Читај ми!

Вучић: Постали смо колатерална штета сукоба великих, добили смо предлог нове арматуре разговора у Бриселу

Председник Србије Александар Вучић је после седнице Савета за националну безбедност рекао да је синоћ у разговору са изасланицима Олафа Шолца и Емануела Макрона добио предлог нове арматуре разговора у Бриселу, који би требало да доведу до скорог а коначног решења проблема са којима смо се суочавали и свих неразјашњених питања на КиМ. Вучић је нагласио да је Србија постала колатерална штета сукоба великих и њиховог, како је рекао, непринципијелног понашања у прошлости.

Снимак обраћања председника Александра Вучића

"Стопа незапослености 8,9 одсто – најнижа у историји"

Вучић је изјавио да је стопа незапослености 8,9 одсто што је, како је истакао, најнижа стопа незапослености у историји Србије.

Он је након седнице Савета за националну безбедност казао да је стопа запослености у другом кварталу веома висока и да износи 50,9 одсто.

"Стопа незапослености је 8,9 одсто, то је најнижа стопа незапослености уз методологију која нам не одговара по том питању јер нам не рачунају сезонске раднике као запослене. Без обзира на то, ово је најмања стопа незапослености у Србији у њеном савременом периоду, што ће рећи у њеној историји", навео је Вучић.

Додао је да је у периоду од јануара до августа 2022. године прилив страних директних инвестиција износио две милијарде 666,3 милиона евра додајући да је забележен чак и мали раст у односу на рекордну 2021. годину када је било две милијарде 634 милиона.

Највећа улагања су, како каже Вучић, из Кине, Јапана, Немачке, Француске.

Опширније Краће

"Сам ћу у парламенту одговарати на сва питања о КиМ"

Вучић је изјавио да ће на сединици Скупштине Србије о КиМ, која је заказана за 13. септембар, сам одговарати на сва питања посланика и да није сигуран да ће све моћи да се заврши у једном дану.

Одговарајући на питање новинара, рекао је да је било више захтева различитих посланичких група, СНС-а као и опозиционих клубова који су тражили расправу и подношење извештаја.

Каже да Влада подноси извештај који иде на усвајање, критику и све друго.

"Пошто је тек изабран мандатар, бићу сам у Скупштини и сам ћу одговарати на питање свих посланика, нећу напустити седници ниједан секунд, без обзира на то да ли ће све моћи да се заврши у једном дану или два дана", рекао је Вучић.

Када је реч о писањима појединих медија, Вучић је запитао да ли ми то немамо мир и да ли је неко грађане позвао на мобилизацију.

"Када неко сваки дан лаже, да им одговарате изгуби смисао, ми данас имамо више стабилности него многе земље ЕУ у сваком смислу, од политичког, енергетског до безбедности снабедавња храном. Пред нама су најтежи месеци, пре свега у политичком смислу и не лаки у финанијском смислу. Али, ни од чега не одустајемо – повећаваћемо и плате и пензије како смо рекли и за сада успевамо да одржимо финансијску стабилности и добре билансе упркос проблемима због великог увоза енергената", навео је Вучић.

Истакао је да ће држава учинити све да наша земља не прође лошије од свих других земаља током зиме. 

Опширније Краће

"Проблем са Европрајдом што један део људи не осећа државу као своју"

Председник Србије Александар Вучић рекао је да не мисли да су хомосексуалци зло и да се не би одрекао Ане Брнабић и многих других, те подвукао да је проблем у вези са парадом у оквиру Европрајда у томе што један део људи државу не осећа као своју и нема љубав према својој држави.

Вучић је, на питање новинара да прокоментарише захтев Горана Милетића и организатора Европрада да се изјасни о ставу СПЦ према којем је хомосексуалност "зло које се не лечи", указао да је разговарао са патријархом Порфиријем и да је од њега добио писмо.

"Не мислим да он има било какав лош однос према било којим људима. СПЦ изузетно поштујем, јер је она национална институција од кључног значаја за опстанак наших људи у крајевима где наших институција нема. То је остала и била у прошлости. Што се тиче зла, знате шта мислим о Ани Брнабић – да је зло, не би била овде", истакао је Вучић.

Додао је да је Брнабићева дивна, способна, марљива жена која ради најбоље ствари за нашу земљу.

Имам у широј породици једну дивну жену која је геј и ни за шта на свету је не бих мењао. Не мислим да је она било какво зло. Толико је добра да није лако да пронађем неког бољег. Многи од мојих сарадника су хомсексуалци, а помажу ми толико да не могу да кажем колико. Да ли треба да их разликујем по томе што су хомосексуалци или не и не прихватим њихову помоћ и подршку, напоменуо је Вучић.

Поновио је да је Брнабићева фантастична, а што се парада тиче, каже да није одушевљен, није на њих никада ишао, нити би ишао.

Мислим да то није суштина. Да су мене питали за савет, рекао бих бавите се питањима као што су посета у болницама када вам је партнер тамо, питањима наслеђивања, кога брига за парадирање. Али изабрали су парадирање. Не могу да се мешам, они мисле да је то за њих важно, додао је он.

Рекао је да нема шта да замери организаторима Европрајда јер су исказали спремност за разговоре.

Опширније Краће

"Млека и друге хране има довољно"

Вучић је рекао да млека има довољно и поручио грађанима Србије да нема потребе да брину када је реч о снабдевању храном, јер је има довољно.

Истакао је да млекаре у Србији прерађују дупло веће количине конзумног млека и свежег и дуготрајног од уобичајених.

Према његовим речима, уобичајена количина која укључује и део који иде за извоз у регион, који је Влада забранила сем Албанији и Северној Македонији, јесте 17.000 тона месечно конзумног млека, односно 550 тона дневно у ситуацијама када нема несташица на рафовима.

"Јуче и прекјуче испоручили смо 700 тона, а данас и сутра 1.100 тона. Дајемо више него двоструко од реалних потреба становништва. Поред редовне домаће производње, увешћемо и 1.000 тона из Пољске од понедељка за наредних десет дана, а након тога још 2.000 тона из Пољске. То иде преко Имлека", навео је Вучић.

Како додаје, други највећи произвођач "Сомболед" најављује редовне испоруке на нивоу 100 тона дневно, плус интервентно увоз додатних 500 тона у току месеца из Чешке и добија дозволу на 6.000 тона за период од три месеца.

Трећи битан произвођач дуготрајног млека "Мегле", пренео је Вучић, јуче и данас има производњу око 60 тона дневно, док ће од понедељка повећати производне количине.

Позвао је грађане да верују својој држави и додао да млека не може да буде довољно у продавницама уколико неко уђе и купи 36 литара дуготрајног млека.

Опширније Краће

"Вечерас код шеика Бин Зајида, сутра потписујемо споразум"

Александар Вучић је најавио да данас путује у Абу Даби и да ће посетити шеика Мухамеда бин Зајида ел Нахјана, као и да је за сутра предвиђено потписивање споразума.

Председник је тако одговорио на питање новинара шта очекује од те посете, не откривајући детаље о томе какав ће споразум бити потписан.

"Путујем у посету једном од најважнијих људи у свету данас. У овим условима не морам да говорим колики је значај шеика Мухамеда бин Зајида ел Нахјана. Идем на један дан, вечерас ћу стићи, а сутра потписујемо споразум.

Додао је да одмах из те палате иде у авион и лети за Словенију на скуп "Брдо-Бриони".

"Страшно је важно из много разлога, а има један о којем нећу ни да говорим јавно – покушаћемо да урадимо нешто што је важно за нас", закључио је Вучић.

Опширније Краће

"Банатски двор је пун до чепа"

Председник је поновио да нас чека тешка зима и да ће држава изаћи са предлогом за смањење потрошње струје. 

"Изаћи ћемо са предлогом за смањење потрошње струје. Ако штедиш, зарадиш новац. Идемо месец на месец из претходне године да меримо потрошњу", рекао је Вучић.

"Предлог је да сви они који смање потрошњу између пет и 20 одсто добију попуст од додатних 10 одсто на рачун. Ја ћу тражити да тај попуст буде додатних 15 одсто. Онима који смање између 20 и 30 одсто, ми ћемо дати још 20 одсто попуста", рекао је председник.

Рекао је да је складиште гаса Банатски двор пуно до чепа.

"Обезбедили смо више од два месеца редовно снабдевање Србије гасом све и да дође смак света", нагласио је Вучић.

Биће, каже, и довољно хране. Уверава да ће несташица дуготрајног млека претходних дана бити регулисана, а грађане је позвао да не праве залихе.  

Опширније Краће

МУП ће четири дана пре планираног одржавања Прајда донети одлуку

"Забринути смо за безбедносну ситуацију и тежину ситуације у којој се земља налази, МУП ће 96 сати пре планираног скупа Европрајда донети одлуку о окупљању на отвореном простору", рекао је Вучић. 

Каже да после тога организатори имају правна средства на располагању, пре свега жалбу МУП-у и могућност вођења спора пред управним судом. 

Вучић је рекао да нико неће да се игра или спрда са својим грађанима, да се забрањује манфестација због мајмунских богиња, "да се унижавају људи који су нам браћа, сестре, деца".

"Ми смо забринути за безбедносну ситуацију и не разумем неодговорност свих оних који су од једне неважне теме или важне теме за део друштва направили крсташки рат", рекао је председник.

Опширније Краће

"Уз сву пропаганду Приштина није пронашла никог за замену таблица"

Наглашава да се до данас у осам сати ујутру само двоје пријавило за промену таблица на КС ознаке – једна особа је са севера КиМ, а друга са југа, а да је та са севера припадник приштинских институција.

"Уз сву пропаганду никога нису успели да пронађу. Српски народ жели поштовање међународног права", истакао је Вучић.

Каже да није потребна велика памет па схватити да ће се Генерална скупштина Уједињених нација претворити у "тираду о поштовању територијалног интегритета Украјине".

Очекује да ће бити захтева да "скрати језик" када буде говорио о поштовању Резолуције 1244 и територијалног интегритета Србије.

 

Опширније Краће

"Србија постала колатерална штета сукоба великих"

Вучић је нагласио да је Србија, када је реч о КиМ, постала колатерална штета сукоба великих и њиховог, како је рекао, непринципијелног понашања у прошлости. "Путин је, кажу са Запада, подигао завесу и сада траже да се Србија изјасни са које је стране – тамо где економија нестаје или са њихове где је просперитет", додаје Вучић.

Нагласио је да је Мирослава Лајчака, и саветнике за спољну и безбедносну политику Француске и Немачке, Емануела Бона и Јенса Плетнера, упозорио на то да од 19. или 20. септембра 2021. године ничу нелегалне базе косовске полиције на северу Косова и Метохије.

"Приватна фирма из Приштине на северу код Зубиног Потока узурпирала је приватне парцеле Срба. Бандитизам и и дивљаштво Приштине нема краја. Регионалну полицију на северу не обавештавају, градоначелнике четири општине не консултују, објављују да патролирају Газиводама које су већином у општини Зубин Поток", каже Вучић.

Наглашава да Запад жели да споразум са Приштином буде постигнут што пре, а он би, према њима, био све оно што они сматрају да је реалност. СПЦ би, кажу, имала посебан статус што је већ предвиђено планом Мартија Ахтисарија, констатује Вучић.

Рекао је да је чињеница да ће САД упутити нову траншу помоћи за "одбрану од руске агресије на Украјину" коју ће између осталог добити и земље региона и, како се наводи, такозвано Косово, а на том списку једино нема Србије.

"Шаљу помоћ Албанији, БиХ, Црној Гори, Хрватској, Северној Македонији, и тзв. Косову. Па се сада питам, шта ће нама после тога да говоре и да траже, и Американци, и сви из окружења", навео је Вучић. 

Опширније Краће

На седници Савета за националну безбедност о КиМ, Европрајду, енергетици

На седници Савета за националну безбедност направили смо анализу стања и позиције Србије и Срба на Косову и Метохији, процену безбедносне ситуације о "Европрајду", као и енергетске кризе и енергетске безбедности, рекао је председник Александар Вучић после седнице.

"Синоћ сам обавио разговор са изасланицима Олафа Шолца и Емануела Макрона и од њих смо добили предлог нове арматуре разговора у Бриселу који би требало да доведу до скорог, а коначног решавања, како они кажу, проблема са којима смо се суочавали и свих неразјашњених питања на КиМ", рекао је председник.

Разговор, каже, није био нимало лак.

"Представници најмоћнијих европских земаља, а кажу да имају подршку САД и Турске, сматрају да у условима када постоји рат у Европи нису потребни нови сукоби, да је важно доћи до, што је могуће бржег решња проблема", рекао је Вучић.

"Велике западне силе плус Турска желе решавање ових проблема јер у Европи је рат, Европа је у рату, мора да се брани, и у складу са тим потенцијалним договором или потенцијалним решењем они би избегли могућност или би им било лакше да пруже јасан одговор Путину по питању преседана и давања независности Косову", рекао је Вучић. 

Опширније Краће

На седници су разматрани ситуација на Косову и Метохији, одржавање "Европрајда 2022" и сајбер-безбедност у енергетском сектору, саопштила је Служба за сарадњу са медијима председника.

Седници су присуствовали премијерка Ана Брнабић, министри Синиша Мали, Александар Вулин, Небојша Стефановић, директор Безбедносно-информативне агенције Братислав Гашић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.