 12 часова у Рудару код Крста због, како су рекли, најновијих претњи Аљбина Куртија и директне подршке немачког амбасадора у Приштини Јeрна Родеа Куртију.

Српска листа "најоштрије осуђује цртање мете на челу председнику те странке Горану Ракићу од стране министра полиције Џељаља Свечље која долази непосредно након претњи Аљбина Куртија упућене Србима на барикадама".

Свечља је јуче оптужио Ракића да 11 дана "одржава барикаде" и блокира могућност деловања косовке полиције и кретање грађана на КиМ.

"Те претње су најозбиљније, јер Свечља директно руководи Куртијевим специјалицима с дугим цевима. Не играјте се животима српског народа на КиМ!", поручио је директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

Иначе, немачки амбасадор у Приштини Јерн Роде рекао је да су барикаде на северу КиМ нелегалне и да морају да се уклоне до католичког Божића. На то је реаговао председник Србије Александар Вучић, напоменувши да је таква изјава опасна и претња српском народу. Оценио је и да је Роде, како каже, познат по антисрпским ставовима.

И премијерка Ана Брнабић поручила је да је оваква изјава нечувена.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво