Читај ми!

Вучић: Ценимо искрене комшије; Орбан: Мађарска мора бити пријатељ са Србијом

Председник Александар Вучић, у обраћању након састанка са мађарским премијером Виктором Орбаном, рекао је да је Србија веома захвална мађарским пријатељима. Будите уверени да грађани наше земље истински цене такве пријатеље и комшије, поручио је Вучић. Орбан је истакао да је Мађарска земља која са Србијом мора бити пријатељ.

Извештај Тамаре Стојсављевић

Патријарх Порфирије и Орбан: Братски односи од суштинског значаја

Патријарх Порфирије примио је у Патријаршијском двору у Београду мађарског премијера Виктора Обрана, са којим се сагласио да су пријатељски и братски односи Мађара и Срба од суштинског значаја за њихов напредак и изграђивање у културном, друштвеном, верском и сваком другом смислу, саопштила је Српска православна црква.

Патријарх Порфирије је на пријему изразио дубоку захвалност за све што је држава Мађарска учинила и чини за Епархију будимску и српски народ.

Патријарх је током, како се додаје, "срдачног и пријатељског разговора", честитао Орбану на високом државном признању Ордену Републике Србије на великој огрлици, којим је одликован за изузетне заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа између Србије и Мађарске.

Конференција за медије Александра Вучића и Виктора Орбана

Орбан: Европска политика санкција никоме није донела добро

Премијер Мађарске Виктор Орбан рекао је да европска политика санкција никоме није донела добро и да би се кризна ситуација у Европи моментално побољшала уколико би се та политика променила.

"Ми бисмо волели да се политика санкција промени и стави у Бриселу на разумније темеље", рекао је Орбан одговарајући на питање новинара да ли је на данашњем састанку било речи о политици санкција ЕУ и како то премијер види, као и да ли политика санкција погодује Мађарској.

Изразио је забринутост што свет улази у све већу економску кризу и поручио да уколико би се санкције укинуле ситуација би се у моменту поправила.

Орбан је приметио и да се санкције уводе на местима која су безбедна и која су далеко од земље против које се санкције уводе.

"Могу рећи да је лако да се кроји политика санкција из Париза или Брисела или Мадрида или можда чак из Берлина", додао је Орбан.

Истакао је да она земља која је ближа земљи којој се уводе санкције много више трпи, те да не изненађује што мађарски став по питању санкција Русији радикално одступа од бриселског става.

Када су у питању енергетске санкције, Орбан је рекао да су Европљани "енергетски патуљци, који уводе санкције против енергетског џина".

Оценио је да такве санкције никоме не могу донети добро и прете да уруше цео систем који се градио последњих десет година.

Вучић: Србија у горем положају од Мађарске по питању енергената

Председник Србије Александар Вучић оценио је данас да је Србија у далеко компликованијој ситуацији од Мађарске када је у питању набавка енергената, јер није чланица ЕУ и није увела санкције Русији.

"Виктор је успео унутар органа ЕУ да се избори да може да прима руску нафту кроз нафтовод Дружба. Србија, као трећа земља, од новембра нема могућност да увози руску нафту која је данас за 20 одсто јефтинија од Kиркука и других нафти које котацијски можете да узимате", рекао је Вучић.

Вучић то рекао на конференцији за новинаре у Председништву, надовезујући се на питање премијеру Мађарске Виктору Орбану како види политику санкција ЕУ и да ли то погодује Мађарској, као и да ли је о томе било речи на састанку са председником Србије.

Вучић нагласио да је данас са премијером Орбаном имао отворене разговоре од кључног значаја за опстанак наших змаља и да су се сагласили да су наредних шест месеци, до 31. марта, од кључног значаја за опстанах наших нација и земаља.

Навео је да се са Орбаном договорио да унапреде сарадњу и да све своје акције унапреде по сто пута, како се не би губило време на бирократију и чекања.

"Ми Срби можемо да се ослонимо на Мађарску и Мађарска може да се ослони на Србију и радићемо по том питању и у оквиру наших енергетских система и свега другог, а дужан сам да се захвалим Мађарској што нам је уступила део складишта за чување гаса", рекао је Вучић.

Kада су у питању санкције, Вучић је подсетио да се Србија није прикључила ни једном од 36 одлука декларација о увођењу санкција Русији и оценио је да је и у том смислу ситуација у Србији комплекснија него у Мађарској.

Нагласио је да је премијеру Орбану на данашњем састанку објаснио са чиме се све Србија суочава и у погледу територијалног интегритета и осталих потешкоћа.

Упозорио је да је питање како ће се преживети наредних шест месеци, те да је у интересу обе земље да се сарадња између њих додатно интензивира и олакша.

Вучић: Лако је заборавити на Повељу УН у случају Србије

Председник Вучић пренео је да је и мађарском премијеру Орбану указао на лицемерје и проблем са којим се Србија суочава у вези са наративом око поштовања територијалног интегритета.

"Kако је лако штитити територијални интегритет Украјине, што је у реду, у складу са Повељом УН и важећим Резолуцијама УН, а како је лако у случају Србије заборавити да постоји Повеља, као и важећа Резолуција 1244 која говори о интегритету Србије", рекао је Вучић, на питање да коментарише залагање ЕУ за територијални интегритет Украјине, а не занима је Србија, и вољу за пријем Украјине у Унију, док државе Западног Балкана чекају на то годинама.

Додао је да је Орбану указао на тежину позиције Србије и зашто је код нас толики проблем са популарношћу ЕУ.

Вучић је захвалио још једном Мађарској на подршци европском путу Србије, додајући да увек у Бриселу, и од Орбана и од министра Петера Сијарта, можемо да чујемо само подршку.

Поручио је да је Србија на европском путу, али има и своје националне и државне интересе, од којих не може и неће да одступи.

Вучић је рекао и да ће са гостом из Мађарске наставити разговоре и на ручку, на којем ће им се придружити српски члан Председниства БиХ Милорад Додик, премијерка Ана Брнабић, министри Синиша Мали, Петер Сијарто и други, о важним темама и како да се решавају проблеми пред јесен и зиму.

"Мађарска увек може да рачуна на Србију, а ми знамо да увек можемо да рачунамо на наше мађарске пријатеље", рекао је Вучић, и уз честитке, поручио Орбану да је ово његова друга кућа, у којој је увек добродошао.

Фото: Танјуг/ Раде Прелић

Орбан: Одлука Европског парламента виц и левичарски памфлет

Потез Европског парламента да осуди Мађарску због наводног потпкопавања европских вредности мађарски премијер Виктор Орбан окарактерисао је као виц и левичарски памфлет.

Орбан је, упитан да прокоментарише јучерашње усвајање одлуке Европског парламента о осуди Мађарске због намерних и систематских напора мађарске Владе да поткопа европске вредности, као и захтев за резултатима у процесу који се води против Будимпеште, рекао је да сматра као шалу и нешто што је у домену вица.

"Ми се томе више не смејемо, јер је досадио тај виц. То Европски парламент чини већ два, три пута усвајајући одлуке којима се осуђује Мађарска. Некада смо мислили да има значаја, али видимо да је виц", рекао је он.

Орбан је истакао да је европска левица запосела Европски парламент и да постоји левичарска већина, а да мађарски савезник Европска народна партија (ЕПП) све више клизи у лево.

Десница је, додаје, успела да задржи у рукама само мањинску позицију.

"Односи при гласању показују то. Странке деснице гласале су у корист Мађарске, а левица против. То је партијски напад и није први. Ниво усвојеног документа можемо назвати памфлетом", рекао је Орбан.

Указао је да Срби знају шта значи негативно мишљење о једној земљи, и да се то догађа Мађарској.

"Просто су изгубили речи па сада измишљају нове појмове. Још мало па ће негативни атрибути који се користе за Мађарску нестати, па ће измислити нове", нагласио је он.

Орбан је указао да се у Мађарској одржавају избори на којима грађани дају гласове и на основу тих гласова се формира Влада.

"Када се формира Влада десне оријентације онда се то не допада левици, па организује нападе. Том одлуком су забављали сами себе, и нас то не занима", поручио је шеф мађарске Владе.

Председник Србије Александар Вучић се надовезао на Орбанове речи, додајући да и о нама пишу исте ствари, и "данас-сутра" су опет овде да и нама држе предавања и придике, што ће, претпоставља, наставити да раде.

Орбан: Мађарска мора бити пријатељ са Србијом

Мађарски премијер Виктор Орбан поручио је да му је част што је одликован Орденом Републике Србије на великој огрлици.

"Ретко се даје одликовање људима који су још у служби и ја ово не схватам као да сам отпуштен, већ као охрабрење и схватам да одликовање нисам добио због онога што сам до сада учинио, већ због тога што ћу од сада чинити у интересу српско-мађарског пријатељства", навео је Орбан.

Додао је да у Мађарској постоји титула "највећи Мађар" и то је добио Иштван Сечењи.

"Он је написао писмо кнезу Милошу Обреновићу који је водио устанак и у том писму је написао: ‘Интереси Србије и Мађарске су толико тесно повезани и испреплетани да хтели ми то или не ми морамо бити пријатељи‘", нагалсио је Орбан.

У том смислу, како каже, садашња Влада и он лично заправо испуњавају једну стару мађарску спознају.

"Мађарска је земља која са Србијом мора бити пријатељ", истакао је Орбан.

Указао је да је то олакшано, јер са председником Вучићем негују и лично пријтељство, као и да је захвалан и председници Владе.

"Пријатељство је само на једној тачки окрњено и то је ватерполо. Tу може бити само један победник и ту морамо у базену да се боримо једни против других", рекао је Орбан.

Што се политике тиче, истиче Орбан, Мађарска и Србија имају један заједнички посао и то понекад заборављамо, али нас историја подсећа на ту мисују да заједнички треба да одбранимо јужна врата Европе.

"То је мисија и одговорност и Србије и Мађарске. Није случајно да смо синови српских и мађарских витезова који су изборили једну од највећих победа код Београда заједнички бранећи јужна врата Европе", поручио је Орбан.

Истакао је да се миграција појављује у таласима у разним облицима и да је заједничка одговорност да се она каналише.

"Историја, географија и вишевековно пријaтељство нас обавезују, ја сам захвалан и Вама и српском народу што сте сматрали да сам достојан да добијем Орден Републике Србије", рекао је Орбан Вучићу.

"За оне задатке који нам предстоје и ми Мађари и ви Срби треба да имамо довољно снаге", поручио је Орбан.

Фото: Танјуг/ Раде Прелић

Вучић: Мађарска ће увек моћи да рачуна на искрено пријатељство и подршку Србије

Председник Србије Александар Вучић рекао је, након уручивања ордена мађарском премијеру Виктору Орбану, да му је неизмерна част што је био у прилици да одликује премијера Мађарске највишим орденом који Република Србија има.

"Са великим поносом констатујем да ово одликовање додељујем великом и искреном пријатељу Србије и српског народа за изузетно достигнуће у развијању и учвршћивању пријатељских и братских односа између Републике Србије и Мађарске", рекао је Вучић.

Захвалио се Орбану на снажном доприносу у унапређењу свеукупне билатералне сарадње Србије и Мађарске која је, како је навео Вучић, у сталном успону и која је достигла највиши стадијум у модерној историји.

Вучић је навео да је Србија веома захвална мађарским пријатељима, али и се и лично захвалио Орбану на подршци коју отворено и недвосмислено пружа Републици Србији, како на европском путу, тако и у регионалним питањима и билатералној сарадњи.

"Будите уверени да грађани наше земље, Републике Србије, истински цене такве пријатеље и такве комшије", истакао је Вучић.

Поручио је да је одлика правих пријатеља да подржавају једни друге, нарочито у тешким тренуцима.

"Ви сте смогли снаге да будете уз Републику Србију када је било много лакше то не чинити. Зато будите сигурни да ће Мађарска увек моћи да рачуна на искрено пријатељство и подршку Републике Србије", нагласио је председник Србије.

Вучић се Орбану захвалио и што, како је навео, увек у виду има добробит Србије и њених грађана и на личном ангажовању на снажењу веза Републике Србије и Мађарске.

"Резултати досадашњих заједничких залагања су готово импресивни, али нас истовремено обавезују да и у будућности чувамо и негујемо српско-мађарско пријатељство и да као и досада потпуно посвећено радимо на јачању стратешких односа и свестране сарадње наше две земље", истакао је Вучић.

Председник Србије се премијеру Мађарске посебно захвалио на обезбеђивању складиштења гаса у Мађарској. 

"Хвала вам због тога што и у ова тешка времена и у овим месецима када сви гледају себе, што се сте смогли снаге да помогнете Србији да обезбедимо сигурнију и топлију зиму и будућност за наше грађане", напоменуо је Вучић.

Додао је да зна да би Орбан и без ордена који му је уручио, радио на добробит интереса две земље, али ће ово одликовање увек бити подсетник за мађарски народ и све наше пријатеље.

"А, од Сибињанин Јанка и Kорвина нисмо имали већег пријатеља од Вас. Хвала Вам", рекао је Вучић.

Председник Александар Вучић састао се са мађарским премијером Виктором Орбаном у Председништву Србије, након чега му је уручио Орден Републике Србије на великој огрлици за изузетне заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа две земље.

У згради Председништва Србије одржани су и билатерални састанци министара Србије и Мађарске.