Читај ми!

Аналитичари: Београд без формирања ЗСО нема простора за разговор са Приштином

О одласку у Тирану на Самит лидера Западног Балкана председник ће одлучити сам, а одлука ће бити у интересу Србије - рекао је министар спољних послова Ивица Дачић. Напредак у дијалогу Београда и Приштине не види без притиска на Куртија и додаје да су наше црвене линије јасно подвучене. Без формирања Заједнице српских општина, могућности за разговоре не виде ни аналитичари.

Косовски лонац одавно је достигао тачку кључања због једностраних потеза Приштине - тако ситуацију у јужној покрајини оцењује некадашњи дипломата Зоран Миливојевић. Верује да је на помолу нова криза на Космету.

"Када је реч о српској страни мислим да је она на ивици стрпљења и да то сада више уопште не зависи од Београда и време је да се ствари узму у своје руке и да они који имају стварни утицај у Приштини предузму конкретне мере. Треба спречити производњу и примену политке која изазива тензије из корака у корак", каже Миливојевић.

А корацима уназад мери се напредак у дијалогу. Београд понавља - наставак разговора нема смисла док Курти одбија да формира ЗСО. О предлозима решења односа са Приштином, који се стављају пред Србију, министар спољних послова каже - треба сачекати па видети.

"Сваки договор који не подразумева Косово као независну државу и њено признање, односно чланство у Уједињеним нацијама је добра тема и основа за даљи разговор. Према томе, далеко смо од неког дефинитивног предлога, али Србија када је јасно рекла шта су наше црвене линије, али смо спремни да разговарамо, важно је учествовати у разговору", каже министар спољних послова Ивица Дачић.

Учешће Србије на Самиту у Тирани још је под знаком питања. Након одлуке да не учествује, председник Вучић је после разговора са европским комесаром Вархељијем и сарадницима рекао да ће о свему још једном размислити.

"Навијам за то да оде. Јер важно је бити на месту на коме се дебатује о будућности читавог региона, самим тим и о будућности Србије. Мислим да би било добро да он, упркос свему, буде тамо, да изнесе ставове и да се бори за њих и да све што је рекао овде, саопшти и тамо на правом месту", сматра Сузана Грубјешић из Центра за спољну политику.

Прилику да саопшти ставове европском посреднику у дијалогу имаће идуће недеље. Наиме, Мирослав Лајчак најавио је посете Београду и Приштини како би разговарао о поштовању споразума о регистарским таблицама, али и о наредним корацима ка нормализацији односа Београда и Приштине у складу са француско-немачким планом.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи