Читај ми!

Брнабић: Нису увели санкције Русији, већ Србији

То што је Хрватска тражила да се заустави допремање руске нафте Србији преко нафтовода Јанафа, у оквиру новог пакета санкција ЕУ Русији, отворени је акт непријатељства Хрватске према Србији и заправо представља увођење санкција Србији, а не Русији, рекла је премијерка Србије Ана Брнабић.

Брнабићева је за Танјуг ту одлуку оценила као скандалозну, а према њеним речима, једина могућност коју Србија у том случају има је куповина нафте преко других извора.

"Та нафта је најмање 20 одсто скупља него руска, због чега су и донели одлуку из ЕУ да изузму неке од својих чланица из тога, зато што су проценили да ће то имати огроман негативни утицај на чланице. Очигледно по захтеву Хрватске, која је то сама рекла, Србију нису изузели. То значи да нам директно избијају из џепа стотине милиона евра, кад кажем нама мислим на грађане и привреду Србије", поручила је премијерка.

Брнабићева указује на то да је та одлука показала лицемерје, јер државе чланице које су изузете, имају, како наводи, огромну финансијску подршку Уније.

"Они кажу да су те државе изузете да не би додатно осиромашиле. Са друге стране, то је директан ударац на Србију и као да сте увели Србији санкције. Ако погледате где све Русија извози нафту, нису они овим пакетом увели санкције Русији, она ће наставити да продаје своју нафту широм света. Они су увели санкције Србије и то, као што смо чули, на експлицитан захтев Хрватске", рекла је председница Владе.

Објашњава да у документима, у која су имали увид током јучерашњег дана, постоји дерогаторни механизам по коме се и Србија искључује, а што су, како Брнабићева каже, они и очекивали и о чему је било приче.

"Међутим, Хрватска је условила да Србија не сме да се искључи, и они су тиме употребили нафтовод који смо и ми градили, јер је то нафтовод старе Југославије. Искористили су нафтовод за политичке уцене и обрачуне. Све оно што ЕУ говори да Русија ради – да користи енергетику у политичке сврхе, да је несигуран и небезбедан партнер, да је несигуран произвођач, све то су они овим урадили нама. Срамотна одлука", закључује Брнабићева.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво