Читај ми!

Жиофре за РТС: ЗСО мора да буде формирана, уверен сам да ће се разговори наставити

У наставак дијалога Београда и Приштине уверен је шеф делагације ЕУ у Србији Емануел Жиофре. За РТС не открива детаље измењеног немачко-француског предлога, али поручује да Заједница српских општина мора да буде формирана. Оцењује и јучерашњи самит у Тирани.

Емануел Жиофре-022343 je рекао да је Самит био веома важан и послата је вазна политичка порука.

"Не заборавимо да је Самит одржан у сенци руске агресије на Украјину, што је угрозило и европску и глобалну безбедност, зато морамо да се држимо заједно. Јуче су европски лидери послали веома јасну поруку земљама овог региона и истакли да је Унија у потпуности посвећена томе да земље Западног Балкана постану њене чланице", истакао је Жиофре.

Према његовим речима, порука никада није била јаснија, такође су позвали на убрзање процеса, а чуло се и да је посебно у овим геополитичким околностима, време да се убрзају реформе, предузму кораци, да се ускладе политике.

У Тирани лидери су разговарали и о енергетици, безбедности, миграцијама. Потписана је и закључна декларација.

"Направљени су веома конкретни кораци да грађани региона што пре осете прве бенефите. Најпре у области енергетике, која је због великог скока цена светски проблем данас. Најављен је велики пакет помоћи у износу од једне милијарде евра за регион, 500 милиона евра опредељено је за директне потребе - ублажавање последица енергетске кризе. Од тог новца, 165 милиона биће само за Србију. Тај новац ће стићи веома брзо, већ у јануару", каже Жиофре.

Додао је да су то средства која су намењена породицама које су суочене са поскупљењима и тешкоћама изазваним енергетском кризом, које ће добити преко Владе.

"Други део пакета намењен је унапређењу енергетске инфраструктуре, диверзификацији. Ми смо такође много у претходном периоду доста радили да олакшамо комуникацију људи. Али јучерашњим потписивањем декларације  телекомуникационих оператера земаља Западног Балкана и чланица Уније биће смањени трошкови роминга следеће године са намером да их у потпуности елиминишемо у наредним годинама. И то је веома важан корак, грађани Србије ће већ следеће године када буду путовали у земље ЕУ осетити бенефите", истакао је шеф делагације ЕУ у Србији.

Коментаришући да је измењени предлог из Брисела стигао у Београд и Приштину, Жиофре каже да су то дипломатски преговори, који су наравно веома деликатни.

"Председници ће дати своје коментаре. Мислим да треба да подвучемо да имамо могућност, као што је ЕУ већ рекла, да све што је већ договорено мора да се примени, укључујући и Заједницу српских општина. Али у смислу хитности, имамо прилику да направимо корак ка правно-обавезујућем споразуму о нормализацији односа Београда и Приштине", рекао је Жиофре.

Кака је реч о даљим корацима, напоменуо је да ће се дијалог наставити.

"Специјални изасланик ЕУ Мирослав Лајчак, који је пре неколико дана био у Београду и Приштини ће поднети извештај у Бриселу. Уверен сам да ће се разговори наставити", каже Жиофре.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво