Читај ми!

Ана Брнабић: Пред новом владом много већи изазови него што смо могли да замислимо

Мандатарка Ана Брнабић рекла је, подносећи експозе пред посланицима, да ће наредна Влада имати много веће изазове него што смо могли да замислимо. После пандемије мислили смо да долазе бољи дани, али догодио се рат на европском континенту, свет клизи у трећи светски рат, у оваквом свету Србија мора да се позиционира и сачува стабилност, то је главни задатак, рекла је Брнабићева и додала да као што се прошла влада бавила здравством, сада мора да се бави енергентима. Каже да Србија наставља европски пут, али и тражи неселективно поштовање међународног права.

Извештаји Милице Пујкиловић и Зорана Слепчевића

Наставак седнице сутра у 10 часова

Расправа о избору нове Владе за данас је завршена, а наставак скупштинске седнице је сутра у 10 часова.

Јовановић: Посланици коалиције НАДА неће гласати за избор Владе

Шеф Посланичке групе коалиције НАДА Милош Јовановић изјавио је да посланици те коалиције неће гласати за избор Владе Србије јер експозеу мандатарке Ане Брнабић недостаје суштина.

"Политичке визије нема, јер смо као народ изгубили сваку националну амбицију. Као Срби смо заборавили славну прошлост, да смо велики, стари европски народ", рекао је Јовановић у расправи о формирању Владе Србије.

Опширније Краће

Зеленовић и Брнабић о Русији

Жив нисам да чујем одговор владе Србије да ли ће увести санкције Русији, изјавио је вечерас шеф Посланичке групе Морамо - Заједно Небојша Зеленовић у расправи о новој влади у Скупштини Србије, и оценио да је она да се "презими", на шта је мандатарка Ана Брнабић рекла да ће се Србија борити колико год може да не уведе санкције Русији.

"Ми владу немамо девет месеци од како су расписани избори, зато што се у држави води политика сакривања под камен, а то значи да се не одлучује. Како год да се одлучи у тешким временима, то ће да кошта државу", рекао је Зеленовић у парламнту.

Опширније Краће

Брнабић: Није увреда ако се каже да је ова влада "провучићевска"

Мандатарка за састав Владе Србије Ана Брнабић поручила је да није увреда ако се каже да је ова влада "провучићевска", јер је то синоним за просрпску владу.

"Председник ради само и искључиво у националном интересу Србије и ми се тиме поносимо. Ви сте у странци чије су владе правили амбасадори и тајкуни и ниједна проблем са тим нисте имали", рекла је Брнабић одговарајући на излагање председника и посланика Демократске странке Зорана Лутовца.

Опширније Краће

Лутовац: Провучићева Влада

Председник Демократске странке Зоран Лутовац изјавио је да ће Влада Србије бити "провучићева", а не прозападна или проруска, и једини задатак ће јој бити да брани рејтинг председника Србије Александра Вучића.

Нико од министара не би био ту да Александар Вучић није тако одлучио, рекао је Лутовац и констатовао да је начин на који се председник државе односи према извршној власти и парламенту скандалозан.

Опширније Краће

Драган Марковић Палма: Нисмо окупљени, него заједно

Шеф посланичке групе Јединствене Србије Драган Марковић Палма похвалио је Владу, како је рекао и стару и нову, али је позвао мандатарку Ану Брнабић да не говори да су Јединствена Србија и Социјалистичка партија Србије окупљене око Српске напредне странке.

"Нисмо ми окупљени, ми смо исти тим", рекао је Марковић.

Марковић је истакао да је важно да Влада буде "српска влада" и да ради у интересу грађана, и додао да је живот економија, да не треба мислити о традицији и историји, али не треба губити ни стара пријатељства.

Опширније Краће

СДПС: Влада у пуном капацитету

Шеф посланичке групе Социјалдемократске партије Србије Бранимир Јовановић изјавио је да та партија верује да ће нова Влада радити у пуном капацитету и да ће донети важне и тешке одлуке и очување економске и финансијске стабилности.

Он је похвалио досадашњи рад министра финансија Синише Малог и додао да ће његов задатак и убудуће бити да ради на сузбијању сиве економије и већој наплати пореза.

Опширније Краће

Бошко Обрадовић: Неозбиљна и скупа влада

Шеф посланичке групе Двери Бошко Обрадовић оценио је да је предложена Влада Србије неозбиљна и прескупа за Србију, да је њен прави мандатар председник Србије Александар Вучић.

Обрадовић је поручио да Скупштина Србије није планирана за 25 министарстава, колико је предложено и да су за ову седницу морали да донесу додатне столице.

Он је своје излагање, које је назвао "контра експозеом", почео честитком на томе што Зорана Михајловић, Небојша Стефановић и Златибор Лончар нису у Влади Србије, јер су, како је оценио, одговорни за многе пропусте и да је добро што они више неће одлучивати.

Опширније Краће

Пастор: Нова влада мањински инклузивна, гласаћемо за њу

Председник Савеза војвођанских Мађара Балинт Пастор рекао је да ће СВМ гласати за будућу владу као и претходне две владе Ане Брнабић јер је СВМ утемељена на реалности и није ништа тражила за себе нешто претерано.

Рекао је да ће СВМ имати осам државних секретара, већином у оним министарствима као и у претходном мандату.

Пастор је додао да ће нова влада бити мањински инклузивна влада и нагласио да СВМ то подржава.

Опширније Краће

Брнабић: Поносна сам, Владу не праве ни амбасадори ни тајкуни

Мандатарка Ана Брнабић осврнула се на Лазовићеву опаску да власт представља своје резултате као да пре њих није био "камен на камену" и оценила да је упркос његовом цинизму то тачно, и да је пре 2012. била пропаст.

"Ја се због тога не радујем, јер смо могли да будемо Луксембург, а ми се и даље боримо, додуше, сада са чланицама ЕУ, са Бугарском, али пре десет година смо били на зачељу Западног Балкана", рекла је Брнабићева.

Навела је да ово јесте влада континутета и додала:

"Грађани желе да виде континуитет са Владам од 2013. па надаље и када причамо да је Владу правио Вучић, вама би Владу правила Виола фон Крамон", рекла је Брнабићева.

Обратила се Лазовићу и казала да се поноси јер њој Владу не праве ни амбасадори ни тајкуни, као што је било "у владама вашег континуитета".

Опширније Краће

Јованов: Неки људи не знају како функционише политички систем

Шеф посланичке групе СНС-а Миленко Јованов одговорио је да зна да постоје људи који живе у хипи комунама и да не знају како функционише политички систем, те да не знају шта значи када странка предложи кандидате.

"Све по страни, и помрачење ума, и треће око и зона сумрака... али јесте тачно да један део грађана тешко живи и поред свих мера које је Влада предузела у претходном периоду што говори о размерама катастрофе до 2012. године", одговорио је Јованов.

Опширније Краће

Лазовић: Без подршке влади

Шеф посланичке групе Зелено-леви блок – Не давимо Београд – Морамо Радомир Лазовић изјавио је да предложени састав Владе представља континуитет досадашње политике, за коју сматра да није добра и да посланици те коалиције неће подржати предлог за састав нове владе.

"Мислимо да не радите добро. Слажем се да је ово влада континуитета, само без звучних имена. Ово је влада једног човека који је узурпирао уставна овлашћења. Он заврти рулет и одлучи се ко ће бити министар", казао је Лазовић у Скупштини где се разговара о новој влади.

Навео је и да се предлаже Влада чији је циљ да "ортацима омогући да зараде на штету грађана".

"Имамо највеће економске разлике у Европи, ово је земља огромног загађења, држава из које млади са правом желе да оду", критиковао је Лазовић и додао да две трећине запослених има плату мању од просечне, а пола милона грађана ради за минималац.

Опширније Краће

Посланици почели расправу о програму и саставу нове владе

Народни посланици почели су расправу о кандидату за председника Владе, програму који је мандатарка Ана Брнабић представила и кандидатима за чланове Владе.

Брнабићева представила кандидате за министре

Ана Брнабић прочитала је имена кандидата за министре који би требало да се нађу у новој влади и истакла да не постоји већа част да се служи својој земљи.

Ивица Дачић, заменик премијера и министар спољних послова;

Милош Вучевић, потпредседник Владе и министар одбране;

Синиша Мали, потпредседник Владе и министар финансија;

Томислав Момировић, министар унутрашње и спољне трговине;

Раде Баста, министар привреде;

Јелена Танасковић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде;

Ирена Вујовић, министар за заштиту животне средине;

Горан Весић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре;

Дубравка Негре, министар рударства и енергетике;

Маја Поповић, министар правде;

Александар Мартиновић, министар за управу и локалну самоуправу;

Томислав Жигманов, министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог;

Братислав Гашић, министар унутрашњих послова;

Тања Мишчевић, министар за европске интеграције;

Бранко Ружић, министар просвете;

Јелена Беговић, министар за науку, технолошки развој и иновације;

Даница Грујичић, министар здравља;

Никола Селаковић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања;

Дарија Кисић, министар за бригу о породици и демографији;

Хусеин Мемић, министар за туризам и омладину;

Зоран Гајић, министар спорта;

Маја Гојковић, министар културе;

Милан Кркобабић, министар за бригу о селу;

Михаило Јовановић, министар за информисање и телекомуникације;

Марко Благојевић, министар за јавна улагања;

Новица Тончев, министар без порфеља;

Ђорђе Милићевић, министар без портфеља;

Един Ђерлек, министар без портфеља.

"Очекујем да покажу, у сваком тренутку, сваког дана, дужно поштовање према свим грађанима Србије, у чијем интересу, и за чији интерес искључиво треба да радимо. Поштовани кандидати за министре, увек, у сваком тренутку, имајте на уму да нема веће части од тога да служите својој земљи и својим грађанима", поручила је Ана Брнабић.

Опширније Краће

"Пре било каквих договора, Бриселски споразум мора бити у потпуности имплементиран"

Ана Брнабић је поручила да су црвене линије Владе сасвим јасне и да су светиња интерес Републике Србије и пуна самосталност у одлучивању о свим питањима унутрашње и спољне политике у складу са националним интересима и принципима међународног права, као и очување виталних интереса и безбедност српског народа на Косову и Метохији.

"Уложићемо максималне напоре да сачувамо мир. Даћемо све од себе да наставимо да градимо боље повезан, економски отворен, стабилан и просперитетан регион. Наставићемо да радимо на иницијативи Отворени Балкан и надам се да ће нам се ускоро придружити и Црна Гора и БиХ. Још једном понављам да је ова иницијатива отворена и за Приштину, јер ће обезбедити дијалог о најважнијим темама за квалитет живота свих људи на овим просторима, а самим тим и за безбедност Срба на Косову и Метохији", рекла је Брнабићева.

Навела је да Београд остаје посвећен дијалогу са Приштином, али да пре било каквих договора, потпуно природно и логично, Бриселски споразум мора бити у потпуности имплементиран.

"Ми зато, с пуним правом, очекујемо од ЕУ, као потписнице Бриселског споразума, и Приштине да без даљег одлагања, јер прошло је скоро већ 10 година, обезбеде оснивање Заједнице српских општина, са свим овлашћењима из Бриселског споразума", поручила је Брнабићева.

Истакла је како је у последње две године још осам земаља Србији уручило повлачење признања једнострано проглашене независности тзв. државе Косово. 

"Неговаћемо специјалне и посебне везе са Републиком Српском, поштујући Дејтонски споразум, чији смо гарант и инсистирајући на све бољим односима са Босном и Херцеговином, што показујемо изградњом ауто-пута између Београда и Сарајева", навела је мандатарка за састав нове владе.

Брнабићева је навела да је у току претходног мандата Влада помогла оснивање организације "Тачка повратка", која је у контакту са људима који размишљају да се из иностранства врате у Србију.

Опширније Краће

"Настављамо европски пут, али и неселективно поштовање међународног права"

Мандатарка је нагласила да, без обзира на проблеме, Србија наставља европски пут.

"Европској унији се може много тога замерити, али то је један од најуспешнијих пројеката човечанства", истакла је мандатарка додајући да Србија има 65 одсто размене са земљама ЕУ.

Нагласила је да европска будућност Србије највише зависи од тога да ли ће Србија увести санкције Русији и од питања Косова и Метохије.

Говорила је о билатералним односима са многим државама света и битним посетама које су се догодиле у претходном периоду и које су допринеле јачању пријатељских односа. 

"Влада ће радити на уласку Србије у ЕУ, али ми тражимо да сви поштују наш територијални интегритет и да се принципи међународног права поштују неселективно. Остајемо земља која по овим питањима има непоколебљив став. Србија је 1999. године бомбардована и над њом је почињена агресија, над земљом која није крочила на територију друге земље", истакла је Брнабићева.

Како је рекла, 2008. године је брутално прекршена Резолуција 1244.

Опширније Краће

"Основни задатак будуће владе да Србија задржи стабилност и настави раст и развој"

Основни задатак будуће владе је, како је навела Брнабићева, да се Србија позиционира у свету који клизи у трећи светски рат и да задржи своју стабилност и настави свој раст и развој.

Додала је да ће енергетика и нова енергетска политика Републике Србије бити апсолутни приоритет нове владе.

"Мораћемо у ово да унесемо све своје знање и енергију, да будемо храбри, да покушавамо нове ствари, да мењамо устаљен начин размишљања, усвајамо иновације, да се ослонимо на сопствене капацитете и да покажемо да и сада, у овој области, можемо да поновимо оно што смо радили у здравству у претходне две године", навела је Ана Брнабић.

Додала је да ће у наредним годинама моћи да се рачуна на нове енергетске капацитете и да се планира улагање од 12 милијарди евра у оквиру плана "Србија 2025".

Опширније Краће

Овде можете погледати цео експозе Ане Брнабић

Приоритети нове владе

Мандатар Ана Брнабић рекла је да ће приоритет нове владе бити реформа правосуђа и бескомпромисна борба против организованог криминала.

Брнабићева каже да ће наредна влада имати много веће изазове него што смо могли да замислимо.

Према њеним речима, после пандемије мислили смо да долазе бољи дани, али догодио се рат на европском континенту.

"Једина спољнополитичка тема је Украјина. Свет клизи у трећи светски рат. Делује ми да су емоције надвладале разум. У оваквом свету Србија мора да се позиционира и сачува стабилност. То је главни задатак", рекла је Брнабићева и додала да као што се прошла Влада бавила здравством сада морамо да се бавимо енергентима.

Опширније Краће

Мандатарка Брнабић на почетку обраћања говорила о досадашњим резултатима

Мандатарка за састав нове владе Ана Брнабић се на почетку обраћања осврнула на мандат претходне на чијем је била челу и замолила за подршку за наредни мандат.

"Поштовани народни посланици, поштоване грађанке и грађани Републике Србије, данас имам огромну част да представим предлог програма Владе Републике Србије за наредни мандат и замолим за подршку како бисмо Србију успели успешно да водимо и у годинама пред нама", навела је Брнабићева на почетку обраћања.

Навела је како је пандемија економски исцрпла и најјаче земље на свету, али да смо из тога могли да извучемо важне поуке.

"Србија је у претходне две године показала, као што смо обећали тог октобра 2020. године, да уме да се носи са здравственим изазовима пандемије. Као апсолутни приоритет Владе, ако се сећате, тада смо дефинисали бригу о здрављу грађана и борбу против ковида 19", рекла је мандатарка.

Подсетила је да су у том периоду изграђене три болнице, чиме је, како је навела, спасено на хиљаде живота, као и да је држава набавила пет различитих вакцина против коронавируса, због чега је, истакла је, Србија у светским медијима представљена позитивно.

Како је истакла, приоритет остају изградња нових и реконструкција постојећих здравствених установа и да су током пандемије здравственим радницима плате повећаване три пута.

Подсетила је и на економске пакете за подршку привреди и грађанима.

"Кроз три економска пакета за подршку привреде и грађанима, током пандемије инвестирали смо три милијарде евра како бисмо сачували продуктивност и конкурентност компанија у Србији, а пре свега микро, малих и средњих предузећа. И у овој области смо показали снагу и отпорност", напоменула је Ана Брнабић.

Истакла је да је незапосленост у Србији на, како је навела, историјски најнижем нивоу од 8,9 одсто.

"Просечне плате су преко 600 евра. Последњи показатељ, то је август ове године, просечна плата у Републици Србији 641 евро и очекујемо да буду преко 700 евра до краја ове године", навела је Брнабићева.

Подсетила је на исплату једнократне помоћи свим грађанима, али и најстаријима, младима и грађанима на Косову и Метохији. 

Говорећи о инвестицијама, истакла је да се и ове године очекује исти или нешто виши ниво инвестиција, као и да је од октобра 2020. било 66 отварања фабрика или постављања камена темељаца за нове фабрике и да је укупна вредност тих инвестиција 2,4 милијарде евра, као и да ће обезбедити преко 26.000 нових радних места у Србији. 

Мандатарка је подсетила да је претходна влада завршила брзу пругу од Београда до Новог Сада, као и да ће током мандата следеће владе бити завршена деоница до границе са Мађарском и да ће бити започета изградња брзе пруге од Београда до Ниша.

Опширније Краће

Посланици Скупштине Србије после експозеа расправљају о предлогу новог кабинета.

Мандатарка, осим састава нове Владе Србије, представила је и свој програм.

Председник парламента Владимир Орлић рекао је за РТС да ће се предвиђених пет сати за расправу сигурно удвостручити, рачунајући реплике и очекивана позивања на повреду Пословника.

Председник Александар Вучић је имена већине кандидата за министре саопштио у недељу на седници Главног одбора Српске напредне странке, а имена преосталих кандидата саопштена су у понедељак.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво