Читај ми!

Вучић: Јанаф је био поуздан снабдевач, сада више није – предузећемо кораке да обезбедимо нафту

Хрватска је себе изузела од санкција на увоз из Русије у оквиру последњег пакета санкција и зато не треба да говори о принципима и моралу, поручио је председник Србије Александар Вучић. Нафтовод Јанаф је био поуздан снабдевач, али више није, рекао је Вучић, напомињући да је Србија плаћала 45 до 48 милиона евра годишње за његово коришћење и да је сада на нама да предузимамо наредне кораке ради обезбеђивања нафте.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да су током јучерашњег самита Европске политичке заједнице у Прагу сви говорили о санкцијама Русији, али да на форуму нико није говорио отворено већ су показивали поштовање према Србији.

Хрватска је себе изузела од санкција на увоз из Русије у оквиру последњег пакета санкција и зато не треба да говори о принципима и моралу, поручио је Вучић.  

Председник Вучић је изјавио да је држава већ донела одлуку о увозу нафте ако због Хрватске не буде могућ увоз руске нафте хрватским нафтоводом Јанаф, као и да ће сутра о томе обавестити јавност и одговору наше земље.

На питање новинара како коментарише изјаву хрватског премијера Андреја Пленковића да Хрватска не спречава Србију да увози руску нафту, али да неће дозволити да она иде преко Јанафа, Вучић је рекао да наша земља једино и може да узвози нафту преко Јанафа. 

Јанаф је био поуздан снабдевач, али више није, рекао је Вучић напомињући да је Србија плаћала 45 до 48 милиона евра годишње за коришћење тог нафтовода и да је сада на нама да предузимамо наредне кораке ради обезбеђивања нафте.

Вучић је то рекао одговарајући на питање новинара да ли су позадина медијске хајке у Хрватској политички успеси Србије у последње време и то што је успела да одржи односе са зараћеним земљама.

Објаснио је да свеобухватан хајка која се прави против њега последица договора комуниста и Ватикана из 1968. године прошлог века да се не помиње Јасеновац нити српске жртве. 

Вучић је, упитан да прокоментарише нове изјаве хрватског премијера Андреја Пленковића у вези са одлуком о забрани увоза руске нафте за Србију, као и изјаве о "оргијању у Јасеновцу", указао је да је синоћ сазнао да је Хрватска и себе изузела од санкција, јер имају посебне потребе за набавке некаквог посебног уља које долази из Русије за њихову рафинерију.

"Себи су дали за право да помажу Русима и плаћају за производе, али дају себи додатно за право да Србији ту могућност одузму. Све можете када припадате том клубу а ми не, али онда не говорите да то има везе са принципима и моралом", нагласио је Вучић, након свечаног отварања погона немачке компаније МТУ у Новој Пазови.

Вучић је указао на то да је Европска комисија већ била донела одлуку да земље Западног Балкана, према томе и Србија, буду изузете од санкција.

"Нема шта да се љутимо на Урсулу фон дер Лајен и Европску комисију. Али онда, на предлог Хрватске и две чланице, схватили су да немају консензус по том питању па су га скинули. Не треба нико да се прави невешт, већ знају шта је то било", нагласио је он, најавивши да ће сутра говорити о дугорочним одлукама по питању снабдевања гасом и нафтом.

Што се тиче "оргијања у Јасеновцу", каже да та синтагма најбоље говори о њима. "За њих је оргијање полагање цвећа, а није било оргијање убијање деце", подвукао је он. 

У Прагу сам разговарао са 38 европских и светских лидера 

Председник Србије рекао је да је у Прагу, током првог састанка Европске политичке заједнице, разговарао са 38 европских и светских лидера.

Вучић је, на питање да коментарише злураде коментаре да је у Прагу као "сироче седео и куцкао поруке", да нико није хтео да разговара са њим, нагласио да не постоји нико ко је имао толико сусрета јуче.

"Имао сам билатералне сусрете упркос панелима и званичним састанцима како са председником Француске Емануелом Макроном и немачким канцеларом Олафом Шолцом, председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен, са најважнијим људима у ЕУ", објаснио је он.

Вучић је казао да је био на састанку са председником Чешке Милошем Земаном, којег очекује крајем ове или почетком следеће године у Београду.

Пренео је да се са Макроном састао чак у три наврата, имао је билатералне разговоре са премијером Шпаније, Португала, Италије, Грчке, Белгије, Луксембурга, Украјине, Финске, Пољске, Литваније, као и са председником Швајцарске, Румуније, Бугарске, Азербејџана, Грузије, као и Турске.

"Нисам видео представнике Данске, као ни британску премијерку, али ни јерменског премијера, јер нисам прилазио столу, пошто је непристојно, када неко разговара о миру да се уплићем. Тешко ћете наћи с ким се нисам срео", подвукао је Вучић.

Казао је да му се није разговарало са хрватским премијером Андрејем Пленковићем, иако је он нешто покушавао.

"Када напустите земљу у седам ујутро а вратите се у поноћ, радите све време без ручка, онда неко каже да сте као сироче, да нико неће са разговара са вама, а добијете част да говорите на вечери, седите поред носиоца идеје Политичке заједнице Макрона. С једне стране је поред Макрона седео украјински премијер, из доброг разлога, а ми с друге. Јадни они који такве ствари говоре", прокоментарисао је Вучић.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво