Читај ми!

Влада у Приштини очекује процену ситуације на северу ради даљих потеза

Портпарол владе у Приштини Прпарим Круезиу изјавио је да је одржавање избора у општинама на северу Косова и Метохије уставна обавеза централних институција, али и да очекују процену ситуације безбедносних органа за наредне потезе. Вјоса Османи одлучиће о одлагању датума избора на северу КиМ, само ако о томе оцену дају безбедносна и изборна тела, изјавио је њен саветник за медије Беким Купина.

"Након оставки градоначелника четири општине на северу, њихово одржавање је сада уставна обавеза институција", навео је Прпарим Круезиу на друштвеним мрежама.

"Очекујемо процену ситуације на северу наших безбедносних органа за наредне кораке", написао је Круезиу.

Уз то о одлагању датума избора на северу КиМ Вјоса Османи ће само ако о томе оцену дају безбедносна и изборна тела, изјавио је њен саветник за медије Беким Купина.

"Председништво је у сталном међуинституционалном контакту и уколико буде захтева за одлагање избора, према пракси Венецијанске комисије, председник Османи ц́е позвати политичке субјекте на консултације и потом донети одлуку", рекао је Купина.

Министар унутрашњих послова Џељаљ Свечља је са моста на Ибру који раздваја северни од јужног дела Митровице, поручио да имају потребне капацитете да обезбеде ванредне изборе у четири северне општине, заказане за 18. децембар.

Претходно је амерички амбасадор на Косову Џеф Ховениер истакао да не постоје адекватни услови за одржавање избора, на шта је Свечља рекао да о одржавању избора одлучују косовске институције.

"Ситуација је мирна. Дошао сам да координирам ствари. Поштујемо став америчког амбасадора, али институције су те које оцењују аспект одржавања избора", рекао је Свечља а пренели медији на албанском.

Свечља је још рекао да прво подаци указују да су бивши полицајци били умешани у догађаје на Северу и да "полиција и Специјално тужилаштво дају све од себе да починиоце приведу правди".

четвртак, 09. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара