Читај ми!

Настављена седница Народне скупштине, посланици о амандманима на измене Закона о министарствима

У Народној скупштини настављена је седница Другог редовног заседања о изменама и допунама Закона о министарствима. Посланици расправљају о амандманима.

Народни посланици, након начелне расправе која је окончана у среду, на данашњем наставку седнице расправљају о 78 амандмана на измене Закона о министарствима.

Посланици су на седници на чијем је дневном реду био Предлог измена и допуна Закона о министарствима расправљали и о томе ко је већи патриота и шта је заправо патриотизам, а председник Скупштине Владимир Орлић изрекао је и прву опомену због непримереног говора у парламенту посланику ДС Бориславу Новаковићу.

Павле Грбовић из посланичке групе Уједињени изнео је критике на рачун власти истичући да није споран број министарстава колико образложења за њихово формирање, за која каже да нису јасна.

Он је критиковао и спољну политику Србије наводећи да је "политика седења на више столица превазиђена" и нагласивши да су "они који су покушавали да седе на више столица завршавали на поду".

Заменица шефа посланичке групе Александар Вучић - заједно можемо све Марина Рагуш раплицирала је Грбовићу и казала да је јасно да Србија има најбољу спољну политику икада, те навела да се председник републике сусрео са више од 60 прдседника, више од 80 премијера, више од 70 министара...

"Да не говорим колико је светских лидера посетило Србију у време његовог мандата, успео је да обезбеди да Србија има позицију мира и стабилности. Када било код од вас буде успео да брани националне интересе као Александар Вучић прва ћу му скинути капу", рекла је Рагуш.

"Патриотизам се не дефинише тако што заступате интересе ни оних са запада ни оних са истока, већ заступањем интереса Србије и имате ли националну и државну одговорност", закључила је Рагуш.

Говорило се и Косову и Метохији. 

"Захваљујући државном националном пројекту Вучић и Дачић су успели да уз 18 отпризнавања врате питање КиМ на дневни ред после 2012. године, јер до тада нисте могли да разговарате о суштинским већ само о техничким питањима која се тичу покрајине", рекао је шеф посланичке групе СПС-а Ђорђе Милићевић.

Одбор за уставна питања и законодавство је јуче одбацио 14 амандмана, од којих су 13 оцењени као непотпуни, а један као увредљив.

За остале амандмане Одбор је оценио да су у складу са Уставом и правним системом Републике Србије.

Представници опозиције амандманима су предложили да се број министарстава у будућој влади смањи, док су представници владајуће већине истакли да је тај број у складу са тренутком у коме се Србија налази, најављеном енергетском и економском кризом.

Посланици дела опозиције коју чине десно оријентисане странке тим амандманима предлажу да се формирају нека нова министарства, као што су Министарство за Косово и Метохију, као и за дијаспору. 

Посланици коалиције Нада предложили су да се број ресора смањи са 25 на 21, како би се показала солидарност са грађанима, због тешке економске и енергетске ситуације која чека и Србију, али и свет.

Шеф посланичке групе СНС Миленко Јованов одговорио је, у име предлагача, да су структура владе и број министарства предложени у складу са тренутком у коме се Србија налази и ванредним околностима, те да је потребно да извршна власт у овом моменту буде што функционалнија и ефикаснија, а то се постиже управо оваквом структуром владе.  

Део опозиције, међу којима је посланички клуб Зелено-леви блок, Не давимо Београд, Морамо амандманима предлажу да се неки ресори реорганизују јер су по овом предлогу, према њиховим тврдњама, нелогично спојени, као што је рецимо ресор туризма и омладине.

Шеф посланичке групе ДС Зоран Лутовац рекао је да се њихов амандман односи на Министатсво за бригу о породици и демографију, те да сматра да је адекватнији термин Министарство за популациону политику, које би обухватило бригу о породици, деци, особама са инвалидитетом, али и о мигратима и емигрантима.

На тај предлог, реаговао је шеф посланика Двери Бошко Обрадовић који је казао да га та посланичка група неће подржати, јер је за њих потпуно неприхватљиво да се исто министарство бави породицом, децом и мигрантима, као и избеглицама.

Према предлогу закона укупно ће бити 25 министарстава, што је за четири више у односу на актуелни састав владе.

Поједина министарства ће бити издвојена као што је Министарство културе, Министарство спорта, а формираће се потпуно нова министарства попут Министарства за јавна улагања или Министарства за унутрашњу и спољну трговину.

петак, 24. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије