Читај ми!

Шапић за РТС: Станови топли од 15. октобра, ребалансом буџета општине добиле више новца

Грејање ће у Београду почети 15. октобра, потврдио је градоначелник Александар Шапић. Истакао је да је ситуација стабилна, да су на време ускладиштене довољне количине гаса, како у Мађарској, тако и у нашој земљи. Објаснио је да су општине ребалансом буџета добиле више новца како би им се олакшало враћање дугова. Што се тиче новогодишњих ваучера за око 400.000 деце и родитеља запослених у вртићима, основним и средњим школама, каже да не треба да се пријављују већ да ће ваучере добити аутоматски.

Александар Шапић је истакао да грејна сезона почиње 15. октобра и да за сада ништа није померано.

Што се тиче различитих информација које је изнео градски менаџер, да ће од 3. до 7. октобра бити топле пробе и саопштења Београдских електрана да су пробе функционалне од 1. до 10. октобра и да неће бити топле, Шапић каже да је то у овом моменту мање важно, битно је да систем ради.

"Ремонтовано је све што је требало, систем је у реду. Обезбедили смо довољно новца да се плаћају испоруке. Што се гаса тиче, у овом моменту је ситуација стабилна, успели смо на време да ускладиштимо довољну количину гаса, како у Мађарској, тако и у нашој земљи", нагласио је градоначелник. 

Указује и да нико не може да зна да ли ће бити неке промене у цени гаса, јер то, како је рекао, не зависи од њих, а ни од државе. 

Ако би биле несташице гаса, онда ће, оцењује Шапић, у више од пола земље бити хладно, али у Београду најмање.

"Ако све потпуно стане, да нема гаса, имамо капацитете да се око 20 дана грејемо на мазут. Како будемо трошили, тако ћемо да докупљујемо. Београд је ту најмањи проблем. Нови Сад нема уопште опцију за мазут. Обично се мазут користи кад су неке јако ниске температуре да се догрејете. Али наши резервоари јесу пуни", истиче градоначелник.

О протесту комуналаца

Шапић је рекао да му није јасан разлог јучерашњег протеста представника комуналног система пред седницу Скупштине Града. 

"Да ли је протест организован зато што желим да сачувам новац Београђана, зато што сам рекао да возачи ГСП-а треба да имају веће плате и боље услове рада, или што не желим да дођемо у ситуацију као летос када је НИС ускратио нафту па аутобуси нису могли да изађу на улицу, зато што желимо да знамо шта тачно раде запослени у ГСП-у?", запитао је он.

Градоначелник се пита и да ли се протестује зато што више нема "озоњавања ваздуха" у аутобусима, консултантских услуга, што нема реклама које је неко неком, како је рекао, препродавао за десетоструко мању цену. 

Због тога су нам, како је оценио аутобуси изгледали као Микијев забавник, а да притом нисмо нешто посебно ни приходовали од тога и сличних ствари.

Нагласио је да се на јавни превоз у Београду годишње из градског буџета потроши 250 милиона евра.

Како побољшати наплату карата 

Да бисмо дошли до тога да Београђани редовно плаћају карте, треба прво да се види како може да се побољша услуга јавног превоза, да се спрече разне малверзације у оквиру предузећа, да се рационализује рад. 

"Када Београђани буду видели да су линије фреквентније, да су аутобуси чистији, сређенији, да је услуга далеко квалитетнија, ја сам поптуно сигуран, можда сам утописта, тада ће, чак и без репресије, људи почети да плаћају у далеко већем броју него данас", очекује Шапић.

Поручио је и да јавни превоз неће поскупети сигурно годину дана. То, каже, сада није тема, већ  да се рационализацијом уштеди више десетина милиона евра. 

"Хајдемо да га поправимо и да смањимо одлив пара, то је као да је поскупео, што се тиче градске управе. Када грађани почну да плаћају, Град ће пратити тржиште", навео је он.

Најавио је и да ће сви аутобуси јавног превоза бити чистији и црвени. 

Ребалансом буџета, општине добиле више пара 

Београдске општине су ребалансом градског буџета добиле више новца него до сада.

Градоначелник објашњава да је било објективних разлога због чега су у неким општинама настали дугови, али и да је пословање сигурно могло да буде боље.

"Мислимо да скидањем тих кључних дугова њима олакшавамо и да ће квалитетније да изађу пред грађане и да им нуде услуге за које сносе одговорност. То је била наша логика", оценио је он. 

Истакао је и да ће следећи буџет општина бити враћен на ниво из 2020. године, када је био највећи, а онда се због короне смањивао. 

Обавеза "белог" да буде асистент-службеник  

Шапић је објаснио да ће се комунална милиција звати Служба јавног реда. Објаснио и функционисање "белог", београдског личног асистента. 

"То ће бити службеник, надзорник и комшија. У сваком делу града имаћемо пункт у коме ће радити 10-15 људи и они ће чувати територију и обавештавати Градску управу о свим неправилностима", рекао је Шапић. 

Навео је да "бели" не може да поправи семафор, испразни контејнер, поправи лифт, да ухапси, али да може, истиче, да јави надлежнима, патролира поред школе, буде на улици и учини Београд једним од најсигурнијих делова Европе.

"Желео бих да та служба има хиљаду људи и мислим да је то потпуно оправдано улагање, јер ће то бити људи које ће Београђани волети и који су ту да им помогну у свему што им буде затребало", казао је градоначелник. 

Ко све добија поклон-ваучере 

Одборници су одлучили и да око 400.000 деце и родитеља запослених у београдским вртићима, основним и средњим школама добије за новогодишње празнике ваучере од 6.000 динара.

Шапић каже да не треба да се пријављују већ да ће ваучере добити аутоматски.

"Ми ћемо наћи начине како да им поделимо ваучере, што кроз школе, вртиће, средње школе.  Они чија деца не иду у вртиће или у приватне вртиће моћи ће у својим општинама да се пријаве. Мислим да су децембар и јануар некако најтежи месеци у кућном буџету сваке породице и мислим да ће то да им олакша", закључио је Шапић. 

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво