Читај ми!

Вучић данас са Столтенбергом о безбедности на КиМ и бољој комуникацији са НАТО-ом

Председник Александар Вучић ће се данас у Бриселу, уочи нове рунде дијалога са Приштином, састати са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом.

Александар Вучић почиње дводневну посету Бриселу, где ће се данас, у седишту НАТО-а, састати са Јенсом Столтенбергом.

Састанак почиње у 15.00, а у 15.30 планирана је конференција за новинаре председника Србије и генералног секретара НАТО-а.

Уочи састанка, Вучић је рекао да очекује да ће се разговарати о безбедносној ситуацији на Косову и Метохији, посебно на северу КиМ, као и о успостављању боље комуникације и сарадње са НАТО-ом, чија је мисија повећала своје присуство на административним прелазима Јариње и Брњак.

Очекује се да ће бити речи о тензијама између Београда и Приштине подигнутих због одлуке привремених приштинских институција о личним картама и регистарским таблицама.

Дијалог на највишем нивоу после више од годину дана

У Бриселу ће сутра бити одржана нова рунда дијалога Београда и Приштине на највишем нивоу после више од годину дана.

Вучић ће разговарати са шефом европске дипломатије Жозепом Борељом, специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком, као и са Аљбином Куртијем.

Председник је истакао да у Брисел долази, пре свега, како би се очували мир и стабилност и како би се поштовале међународне правне норме - од Резолуције 1244 до Бриселског споразума.

Односно, формирање Заједнице српских општина је главна тема за Београд, с обзиром на то да ни после више од девет година Приштина није испунила ту обавезу.

За приштинску страну не постоји ниједна друга тема осим узајамног признања Београда и Приштине.

ЕУ поручује да не жели да намеће решења, већ да се спусте тензије и да се дијалогом дође до компромисног решења.

Специјална представница генералног секретара УН, шефица УНМИК-а Каролин Зиаде, позвала је, уочи састанка у Бриселу, све стране да се конструктивно ангажују и подрже интегритет процеса дијалога уз подршку ЕУ.