Читај ми!

Зоран Томић из СНС-а и Бранимир Јованчићевић из ДС-а о томе шта све загађује ваздух у Србији

Шта све загађује ваздух у Србији? Да ли су зими највећи проблем индивидуална ложишта? Шта значе најављене реформе енергетског сектора и како треба да се одвија зелена транзиција о томе говоре Зоран Томић, члан председништва српске напредне странке и члан скупштинског одбора за привреду и енергетику и Бранимир Јованчићевић, потпредседник демократске странке и члан одбора за заштиту животне средине.

Бранимир Јованчићевић, потпредседник Демократске странке и члан Одбора за заштиту животне средине, наводи за РТС да се већ годинама током грејне сезоне сусрећемо са проблемом аерозагађења не само у Београду већ и у многим другим местима ширим Србије.

Указује да су узроци загађења различити и мењају се од града до града. 

"Тако да можемо говорити да је у Београду у највећем броју случајева и најчешће присуство термоелектране у Обреновцу и њен рад. У Смедереву је то рецимо рад Железаре и стално емитовање кокса, руде, топитељ који се убацује у уста високе пећи и неконтролисано емитује у атмосферу. У Бору је то претерана емисија сумпор-диоксида у процесу производње бакра из руде халкопирита. У Ужицу је то рецимо смањен, како бих рекао, проток ваздуха и ваздушне масе и смањени ветрови као последица поремећеног рељефа", каже Јованчићевић.

Указује да је у основи свих ових проблема у највећем броју случајева фосилно гориво и емисија киселих оксида током сагоревања фосилних горива.

"Када говоримо о Београду, близина Термоелектране Обреновац је свакако највећи узрочник емисије сумпорних оксида као киселих оксида и азотових који у атмосфери стварају сумпорну киселину која као хигроскопна формира ПМ честице различите величине, а оне су заправо делови смога који је највећи проблем када је Београд у питању и тај проблем траје већ неколико година", указује Јованчићевић. 

Узрок због чега имамо толико емисију сумпор-диоксида је, додаје он, можда не толико лигнит који се користи у Термоелектрани Обреновац колико оно што се додаје лигниту да би се горивост лигнита, пошто је лошег квалитета, повећала, а то је мазут.

"Мазут који се додаје има сумпора у великој количини и он је узрочник претеране емисије сумпор-диоксида у атмосфери", објашњава Јованчићевић.

Указује да је једно од решења за смог, спречавање употребе угља са претераном количином сумпора.

"Сада колико смо ми у могућности, ситуацији да користимо угаљ са мањом количином сумпора то је додатно питање", истиче Јованчићевић.

Томић: Помажемо људима да пређу на алтернативна горива

Зоран Томић, члан Председништва Српске напредне странке и члан скупштинског Одбора за привреду и енергетику, наводи за РТС да постоје решења да се побољша квалитет ваздуха.

"Један од начина јесте да помогнемо грађанима да та индивидуално ложишта замене и чисто ћу споменути податак да смо уложили 250 милиона динара у претходне две године да субвенционишемо замену 1.300 ложишта у Србији", каже Томић.

Према његовим речима, нису само индивидуална ложишта проблем.

"Проблем имате и код топлана односно да кажемо тих капацитета који производе електричну енергију. У претходном периоду први је Александар Вучић покренуо причу да се направе погони за одсумпоравање, тако да се то сада ради у Обреновцу и тиме ће се на један начин решити проблем који имамо", каже Томић.

Указује да се ми у овом периоду успешно боримо да имамо довољне количине енергије и енергената и да се ради на томе да људи пређу на алтернативна горива. 

"Помажемо људима да пређу на алтернативна горива као што је на пример гас. Данас видимо да је гасификација нешто што јако битно и захваљујући важном пројекту који је урађен у Крагујевцу конкретно на њиховој топлани која је у потпуности прешла са мазута на гас имате значајну редукцију степена загађења. Оно што је битно да смо у 25 јединица локалних самоуправа то урадили у претходном периоду и уложено је преко 400 милиона динара у том периоду да се ти проблеми реше", каже Томић.

Указује да се истовремено ради и на пошумљавању.

"Тако да стварамо природне услове да се пречишћава сам ваздух и то је урађено у претходном периоду од стране Министарство за заштиту животне средине", указује Томић.

Указује да такође можемо да радимо на подизању процента коришћења обновљивих извора енергије кроз прављења нових ветропаркова.

"Имате соларни парк који ће се направити у близини Костолца. Имамо подстицајна средства да људи полако уграђују соларне панеле на својим крововима", указује Томић.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво