Читај ми!

Самит ЕУ–Западни Балкан у Тирани, присуствује председник Вучић

Председник Александар Вучић борави у Тирани где учествује на Самиту лидера Европске уније и Западног Балкана. Самитом председава председник Савет ЕУ Шарл Мишел, а присуствује и председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен.

Самит лидера ЕУ–Западни Балкан одржава се у Тирани, први пут у региону, а поред највишних званичника ЕУ, на овом скупу учествују и лидери 27 земаља чланица, као и региона, међу којима је и председник Србије Александар Вучић.

Током Самита у главном граду Албаније, председник Вучић имаће и низ билатералних сусрета са званичницима земаља учесница, међу којима су председник Владе Белгије Александар Де Кро, као и преммијер Холандије Марк Руте.

Председник Србије ће, поред тога, присуствовати и потписивању Роминг декларације између мобилних оператера Европске уније и земаља Западног Балкана, саопштила је прес служба председника.

Како је рекао председник Вучић, на Самит Тирану иде како би се борио за интересе српског народа.

"За мене је веома тешко да разумем тај језик две стране, притом ништа нисмо урадили, гледамо како живу главу нашем народу да сачувамо, то је изазвало јед, гнев и бес, али закључак је следећи – нисам сигуран, али свакако ће некакве користи бити од мог одласка у Тирану, а ако не бих отишао, можда и не би било користи, али би било велике штете за нашу земљу", рекао је Вучић.

Уочи Самита ЕУ–Западни Балкан у Тирани, европски званичници у Бриселу истакли су да ће главна порука састанка бити недвосмислена подршка чланству региона у ЕУ и позив на убрзање процеса приступања.

Чињеница да се први пут Самит са Западним Балканом одвија у једној од земаља региона је симбол "ојачаног партнерства ЕУ и региона у време руске агресије на Украјину", навели су званичници ЕУ пред почетак самита.

У декларацији Самита, у коју је РТС имао увид, лидери ЕУ су подржали идеју постепене интеграције региона, а већ у фази приступања најавили су финансијску помоћ од милијарду евра за ублажавање последица енергетске кризе и нагласили значај партнерства ЕУ и Западног Балкана у светлу рата у Украјини.

На Самиту ће, како је најављено, бити потписана и заједничка декларација оператера из ЕУ и Западног Балкана о постепеном смањењу цена роминга, почев од 2023. године, с циљем да се трошкови накадно у потпуности укину.

На крају Самита предвиђена је и заједничка конференција за медије на којој ће говорити председник Савета ЕУ Шарл Мишел, председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен и премијер Албаније Еди Рама.

За подне су, упркос забрани, у Тирани најављени протести опозиције које предводи некадашњи премијер Албаније Саљи Бериша. Због Самита и најављеног протеста јаке су мере обезбеђења у главном граду Албаније.