Читај ми!

Декларација из Тиране о перспективи Западног Балкана у ЕУ

Лидери Европске уније и држава чланица потврдили су у Декларацији из Тиране потпуну и недвосмислену опредељеност перспективи чланства Западног Балкана у ЕУ и позвали на убрзање процеса приступања на темељу кредибилних реформи и начела властитих резултата, што је, како су нагласили, у узајамном интересу.

Декларација поздравља напредак који су партнери Западног Балкана направили на путу ка ЕУ од Самита ЕУ – Западни Балкан на Брду код Крања у октобру 2021. године, наведено је у другој тачки документа којим се чланице Западног Балкана, које то још нису учиниле, позивају да се ускладе са Заједничком спољном и сигурносном политиком ЕУ.

У Декларацији, која има 33 тачке, лидери ЕУ нагалашавају да остају најближи партнер, главни инвеститор, трговински партнер и највећи донатор за регион, такође подстичу на важност реформи и наглашавају да ће подржавати опредељеност партнера Западног Балкана за инклузивну регионалну сарадњу и јачање добросуседских односа.

У документу на првом месту наводе да су они, "лидери ЕУ и њених држава чланица, уз консултације са лидерима Западног Балкана, одржали Самит, први пут у региону Западног Балкана и закључили да ескалација агресивног рата Русије против Украјине угрожава европски и глобални мир и безбедност".

Важност стратешког партнерства 

ЕУ у једној од тачака поздравља одлучност партнера Западног Балкана да подрже темељне европске вредности и принципе у складу са међународним законима, јачањем демократије, владавине права.

Декларација наглашава и потребу за трајним напорима у борби против корупције и организованог криминала, као и за повећаном подршком за добро управљање, унапређивање људских права, равноправност полова и права особа које припадају мањинама.

Кредибилитет те опредељености, како додају, зависи од спровођења неопходних реформи.

Налгашавају да су "оснажено цивилно друштво и независни и плуралистични медији са пуним поштовањем слободе изражавања кључне компоненте било којег демократског система".

Наводе да је заједнички наступ са ЕУ јасан знак стратешке оријентације партнера Западног Балкана сада важан више него икада пре јер "агресорски рат против Украјине ескалира".

"Заједничка визија будућности значи обостране одговорности и дељене вредности", наводи се у Декларацији којом се поново апелује на партнере Западног Балакана да остваре брз и сталан напредак ка пуном усклађивању са заједничком спољном и безбедносном политиком ЕУ и да делују у складу са тиме, укључујући и рестриктивне мере ЕУ.

Лидери ЕУ похваљују оне који већ показују стратешку опредељеност у погледу потпуног усклађивања са заједничком спољном политиком и подстичу оне који се нису ускладили да то учине.

Наводе и да ће подржавату пољоприведу, спровођење зелене агенде, продубити секторску сарадњу, убрзати и продубити политички ангажман и ангажман у области политика, укључујући и редовно одржавање самита ЕУ – Западни Балкан.

Подсећају на заједничку обавезу да се појачају напори за поспешивање интеграције Западног Балкана са унутрашњим тржиштем ЕУ и поздрављају ангажовање свих економија ка модернизацији њихових платних система, као и опредељеност партнера за спровођење агенди за иновације, истраживања, образовање, културу, младе и спорт.

У Декларацији наводе да су одлучни у борби против стране манипулације информацијама и уплитања, укључујући дезинформације и друге хибридне претње које покушавају да угрозе стабилност региона, његове демократске процесе и перспективу у ЕУ.

Управљање миграцијама је и даље, како су навели, заједнички изазов и одговорност због чега је ЕУ повећала финансијску подршку региону са више од 170 милиона евра.

Апелују да се даље појача сарадња у борби против тероризма и екстремизма, као и да партнери са Западног Балкана успоставе и одржавају односе са Канцеларијом европског јавног тужиоца.

Очекујемо конкретан напредак ка обавезујућем споразуму Београда и Приштине

Лидери Еувропске уније и држава чланица су у закључцима у Декларацији коју су потписали навели да од Београда и Приштине очекују конкретан напредак ка свеобухватном и легално обавезујућем споразуму о нормализацији односа, али и то да се сви до сада договорени споразуми у потпуности поштују и то без одлагања.

"То је од кључног значаја за стабилност и развој целог региона и како би се осигурало да стране могу да иду даље на свом европском путу", наводи се у Декларацији у деветој од 33 тачке.

У Декларацији су навели да у потпуности настављају да подржавају напоре високог представника ЕУ и специјалног представника ЕУ за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана Мирослава Лајчака.

"Поново наглашавамо наше јако очекивање да ће се сви постигнути споразуми потпуно поштовати и спровести без одлагања", закључено је у Декларацији из Тиране.

Лидери ЕУ и држава чланица апеловали су на Београд и Приштину да се ангажују у конструктивном решавању спорова и да се уздрже од једностраног и/или провокативног деловања које би могло довести до напетости и насиља.

Такође, апеловали су на обе стране да се уздрже и до реторике која није погодна за дијалог.

"Подсећамо обе стране на одговорност коју деле у обезбеђивању мира и стабилности", навели су лидери ЕУ и земаља чланица у Декларацији из Тиране.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво