Читај ми!

Професори ФПН о утицају великих сила – да ли је Србија чардак ни на небу ни на земљи

Уместо жељеног примирја, ситуација у Украјини најављује заоштравање сукоба и његов још јачи утицај на међународни поредак. Професори политичких наука из Београда, Загреба и Бањалуке кажу да интереси великих сила и притисци на Србију неће престати, и да ће јој бити све теже да остане неутрална.

Током седам месеци рата у Украјини и неостварених очекивања краја сукоба, најновија дешавања најављују крупне промене у међународним односима које ће утицати и на Србију.

"Мора се одлучити на којим основама ће почивати међународни односи – да ли на праву јачега или на поштовању суверенитета, територијалног интегритета и независности свих земаља. Али не само то, него конкретни облици свакодневног понашања постају предмет о којима се мора озбиљно размишљати, јер након овога што се догодило, мислим да се заиста више не може говорити да ће свет бити исти", рекао је Иво Висковић, професор на Факултету политичких наука у Београду.

Није оптимиста, професор Висковић признаје, ни како ће се рат на истоку Европе прелити на Балкан. Идеју Русије да Украјина на крају не буде чланица НАТО-а илуструје изреком – терајући лисицу, истерали су вука. Две неутралне државе, Финска и Шведска, геостратешки много значајније, сада су на прагу алијансе, указује Висковић.

"Ми смо у релативном привилегованом положају чардака ни на земљу ни на небу. Доста дуго смо прилично вешто, морам признати, пливали, идући ни на једну ни на другу обалу, али матица реке се нагло појачала. Ово што се догодило са ратом у Украјини, ми смо доведени у ситуацију да се морамо јасније определити", додао је Висковић.

Јовић: Држати одвојено питања КиМ и Украјине, ако је могуће 

Позицију према питању Kосова и Метохије Запад неће мењати без обзира на околности, сматра професор загребачког факултета Дејан Јовић.

"Мени се чини у овом моменту да би била логичнија политика да се не отвара косовско питање истовремено када се отвара питање односа према Русији и Украјини. Држите те две ствари одвојене, ако је икако могуће. Није довољно то што си притиснут због санкција Русији, него сада још идеш и у ревизију овога питања, које је за Запад идентитетски важно, као што је важно идентитетски за Србију и да неће бити компромиса. Зашто поред једне кризе отвараш и другу", навео је Јовић.

Будимир: Предаја КиМ неприхватљива из рационалних разлога

За Жељка Будимира, са Универзитета у Бањалуци, питање предаје Kосова је неприхватиљиво, и то из чисто принципијелних и рационалних разлога.

"Одређене ствари вам неко отме, некад морате да се притрпите, то не значи да опет треба да ратујете за то. Ја не знам како ће се решити питање Косова, али као демократа, као човек који изнад свега поштује демократију, то питање треба да се решава на референдуму у Србији. Нико нема право у Србији да једну такву ствар, можете да је посматрате као ирационалну, као политику, као завет, као мит, да је доносе мимо свог народа", рекао је Будимир.

"Профитирају само Кина и САД" 

Сагласни су, са било које тачке да се гледа, рат ширих размера који укључује и атомско наоружање најгори је сценарио и потпуни пораз међународно протека.

Из тренутне ситације, кажу профитирају, економски, само Kина и Америка.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво