Читај ми!

Изгласана нова Влада Србије, премијерка и министри положили заклетву

Председница Владе Србије Ана Брнабић и министри положили су заклетву у Скупштини Србије, а тиме је почео и званично да им тече мандат.

Премијерка и министри нове Владе Србије положили су заклетву након што су добили подршку већине посланика Народне скупштине.

Текст заклетве коју су министри положили гласи: "Заклињем се на оданост Републици Србији и својом чашћу обавезујем да ћу поштовати Устав и закон, да ћу дужност члана Владе вршити савесно, одговорно и предано и бити посвећен очувању Косова и Метохије унутар Републике Србије".

Након читања текста, чланови Владе потписом су дали гаранцију да ће поштовати заклетву.

Интонирана је и химна "Боже правде", а полагању заклетве присуствовао је председник Александар Вучић, чланови дипломатског кора, као и представници верских заједница. 

Претходно су посланици о избору нове владе гласали јавно прозивком. Гласању је присуствовало 225 посланика, подршку избору нове владе дало је 157 посланика, док је против било 68 посланика, уздржаних није било. 

Мандатарка Ана Брнабић јуче је, подносећи експозе пред посланицима, рекла да ће ова влада имати много веће изазове него што смо могли да замислимо.

После пандемије мислили смо да долазе бољи дани, али догодио се рат на европском континенту, свет клизи у трећи светски рат, у оваквом свету Србија мора да се позиционира и сачува стабилност, то је главни задатак, рекла је Брнабићева и додала да као што се прошла влада бавила здравством, сада мора да се бави енергентима.

Истакла је и да Србија наставља европски пут, али и тражи неселективно поштовање међународног права.

У завршном обраћању данас поручила је да Србија мора да има просрпску владу која ће радити искључиво у интересу Србије и њених грађана, као и да ће ово бити влада континуитета.

Посланици су јуче и данас расправљали о избору нове владе. 

Нова влада има 28 министарстава. Чланови нове владе су: Ивица Дачић – заменик премијера и министар спољних послова, Синиша Мали – потпредседник Владе и министар финансија, Милош Вучевић – потпредседник Владе и министар одбране, Маја Гојковић – потпредседник Владе и министар културе.

На министарским функцијама су и: Раде Баста – министар привреде, Јелена Танасковић – министар пољопривреде, шумарства и водопривреде, Ирена Вујовић – министар за заштиту животне средине, Горан Весић – министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Дубравка Ђедовић – министар рударства и енергетике, Томислав Момировић – министар унутрашње и спољне трговине, Маја Поповић – министар правде, Александар Мартиновић – министар државне управе и локалне самоуправе, Томислав Жигманов – министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог, Братислав Гашић – министар унутрашњих послова, Тања Мишчевић – министар за европске интеграције, Бранко Ружић – министар просвете, Даница Грујичић – министар здравља, Никола Селаковић – министар за рад, борачка и социјална питања, Дарија Кисић-Тепавчевић – министар за бригу о породици и демографију, Зоран Гајић – министар спорта, Милан Кркобабић – министар за бригу о селу, Јелена Беговић – министар за науку, технолошки развој и иновације, Хусеин Мемић – министар за туризам и омладину.

На месту министра информисања и телекомуникација је Михаило Јовановић, а министар за јавна улагања у новој Влади Србије је Марко Благојевић.

Влада има и три министра без портфеља: Новица Тончев, Един Ђерлек и Ђорђе Милићевић.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво