Читај ми!

Председник Србије Александар Вучић стигао у дводневну посету Абу Дабију

Председник Србије Александар Вучић започео је званичну дводневну посету Абу Дабију. То је, како се наводи, прва званична посета председника Вучића у новом мандату, и то земљи са којом Србија годинама има веома блиске односе.

Процењује се да у тешкој глобалној кризи, посета Александра Вучића за Србију значи много, јер су Уједињени Арапски Емирати седми на свету по нафтним резервама, јер поседују скоро шест одсто светских резерви нафте. 

Председник Србије у Абу Даби долази на позив његовог височанства шеика Мухамеда бин Заједа, председника УАЕ, кога је у више наврата описивао као свог дугогодишњег личног, а и великог пријатеља Србије.

Шеик Мухамед бин Зајед је након смрти брата Калифе постао председник Емирата, а светске агенције га сврставају међу најмоћније људе на свету.

У том контексту, на почетку рата у Украјини, медији су објавили да је наводно одбио да се јави на телефон председнику САД Џозефу Бајдену који је покушавао две недеље да ступи у контакт с њим како би утицао на начин располагања енергетским ресурсима.

Билатерални састанци и потписивање споразума биће одржани у новоизграђеној Палати народа, новом симболу арапског света, која се налази на обали Абу Дабија.