Брнабић: Једина тачка дневног реда у Прагу биће зашто Србија није увела санкције

Премијерка Ана Брнабић каже да је, након политичке одлуке ЕУ на захтев Хрватске да се заустави допремање руске нафте Србији преко Јанафа у оквиру новог пакета санкција ЕУ Русији, јасно да ће једина тачка данашњег скупа Европске политичке заједнице у Прагу бити зашто Србија још није увела санкције Русији.

"Ово је све променило, председник Вучић иде тамо и чини ми се да је једина тачка на дневном реду – зашто је Србија још једина земља на европском континенту која није увела санкције Русији и какво је образложење и једино питање – када ће увести те санкције", рекла је Ана Брнабић гостујући на телевизији Хепи.

Истакла је да испада су се сви практично спремили да иду у Праг како би направили "сачекушу" Вучићу, чули шта има да им каже и да му онда свако од њих нешто пребаци.

"Шта да очекују после овога од нас, како ће се и ко усудити да било шта пребаци Вучићу", додала је Брнабићева.

Указала је да ће се данас видети како ће се Вучић борити за интересе Србије и питати их шта они сада очекују од Србије и шта имају да јој замере након онога што су они дозволили Хрватској.

Брнабићева је напоменула да ће се Вучић састати са Урсулом фон дер Лајен данас око 18 часова и не види шта ће он имати да каже после овога.

Навела је да се, притом, неки "неодговорни политичари из опозиције додворавају Западу и покушавају да искористе ову тешку позицију Србије и спочитавају како не можемо остати неутрални".

"Ми нисмо неутрални, осудили смо агресију, али нисмо увели санкције, а они су извршили бруталну агресију на Србију и нису тражили сагласност Савета безбедности да нападну СР Југославију", истакла је Брнабићева и додала да су затим 2008. брутално прекршили Резолуцију 1244 и тако коначно поломили кичму међународног права на Србији и прекршили све принципе Повеље УН.

"И они данас уцењују Србију да уведу санкције Русији? Србија је заиста у специфичној позицији", нагласила је премијерка Србије.

Поручила је земљама ЕУ да ако већ неће да се извину Србији и исправе грешке по питању КиМ које су правили бар да кажу: "Претерали смо, ево сада идемо у поштовање међународног права и да отпризнају Косово и врате се у оквире међународног права. Нећете то да урадите, али онда признајте да је Србија специфичан случај. Али, то више није од јуче на дневном реду ни за мене, а сигурна сам да није ни за председника Вучића, шта они имају данас да замере Србији", истакла је Брнабићева.

Каже да је то политичка одлука Хрватске и обрачунавање Хрватске са Србијом, само зато што тражимо да одговарају убице деце на Петровачкој цести.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи