Читај ми!

Ескобар за РТС: Легитимна забринутост људи на барикадама, али треба да их уклоне

Заменик помоћника америчког државног секретара Габријел Ескобар рекао је у интервјуу за РТС да барикаде на северу Космета треба да уклоне они који су их и поставили, мирним путем. Противи се доласку српске војске на север КиМ јер је против, како каже, милитаризације проблема.

Заменик помоћника америчког државног секретара Габријел Ескобар имао је данас састанке са државним врхом Србије, а дан раније био је у Приштини.

У разговору за РТС, Ескобар је рекао да "има напретка и има разлога за оптимизам".

"Не желим да прејудицирам исход преговора, али желим да кажем једну ствар – у контексту ове кризе мислим да можемо да видимо не само почетак решења, већ и прилику за нови дијалог, али у новој парадигми – тражења дугорочних решења за овај регион", рекао је Ескобар.

Поновио је да се Вашингтон залаже за успостављање Заједнице српских општина, као и да траже начин да се та ставка Бриселског споразума и спроведе. 

"За САД то је правнообавезујући споразум између Србије, Косова и Европске уније. За нас је то обавеза јер смо подржали тај процес и једна политичка страна не може из тога да се повуче једнострано, тако да тражићемо начине да ту идеју остваримо", рекао је Ескобар додајући да је рок за то "одмах".

Ескобар је рекао да је већ имао разговоре са представницима цивилног друштва, пословним организацијама, омладинским лидерима "који желе да та заједница функционише не само за Србе већ за Косово и цео регион".

"Замислите могућности које постоје у оквиру једне заједнице која је на пресеку четири важне земље – Србије, Косова, Северне Македоније и Албаније и да створите зону слободне трговине, дистрибутивни центар за Отворени Балкан или за заједничко регионално тржиште у контексту Берлинског процеса", навео је Ескобар.

"Категорички смо против идеје која води милитаризацији проблема" 

Поводом најаве Београда да ће тражити повратак једног броја војника на КиМ, што омогућава Резолуција 1244, Ескобар је рекао да САД одбијају повратак српских снага на КиМ јер су против, како каже, милитаризације проблема, већ се залажу за дијалог.

"Срби треба да се врате у институције, желимо их тамо, потребни су нам тамо и барикаде треба да уклоне људи који су их поставили, пошто се саслушају њихове бриге", навео је Ескобар.

Додао је да их је он саслушао и истакао да је њихова забринутост "легитимна, а у многим случајевима и оправдана".

"Осећају се изоловано, да немају одговарајућу заступљеност у влади и утицај у влади који би требало да имају", рекао је Ескобар.

На питање да ли САД преузимају водећу улогу у решавању односа Београда и Приштине, Ескобар одговара одречно појашњавајући да је већина преговора техничка. Међутим, САД преузимају иницијативу када је реч о имплементацији договора попут ЗСО, или споразума о слободној трговини.

"Ми смо активан партнер, али дугорочно решење је шира европска интеграција за цео регион. Када говоримо о регистарским таблицама, замислите решење које укључује цео Балкан, то су решења каква тражимо", поручио је Ескобар.

Каже да је порука коју је донео у Београд иста коју је донео и остатку Балкана – да из сваког конфликта и из сваке кризе треба да тражимо оптимизам и решења која представљају могућности из којих ћемо научити како да створимо динамику која функционише за цео регион.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво