Читај ми!

Избори за председнике четири општине на северу КиМ, бројна питања без одговора

Председница привремених институција у Приштини Вјоса Османи расписала је за 18. децембар ванредне изборе за председнике општина Северна Митровица, Звечан, Зубин Поток и Лепосавић. У ситуацији каква је на северу Косова и Метохије отварају се бројна питања – где ће избори бити одржани, ко ће их обезбеђивати, коме ће они који буду одлучили да учествују пријављивати промотивне скупове, ко ће делити гласачки материјал...

Избори су расписани за 18. децембар, а на консултацијама код Вјосе Османи били су у већини представници партија Албанаца и две странке Срба.

На састанку нису били представници Српске листе чији су градоначелници поднели оставке. Из те политичке групације за сада нема реакција на расписивање избора.

Александар Јаблановић из Лепосавића и Ненад Рашић из Грачанице, једини међу Србима који су били на консултацијама, оценили су да није време за ванредне изборе на северу и да ако се покуша са изборима могло би да дође до ескалације насиља на терену.

Пошто су избори званично расписани отварају се многе непознанице – Вјоса Османи најављује позив међународним партнерима са захтевом за праћење избора и што веће међународно присуство. Додаје да ће безбедносне институције предузети све мере како би се грађани без обзира на етничку припадност осећали заштићено, сигурно и остварили своја уставна права.

У ситуацији каква је на северу Косова и Метохије отварају се многа елементарна питања – где ће избори бити одржани, ко ће их обезбеђивати, коме ће они који буду одлучили да учествују пријављивати промотивне скупове, ко ће делити гласачки материјал. Све су то питања без чијих јасних одговора нема ни организације гласања.

Излазак око 3.000 Срба из институција на северу јасан је сигнал да они не желе власт Приштине у четири северне општине, не желе специјалну полицију на северу, а жале се и на арогантно и непримерено понашање припадника специјалних јединица. 

Јуче су из невладине организације "Актив" пријавили да је песницом у стомак ударен њихов извршни директор Миодраг Милићевић код базе специјалних јединица у близини пункта Јариње. 

Још пет дана је остало до примене друге фазе одлуке приштинских институција о пререгистрацији возила, према којом би власници возила који нису заменили регистарске ознаке били кажњавани са 150 евра. Примена те мере довела би до отпора Срба, какав би то отпор био у овом тренутку нико не може са сигурношћу да каже.

Срби су напустили институције тражећи укидање одлука о пререгистрацији и формирање Заједнице српских општина, а надају се да ће дипломатија да учини своје и да се до 21. новембра пронађе решење.

Сада су све очи упрте ка Бриселу у светлу најаве шефа дипломатије ЕУ Жозепа Бореља да је превише ризично чекати 21. новембар без решења и договора

четвртак, 02. мај 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво