Читај ми!

Брисел: Погрешили смо, не тражимо увођења виза грађанима са Косова

У свом извештају о механизму за суспензију виза за Западни Балкан Европска комисија је од земаља региона затражила усклађивање са визним режимом ЕУ.

Европска комисија је признала да је направила грешку у "петом извештају о механизму за суспензију виза за Западни Балкан", у којем се управо од Северне Македоније и Црне Горе захтева увођење виза "грађанима са Косова".

Извештај је био брзо повучен и постављена је нова, исправљена верзија у којој се више не помиње увођење виза.

"Потпуно подржавамо слободу кретања на Западном Балкану. Комисија такође подржава либерализацију визног режима за Косово као приоритет", каже портпаролка за унутрашње послове у Европској комисији Анита Хипер.

Како је додала грешка у извештају ће бити исправљена, али није објаснила како и зашто је дошло до те грешке.

То је потврдио и портпарол Европске комисије Ерик Мамер.

Могу да потврдим да нема никакве промене у ставовима Европске комисије и ми подржавамо слободу кретања у региону", рекао је Мамер.

У извештају се када је реч о земљама Западног Балкана наводи потреба да усклади визну политику са ЕУ у односу на треће земаље са којима Унија нема безвизни режим, посебно оних које представљају ризик нерегуларне миграције или безбедности", стоји у извештају.

Комисија је, када је реч о Србији, навела да тренутно грађани Јерменије, Азербејџана, Бахреина, Белорусије, Боливије, Кине, Кубе, Гвинеје Бисао, Индије, Индонезије, Јамајке, Киргистана, Кувајта, Казахстана, Монголије, Омана, Катара, Русије, Суринама, али и Турске могу ући без визе, али не и у ЕУ и констатовала да овај проблем мора бити приоритет за Србију.

У извештају се наводи да су држављани Бурундија, Туниса, Индије, Кубе и Турске ове године долазили у Србију и "настављали свој пут ка државама чланицама дуж западнобалканске миграционе руте".

Комисија додаје да усклађивање визне политике са ЕУ доприноси добром функционисању безвизног режима свих партнера Уније".

Указује се на то да је Србија 20. октобра обавестила Комисију да је усвојила одлуку којом се успоставља виза за држављане Бурундија и Туниса и обавезала се да ће се даље усаглашавати са листом трећих земаља чији држављани морају имати визу за улазак у ЕУ.

Комисија наводи да се Србија сагласила да успостави виза за држављане Индије до краја ове године, и наводи да "очекује даље усклађивање виза у складу са обавезама".

Земље Западног Балкана су, на недавном Самиту Берлинског процеса, потписале споразум којим је омогућено путовање регионом само уз личну карту, што важи и за КиМ.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара