Читај ми!

Брнабић: Циљ Владе је стабилизација производње струје, а не рестрикције

Влада улаже напоре да се стабилизује производња електричне енергије у земљи и да се обезбеде довољне резерве струје, како не би било рестрикција, поручила је премијерка Ана Брнабић. Нада се и да Србија неће бити у ситуацију да спроводи драстичне мере штедње.

Ана Брнабић је истакла за ТВ Прва, да је циљ да се уштеда електричне енергије реализује по плану пре кризе, односно да се спроводе мере енергетске ефикасности.

Подсетила је, да је Министарство рударства и енергетике покренуло субвенције за замену столарије, врата и прозора, као и замену фасаде, како би се подигла енергетска ефикасност.

На питање да ли ће мере штедње подразумевати да се гаси украсна расвета на улицама, како што је то случај у Северној Македонији, премијерка је казала да много туриста посећује Београд за празнике управо јер је један од најлепших и најсветлијих градова, те да би таква одлука штетила туризму.

Изразила је наду да Србија неће бити у ситуацију да спроводи драстичне мере штедње.

Када је у питању најављено поскупљење струје од 6,5 одсто без пдв-а, премијерка је поручила да се то неће драстично одразити на кућни буџет грађана, с обзиром на то да је држава обезбедила раст плата и пензија, али и повећање минималне зараде.

Постепени прелазак на зелену енергију 

Објаснила је да је Србија остварила велики напредак тиме што постепено прелази на зелену енергију, али да је енергија која се добија из ветра, сунца и хдроелектрана много скупља него она добијена из термоелектрана.

"Ми имамо инсталисаних нешто више од 400 мегавата из ветра, око 10 мегавата из сунца и нешто више од 150 мегавата од малих хидроелектрана, али је накнада коју плаћамо за зелену енергију морала да се повећа, што будемо имали више зелене енергије, то ће и цена електричне енергије бити скупља", навела је премијерка.

Такође, додала је да је најављено поскупљење свакако и усклађивање с инфлацијом.

Према њеним речима држава балансира да поскупљења буду минимална и да не утичу на куповну моћ грађана.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи