Гласање у Скупштини о предложеном буџету у 11 часова

Посланици ће од 11 часова гласати о Предлогу буџета за наредну годину. Буџет за 2023. је већи за 7,8 одсто у односу на актуелни ребаланс, а дефицит од 3,3 процента договорен је са ММФ-ом.

Педвиђени укупни буџетски приходи и примања су у износу од 1.843,4 милијарде динара, што је 7,8 одсто више него ове године, док су расходи планирани у висини од 2.107,4 милијарде динара. 

Посланици Скупштине Србије завршили су јуче расправу о амандманима, а гласање о Предлогу буџета за 2023 годину заказано је за данас у 11 часова.

Током расправе министар Синиша Мали рекао је опозиционим посланицима да "раде против своје земље" као да их неко за то плаћа. Део опозиције покренуо процедуру за интерпелацију министра финансија Синише Малог. 

Буџет се, како је рекао Мали, заснива на три стуба: повећању стандарда грађана, капиталним инвестицијама и енергетици, и да је прављен са веома конзервативним приступом, јер се могу очекивати већи приходи од планираних.  

Министар Мали захвалио је на крају расправе посланицима на конструктивној и садржајној дебати о најважнијем документу за грађане Србије.

"Желим да вас обавестим да, ако гласате за овај буџет, да сте гласали за повећање плата у јавном сектору, изгласаћете повећање пензија за 20,8 одсто, изнад раста инфлације. Изгласаћете даље растерећење зарада када су послодавци у питању, чиме доприносимо даљем запошљавању и новим радним местима, изгласаћете и повећање минималне зараде", рекао је Мали. Он је истакао да су све те мере усмерене ка боље животном стандарду.

"У том случају ћемо имати просечну плату на крају следеће године 830 евра", казао је Мали. Он је навео да ће, уколико посланици буду дали подршку, гласати и за наставак огромног инвестиционог циклуса.

"Изгласаћете и велику резерву да се боримо са енергетском кризом, тако да грађани, ни привреда, немају проблем са доступношћу гаса...Гласаћете и за рекордан износ буџета за пољопривреднике, здравство, просвету, културу, спорт, који доприноси даљем расту наше економије у свим сферама", рекао је Мали на крају расправе о буџету.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво