Читај ми!

Шапић: Бенефите онога што радимо у Београду грађани ће видети од јесени

Покушаћемо да као градска управа преузмемо одговорност за све ствари које се дешавају у Београду, рекао је градоначелник Александар Шапић. Најављује уређење јавног превоза, реконструкције улица, нова паркинг места и јединствени број на којем ће грађани моћи да добију све информације и пријаве проблем. Београђани ће од јесени моћи да виде бенефите онога што радимо, каже Шапић.

Градоначелник Београда Александар Шапић је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, говорио о томе шта грађани могу да очекују од Управе града у наредном периоду.

Говорећи о сменама на челу градских предузећа, о чему се јуче расправљало у Скупштини Београда, Шапић је рекао да има поверење у људе који су постављени на те функције.

"Када бих знао какви ће да буду, онда бих владао вештином тумачења будућности. Не знам, али имам поверење у те људе. Мислим и да су и они свесни велике одговорности", рекао је Шапић напоменувши да је упознат са њиховим биографијама и институцијама које су их препоручиле.

Навео је да су неки досадашњи директори градских предузећа сами поднели оставке, а да власт некима није била задовољна, као и да су неки предуго били на тој функцији.

"Свакако да се од сваке особе која дође на одговорно место у Управи града Београда очекује да унапреди услугу коју пружа Београђанима. Очекујем да за пар месеци Београђани виде ефекте онога што смо у току лета радили и онога што ћемо радити на јесен", рекао је Шапић.

Говорећи о примедбама опозиције, која није подржала смену директора, Шапић је истакао да су се опозициони политичари противили смени иако су на рад прошле градске управи имали много замерке. Навео је и да је избор директора био по скраћеној процедури, односно по, како каже, пословнику који је усвојила садашња опозиција када је била на власти.

"Нисмо им дозволили седам дана раније да провлаче кроз медијско блато те људе", рекао је Шапић.

"Све је најважније"

На питање шта издваја као најважније ствари којима се треба бавити у Београду, Шапић одговара: "Све је најважније".

"Питање азила... Они који воле животиње, њима је то најважније, некој баки која нема где да седне најважнија је клупа у парку, неко ко пуно времена проводи у саобраћају, важан је јавни превоз, родитељима вртићи", рекао је Шапић.

Истиче да је јавни превоз рак-рана престонице.

"Већ неколико деценија исисава много новца из буџета а апсурдно звучи - људи су незадовољни јавним превозом", рекао је Шапић.

Навео је да су за почетак укинуте рекламе на аутобусима, те да је важно да нам аутобуси и трамваји изгледају уредно.

"Ако смо донели меру да треба да буду црвене боје, онда треба да буду црвене боје... Мислим да аутобуси и трамваји треба да изгледају чисто, пристојно и уредно", рекао је Шапић.

Најављује 100 нових аутобуса на гас, са новом гасном станицом, као и побољшање услуге јавног превоза.

Коментаришући наводе да ће јавни превоз поскупети, градоначелник је упитао зашто би поскупело нешто што скоро нико не плаћа.

"Јавни превоз се у Београду плаћа на нивоу од 15–20 одсто. Почећемо да подижемо услугу, да решавамо проблеме унутар наше куће, онда сам потпуно сигуран да ће грађани на то позитивно да реагују и помогну да решимо вишедеценијски проблем и да новац који одлази из буџета, новац грађана Београда, који се сулудо баца у наш јавни превоз – буде искоришћен за много боље ствари", рекао је Шапић. 

Говорећи о предстојећој зими, Шапић каже да не можемо да утичемо на то да ли ће бити струје и гаса.

"Грејања ће бити, ако буде гаса. Ја видим да смо за сада као држава набавили довољно гаса. Имамо тај повољни аранжман са Русима, имам право да верујем да ће са гасом бити све у реду", каже Шапић и додаје да ће због цене гаса морати да се ради ребаланс буџета.

Иста је, каже, ствар и за струју.

"Видите какво је хидролошко стање, да су реке на историјском нивоу, морамо да увозимо струју. Више се бојим те струје него гаса, уколико буде струје, ми смо наш део одрадили", рекао је Шапић.

То је, додаје, део програма стабилизације и припремања за јесен.

"Да вртићи буду топли, да школе буду топле, да домови буду топли – и да се надамо да ће ова криза што пре престати", истиче Шапић.

Реконструкције улица, паркинг

Напомиње да ће сви они који су до сада плаћали комуналне услуге по субвенционисаним ценама тако плаћати и надаље, а да ће Град покушати да не одустане ни од једног капиталног пројекта – међу њима су и завршавање обилазнице, коначно решење савског шеталишта.

"Покушаћемо сада да отворимо много јавних радова на јесен, мислим да су мало заборављени јавни радови, да има простора за много више реконструкција улица... Идеја нам јесте да уђемо у велике јавне радове од јесени, у том правцу ће и буџет да буде", рекао је Шапић.

Најавио је и нова паркинг места, што изградњом приватних, што изградњом градских паркинга и гаража.

"Треба нам мало времена, у току лета смо дошли на чело Београда, али сам сигуран да ће Београђани већ од јесени почети да виде неке бенефите онога што смо ми до сада радили", рекао је Шапић.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара