Читај ми!

Брнабић: Тешки разговори до 1. децембра, потребни алтернативни нафтоводи

Председница Владе у техничком мандату Ана Брнабић током дана ће имати састанак са председником Александром Вучићем на ком ће, како је рекла, морати да буду донете неке стратешке одлуке и преиспитане "ствари које се тичу енергетике".

Ана Брнабић је захвалила партнерима у Европској унији који су допринели томе да се до 1. децембра одложи доношење одлуке о евентуалном изузећу Србије из осмог пакета санцкија Русији, односно забране увоза руске нафте преко Јадранског нафтовода (ЈАНАФ).

"Наставићемо разговоре, али то би била погубна одлука за наше грађане и нашу привреду, снашли бисмо се, било би скупље, али не би било фер, али као што све државе граде алтернативне правце, претпостављам да морамо да покушамо да направимо алтернативне правце за нафту зато што имамо непоузданог снабдевача и земљу која жели да енергетске капацитете користи у политичке сврхе", навела је Брнабићева на конференцији за медије у Влади Србије након потписивања уговора о гранту ЕУ намењеном Комесаријату за избеглице.

Уколико не буде било могуће увозити нафту преко ЈАНАФ-а, то значи да ће, појашњава премијерка, убудуће нафта бити скупља 20 одсто.

Председница Владе у техничком мандату подсетила је и да је Хрватска била та која је инсистирала да се Србија не изузме из пакета санкција, односно да Србија буде једна од земаља којој ће бити забрањено да добија руску нафту.

"Ја сам заиста за добросуседске односе и нама је важна регионална сарадња и стабилност да бисмо обезбедили даљи просперитет Републике Србије. Очигледно је из тог случаја било јуче да је Хрватска спремна да тај нафтовод користи у политичке сврхе, да енергетику користи у политичке свре и да ми на то не можемо никако да утичемо зато што тај нафтовод, један једини који имамо, пролази кроз Хрватску. Питање је сада да ли и на који начин можемо то да диверсификујемо како бисмо умањили те ризике", навела је Брнабићева.

Према њеним речима, нафтовод ЈАНАФ највише користи Србија, око 70 одсто. Годишње, каже, за то држава плаћа између 45 и 48 милиона евра.

"Ниједан једини дан нисмо каснили са тим плаћањем, ниједан динар нисмо каснили и остали дужни, ми смо се понашали као стабилан и поуздан партнер али очигледно да Хрватска жели да користи своју позицију као земљу кроз коју ЈАНАФ пролази да политички утиче на неке ствари у Србији користећи енергетику. То је неприхватљиво", нагласила је Брнабићева.

четвртак, 09. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара