Читај ми!

Мали опозицији: Као да вас неко плаћа да уништавате земљу; Покренута процедура за интерпелацију министра

Посланици Скупштине Србије расправљали су о амандманима на Предлог закона о буџету за 2023. годину и сету финансијских закона. На све предложене законе поднето је 382 амандмана, највише на Предлог буџета за наредну годину - 178. Током расправе министар Синиша Мали рекао опозиционим посланицима да "раде против своје земље" као да их неко за то плаћа. Део опозиције покренуо процедуру за интерпелацију министра Малог. Сутра гласање о буџету.

Посланици завршили рад, сутра гласање о буџету

Посланици Скупштине Србије завршили су рад по амандманима, а гласање о Предлогу буџета за 2023.годину заказано је за сутра у 11 часова.

Министар финансија Синиша Мали захвалио је на крају расправе посланицима на конструктивној и садржајној дебати о најважнијем документу за грађане Србије. "Желим да вас обавестим да, ако гласате за овај буџет, да сте гласали за повећање плата у јавном сектору, изгласаћете повећање пензија за 20,8 одсто, изнад раста инфлације.

Изгласаћете даље растерећење зарада када су послодавци у питању, чиме доприносимо даљем запошљавању и новим радним местима, изгласаћете и повећање минималне зараде", рекао је Мали. Он је истакао да су све те мере усмерене ка боље животном стандарду.

"У том случају ћемо имати просечну плату на крају следеће године 830 евра", казао је Мали. Он је навео да ће, уколико посланици буду дали подршку, гласати и за наставак огромног инвестиционог циклуса.

"Изгласаћете и велику резерву да се боримо са енергетском кризом, тако да грађани, ни привреда, немају проблем са доступношћу гаса...Гласаћете и за рекордан износ буџета за пољопривреднике, здравство, просвету, културу, спорт, који доприноси даљем расту наше економије у свим сферама", рекао је Мали на крају расправе о Предлогу буџета за следећу годину.

Опширније Краће

Мали о интерпелацији: Опозиција нема аргументе, па прави фарсу

Потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали изјавио је поводом најаве дела опозиције да покреће процедуру за његову интерпелацију да то раде јер немају ништа конструктивно да кажу, па онда вређају и праве фарсу.

Он је додао да је цела Србија имала прилику да види каква је опозиција данас и како се бахато понаша, исто онако како су, каже, водили нашу земљу па је довели до банркота и стечаја.

"Ја трпим њихове увреде већ данима. То су они исти људи који су за премијерку Ану Брнабић рекли да је срамота за Србију, да је увреда за Србију, да БИА треба да испита њене корене, њено порекло", рекао је Мали за Танјуг.

Навео је да се данима у Скупштини Србије говори о најважнијем документу који предвиђа повећање плата и пензија, животног стандарда, улагања у инфраструктуру, екологију и енергетику, а то је буџет за наредну годину, а да се од опозиције за то време" чују само добацивања и увреде, а ништа конкретно за добробит грађана Србије".

"Кад немате аргумент, кад немате ништа конструктивно да кажете, онда крене вређање и крену овакве ствари", додао је Мали.

Део опозиције покреће процедуру за интерпелацију Синише Малог

Шеф посланичке групе ДС-а Зоран Лутовац изјавио је да је део опозиције покренуо процедуру за интерпелацију министра финансија Синише Малог.

Лутовац је објаснио да је то квалификовано посланичко питање које подразумева расправу у пленуму.

Непосредан повод јесте обраћање Синише Малог који се недолично понео у парламенту, увредио посланике, унизио скупштински дом, рекао је Лутовац на конференцији за новинаре.

Лутовац је оценио да се Мали на седници парламента недолично понашао када је, како је навео, упитао посланике да ли су свесни шта раде и колико раде против своје земље, као да их неко за то плаћа.

"Он је за посланике изјавио да су лажови и страни плаћеници и издајници. Потпуно недолично понашање Синише Малог", оценио је Лутовац.

Интерпелација може да доведе до смене министра финансија, речено је на конференцији за новинаре, али напомињу да нису оптимисти.

Конференцију су одржали ДС, Зелено-леви блок, Уједињени, Морамо-Заједно и Народна странка.

Тражићемо од владе да се изјасни да ли су ово лични ставови Синише Малог или је ово и став Владе. Тражићемо или да буде разрешен или да поднесе оставку, рекао је Лутовац.

Опширније Краће

Мали: Поносни смо на војску, чуваћемо КиМ

Предлогом буџета за 2023. годину предвиђено је улагање у најновију и најмодернију опрему, као и за обуку Војске Србије, рекао је у Скупштини Србије министар финансија Синиша Мали.

Мали је одговарајући на критике опозиције рекао да је у "њихово време" војска уништавана, те да су, како је рекао, продали и истопили од оруђа и оружја све што су могли.

"Срамота је да неко прича о распореду наших јединица и о бројности наших јединица у овом тренутку. Као да нисте свесни у ком се тренутку наша земља налази, шта се сада дешава на територији КиМ. Је л' сте ви свесни шта радите? Уз то ширите дефетизам кад кажете наши припадници војске одлазе, неће да се боре, неће да штите нашу земљи. Да ли сте ви људи свесни шта радите, колико уништавате своју земљу и радите против своје земље, па као да вас неко, и вероватно и плаћа да то радите", прокоментарисао је Мали. Мали је истакао и да је војска данас никад јача.

"Поносни смо на нашу Војску и наше војнике и чуваћемо наше Косово и Метохију", поручио је Мали.

Опширније Краће

Двери и Заветници питају шта је потписано у Тирани на самиту

Шеф посланичке групе Двери Бошко Обрадовић питао је премијерку Ану Брнабић и министра спољних послова Ивицу Дачића шта пише у новом предлогу француско-немачког документа за решавање питања Косова и Метохије, као и шта је држава одговорила на прву верзију, а шта ће одговорити на другу.

Он је, у дану за постављање питања у Скупштини Србије, питао надлежна министарства зашто је, како каже, држава забранила продужавање регистрације за возила из градова на КиМ и то Приштине, Косовске Митровице, Призрена, Пећи, Гњилана, Ђаковице и Урошевца.

Обрадовић је питао и председника скупштине Владимира Орлића када ће бити заказана седница о КиМ, а министарку рударства Дубравку Ђедовић колико Србија има рудног богатства на КиМ.

Питао је и председника државе Александра Вучића шта је потписао у Тирани на Самиту ЕУ - Западни Балкан, те да ли је потписао Декларацију којом се осуђује Русија (због рата у Украјини).

Посланица Српске странке Заветници Драгана Миљановић је упитала да ли та декларација представља намеру власти да уведе санкције према Руској федерацији.

Опширније Краће

Седница је почела постављањем посланичких питања, као сваког уторка и четврка када је заседање у току.

Предлогом закона о буџету за 2023. годину су предвиђени укупни приходи и примања у износу од 1.843,4 милијарде динара, што је за 133,8 милијарди динара, односно 7,8 одсто, више у односу на износ прихода предвиђен ребалансом буџета за 2022. годину.

Предлогом буџета за 2023. годину предвиђени су укупни расходи и издаци у износу од 2.107,4 милијарде динара.

Процењени ниво јавног дуга на нивоу опште државе смањује се и до краја 2023. године задржава на нивоу од 56,1 одсто БДП.

Такође, очекује се да следеће године српска привреда оствари раст од 2,5 одсто.

Расправа о Предлогу буџета за 2023.годину почела је у понедељак 5. децембра, а гласање се очекује сутра.