Читај ми!

Стабилизација или гурање прста у око, шта је поента расписивања избора на северу КиМ

Десет дана од како су Срби на северу Косова и Метохији одлучили да напусте институције, Приштина је донела одлуку о расписивању ванредних избора за председнике четири северне општине за 18. децембар. Правдају одлуку поштовањем устава, док Срби на северу, званичници у Београду и аналитичари кажу да је то - непромишљен потез. Српска листа саопштава на тим изборима неће учествовати.

У краткој објави за јавност Српска листа, чији су председници општина поднели оставке, наводи да неће на изборе 18 децембра, као ни грађани који је подржавају, а којих је како у Српској исти кажу више од 95 одсто.

На консултацијама око утврђивања датума избора, у Приштини су била два српска представника - Александар Јаблановић из Лепосавића и Ненад Рашић из Грачанице. Сматрају да није тренутак за изборе.

"Евентуално учешће на локалним изборима зависи пре свега од расположења међу Србима на северу и ставова званичног Београда. Када се све сабере и подвуче морамо да пратимо комуникацију и сигнале које нам влада Србије шаље", каже Александар Јаблановић из Партије косовских Срба.

Ванредни избори за званичнике Београда су покушај окупирања Митровице, Лепосавића, Звечана и Зубиног Потока. 

"Одлука о расписвању избора нови је покушај Приштине да окупира северни део покрајине. Избори за српске општине, без Срба и српског народа, немају никаквог смисла и осуђени су на пропаст. Власти у Приштини настављају да над Србима спроводе правно и институционално насиље, кршећи између осталог и тачку 11 Бриселског споразума", каже Петар Петковић, директор Канцеларије за КиМ.

Из владе у Приштини поруке да не одустају ни од избора ни од претходних одлука.

"Празна места на северу морају брзо да буду попуњена. За места четири градоначелника мораћемо да организујемо изборе. Што се тиче 10 посланика Српске листе, ако они неће, мораћемо да наставимо са другим партнерима. Такође, полицајце требашсто пре заменити, јер је, неопходно да се осигура владавина права и безбедност за све", каже Аљбин Курти.

Стабилизација или гурање прста у око, шта је поента расписивања избора.

Неџмедин Спахиу, аналитичар каже да то није паметан потез. 

"Мислим да председница пре но што распише изборе прво треба да разговара са реленвантним политичким снагама на терену, да зна како стоји ситуација. Ако она жели да постави неког несрбина као градоначелника у општинама са српском већином, то може да уради и мимо избора. Али то ипак није решење. Решење је да када људи који воде који имају легитимитет, а не само легалност", рекао је Спахиу. 

"У овој ситуацији постоји институционални вакуум. Полиција практично не функционише, судови функционишу у смањеном капацитету, а што је најважније и чланови општинских изборних комисија су поднели оставке. Не видим ко би могао да организује изборе - вратили смо се на ситуацију од пре Бриселског споразума", каже Александар Рапајић из Центра за заступање демократске културе.

Претпоставка је да да би на изборе могли да изађу Албанци. У четири српске општине највише их је у северној Митровици.

На локалним изборима прошле године у овом граду гласало их је 711, међу око десет хиљада изашлих бирача.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво