Читај ми!

Орбан у посети Србији, Вучић му уручио Орден Републике Србије на великој огрлици

Премијер Мађарске Виктор Орбан допутовао је у званичну посету Србији, током које се састао са председником Александром Вучићем. Председник Вучић уручио је Орбану Орден Републике Србије на великој огрлици.

Вучић: Ценимо искрене комшије; Орбан: Мађарска мора бити пријатељ са Србијом

Председник Александар Вучић, у обраћању након састанка са мађарским премијером Виктором Орбаном, рекао је да је Србија веома захвална мађарским пријатељима. Будите уверени да грађани наше земље истински цене такве пријатеље и комшије, поручио је Вучић. Орбан је истакао да је Мађарска земља која са Србијом мора бити пријатељ.

Вучић и Обран се обраћају медијима

Након доделе одликовања, Вучић и Обран се обраћају медијима.

Вучић уручио одликовање Орбану

Председник Александар Вучић одликовао је мађарског премијера Виктора Орбана Орденом Републике Србије на великој огрлици за изузетне заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа две земље.

Фото: Танјуг/ Раде Прелић

Сијарто: ЕУ греши са успоравањем приступања Србије

Успоравањем европских интеграција Србије Брисел "прави фаталну грешку", а стабилност и мир на Западном Балкану је и национални интерес Мађарске, поручио је данас у Београду мађарски министар спољних послова Петер Сијарто.

Он је после разговора са министарком за европске интеграције Јадранком Јоксимовић рекао да је у садашњим оклоностима Европској унији потребно проширење, преноси МТИ.

"Суочавамо се са изазовима који су изазвали најзначајнију безбедносну кризу овде у Европи последњих деценија. Ако Европска унија жели да унапреди сопствену безбедност, мора да се шири, а правац тог ширења је јасно ка Западном Балкану", рекао је Сијарто.

Сијарто је изјавио и да су земље Западног Балкана свесне да нестабилност у том региону може изазвати озбиљне проблеме.

"Стабилност и миран и уравнотежен развој овог региона за нас је национални интерес, а јасно је и да је Србија стварна стабилизирајућа снага на Западном Балкану", рекао је мађарски министар, инсистирајући на томе да европске интеграције Србије и приступање ЕУ могу да помогну стабилизацији читавог региона.

Сијарто је позвао ЕУ да убрза приступне преговоре са Србијом.

Он је рекао да би са Србијом требало отворити осам нових приступних поглавља пре краја чешког председавања ЕУ, како би 30 од 35 поглавља могло да буде отворено и да "можемо да направимо прави напредак".

Мађарски министар је навео и да ако би се приступни преговори Србије наставили садашњим спорим темпом "због Брисела", процедура приступања би се продужила за неколико година, а то, како је нагласио, "није у ничијем интересу", наводи МТИ. 

У току и билатерални састанци министара

У згради Председништва Србије у току су и билатерални састанци министара Србије и Мађарске.

Министарка за европске интеграције Србије Јадранка Јоксимовић састала се са министром спољних послова Мађарске Петером Сијартом, док министар финансија Синиша Мали разговара са министром за економски развој Мађарске Мартоном Нађем.

Фото: Танјуг/ Раде Прелић

Вучић се састао са Орбаном

Председник Србије Александар Вучић састао се са премијером Мађарске Виктором Орбаном.

По завршетку састанка, Вучић ће Орбану уручити Орден Републике Србије на великој огрлици за изузетне заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа две земље.

Након тога, предвиђена су обраћања председника Србије и мађарског премијера.

Виктора Орбана дочекао Синиша Мали

Премијер Мађарске Виктор Орбан допутовао је у Београд. На аеродрому "Никола Тесла" дочекао га је министар финансија Синиша Мали.
Фото: Танјуг/ Јадранка Илић

Састанак председника Александра Вучића и премијера Виктора Орбана одржан је у Председништву Србије.

Након састанка, Вучић је Орбану уручио Орден Републике Србије на великој огрлици за изузетне заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа две земље.