Читај ми!

Орлић: Очекујем да ћемо до четвртка имати нову владу

Посланици Скупштине Србије од 12.30 почињу расправу о предлогу новог кабинета Ане Брнабић. Мандатарка ће осим састава нове Владе Србије изложити и свој програм. Председник парламента Владимир Орлић каже за РТС да ће се предвиђених пет сати за расправу сигурно удвостручити, рачунајући реплике и очекивана позивања на повреду Пословника.

Скупштина Србије разматраће на посебној седници избор нове владе. Позната су имена свих кандидата за министре. Досадашњи директор Канцеларије за управљање јавним улагањима Марко Благојевић преузеће истоимени министарски ресор.

Са места директора Канцеларије за информационе технологије и електронску управу, у Владу улази Михаило Јовановић и водиће Министарство информисања и телекомуникација. У новој Влади Србије неће бити Златибора Лончара, Бранислава Недимовића, Зоране Михајловић, Небојше Стефановића и Јадранке Јоксимовић.

Владимир Орлић истиче за РТС да пет сати за расправу о новој влади предвиђа Пословник, док је у пракси то, готово увек, двоструко више. "Сваки шеф 15 посланичких група, рачунајући реплике и позивање на повреду Пословника, што ће само по себи трајати пет сати", наводи Орлић.

Очекује да ће се позивање на повреду Пословника догодити и више десетина пута, а да ћемо тек у среду доћи до саме расправе.

Наглашава да се неће разматрати амандмани, будући да се расправља само о саставу нове владе.

Поред састава Владе, мандатарка ће образложити главне елементе политике новог кабинета. Према његовим речима, цела Србија очекује да ће се обезбедити континуитет политике која се већ води у, како је нагласио, тренутку великих потреса у Европи и свету.

Прво иде експозе мандатарке Ане Брнабић. Министри неће говорити док не буду изабрани, а сваки посланик ће испред себе имати текст експозеа, наводи Орлић.

Када ће Влада бити избарана, Орлић каже да зависи од тога колико ће посланици бити расположени за причу. Седница ће трајати и после подне и увече, сутра настављамо, а после гласања, посланици ће полагати заклетву, додаје председник Скупштине Србије.

Орлић процењује да ће нова влада бити изабрана до четвртка.

"Увек су позвани и представници државних органа, комплетан дипломатски кор, а очекује се да ће председник Александар Вучић присуствовати полагању заклетве чланова нове владе", каже Орлић.

Директан пренос седнице парламента почиње у 12.30 на РТС 1. 

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво