Читај ми!

Старовић: Штитећи територијални интегритет Украјине уједно штитимо и територијални интегритет Србије

Државни секретар Министарства спољних послова Немања Старовић наводи за РТС да ми штитећи територијални интегритет Украјине уједно штитимо и територијални интегритет Србије. "Дакле, у том смислу је наш став конзистентан и све друго би заправо нарушило оне основне виталне националне интересе Републике Србије", каже Старовић. Наглашава да је политика Србије јасна и истрајна, а чврст темељ којег се држи су закључци које је 25. фебруара донео Савет за националну безбедност.

Руси су тражили да се на Седници Генералне скупштине Уједињених нација тајно гласа о анексији четири региона у Украјини, 107 земаља је то одбило, међу њима и Србија.

Немања Старовић је гостујући у Јутарњем програму РТС-а навео да нема никаквог разлога зашто се државе не би јавно изјасниле око нечега што спада у домен поштовања принципа међународног јавног права.

"Ово гласање прексиноћ се односило на захтев да гласање о даљим резолуцијама буде тајно.  Сматрали смо да нема потребе за њим, да је тајно гласање заправо један велики изузетак који се само неколико пута десио у досадашњој пракси Генералне скупштине", наводи Старовић.

Наводи да је наш став конзистентан и све друго би, како каже, заправо нарушило оне основне виталне националне интересе Републике Србије. 

"Када говоримо о том последњем изјашњавању на седници Генералне скупштине Уједињених нација прексиноћ оно јесте конзистентно са ставом који смо имали од самог почетка рата у Украјини, а који подразумева наше инсистирање на заштити тереторијалног интегритета суверених држава у овом случају дакле Украјине и осуде свих оних аката којима се тај територијални интегритета нарушава", каже Старовић.

Према његовим речима није било дилеме како ће се Србија изјаснити јер штитећи територијални интегритет Украјине уједно штитимо и територијални интегритет Србије.

"У овом конкретном случају није било велики дилеме око тога како ћемо се изјаснити будући да смо међу првима, то морам да кажем, изјавом министра спољних послова Николе Селаковића ми заправо осудили организацију тих илегалних изјашњавања односно референдума у четири региона Украјине. Ми штитећи територијални интегритет Украјине уједно штитимо и територијални интегритет Србије. Дакле, у том смислу је наш став конзистентан и све друго би заправо нарушило оне основне виталне националне интересе Републике Србије", наводи Старовић.

Како је нагласио, политика Србије је јасна и истрајна, а чврст темељ којег се држи су закључци које је 25. фебруара донео Савет за националну безбедност.  

"Спољну политику Републике Србије сходно Уставу наше државе утврђује Влада Србије. Влада Србије је 27. фебруара усвојила закључке Савета за националну безбедност који нам дају јасан оквир деловања, то је простор унатар којег се крећемо и он не подразумева примену рестриктивних мера или санкција према било коме па тако ни према Руској Федерацији", наводи Старовић.

Указује да се околности мењају, да је све оно чему сведочимо заиста динамично.

"Уколико буде било потребе за било каквом корекцијом овог сада оквира од 27. фебруара, то ће бити на новој Влади Србије да размотри након што буде формирана, надам се у неколико наредних седмица. Док имамо на снази ове закључке Савета за националну безбедност које је усвојила Влада Републике Србије мислим да нема говора о завођењу било каквих санкција", истиче Старовић.

"Проблем КиМ веома сложен, темељно и свеобухватно му приступити"

Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је са амбасадором Руске Федерације Александром Боцан Харченком о ситуацији на Косову и Метохији, билатералној сарадњи и о геополитичкој ситуацији.

Током јучерашњег дана телефоном је разговарао и са  државним секретаром САД Ентонијем Блинкеном. Три кључне теме телефонског разговора биле су питање Косова и Метохије и жеља америчке администрације да у најкраћем року буде постигнуто решење, затим однос Републике Србије према Руској Федерацији, као и диверзификација енергетских извора наше земље.

Немања Старовић оцењује да су овакви разговори веома важни и да то говори о томе да Србија жели да развија политички дијалог са најважнијим и најмоћнији земљама света.

"Свесни смо тога да без те врсте дијалога не можемо да штитимо наше виталне националне интересе", оцењује Старовић. 

Говорећи о Косову и Метохији и жељи америчке администрације да у најкраћем року буде постигнуто решење наводи да је помало скептичан јер смо, како каже, претходних година сведочили тој олако обећаној брзини.

"Проблем Косова и Метохије спада у веома комплексне проблеме. Метафорички исказано, он подсећа на неку врсту Гордијев чвора уораво због те комплексности. А када се нађете суочени са Гордијевим чвором многи сматрају да попут Александра Македонског могу да тај чвор пресеку, бојим се да то у случају проблема Косова и Метохије није могуће", каже Старовић.

Проблем КиМ је додаје он, веома сложен, мора му се темељно и свеобухватно приступити. Ми смо на тако нешто спремни.

"Али бојим се да ту постоји један проблем којег чини ми се постају свеснији и у Вашингтону, а то је да су за разговор и компромис потребне две стране, а да она друга страна конкретно у Приштини не представља страну која је спремна на суштински дијалог. То јесу ограничења која нас негде спречавају да говоримо о некаквом брзом и ефикасном решењу за проблем КиМ. Али у сваком случају јако је важно разговарати", наводи Старовић.

Отворена Амбасада Србије у Вашингтону

Од данас је и званично отворена Амбасада Србије у Вашингтону (САД) у згради која је у власништву Републике Србије.

Државни секретар Министарства спољних послова наводи да је од распада бивше Југославије Амбасада Републике Србије била у изнајмљеним просторијама.

"Имали смо дуги подстанарски стаж, то је коначно решено почетком ове године на тај начин што је Република Србија купила једну веома лепу, веома репрезентативну зграду на атрактивној локацији. Након одређених радова адаптације, исходовања употребних дозвола, коначно је претходних дана наша Амбасада и усељена", наводи Старовић.

Указује да је она и један својеврсни српски дом у престаници, административном центру Сједињених Америчких Држава.

"И дакле ја сам сигуран да је то нешто што ће и бројни припадници наше дијаспоре итекако поздравити и на шта ће бити поносни - један дом у коме ће моћи дакле да бораве сваком приликом када су заправо различитим потребама у Вашингтону", каже гост Јутарњег програма.

У САД живи око 350.000 Срба или Американаца српског порекла

Наводи да у САД живи не мања од 350.000 Срба или Американаца српског порекла док горња процена иде чак до милион.

"У сваком случају то јесте најбројнија српска дијаспора у читавом свету можемо чак рећи можда и најбоље организована, иако увек то може бити боље. Велики број припадника наше дијаспоре, велики потенцијал, поготово у томе што можемо да видимо да међу њима има веома успешних, веома остварених људе", каже Старовић.

На питање какве су обавезе оних који живе у дијаспори са пописом становништва, да ли они треба да се јаве амсади одговара:

"Да, они могу да се јаве амбасади али пре свега ће сви они  који имају стално прибавалиште у Србији бити пописани управо у местима сталног пребивалишта", објаснио је Старовић. 

недеља, 22. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи