Читај ми!

Приштина издваја 40 милиона евра за плаћање струје на северу КиМ

Министар финансија и трансфера у привремним институцијама у Приштини, Хекуран Мурати каже да је влада одлучила да издвоји 40 ​​милиона евра за плаћање струје општинама са српском већином на северу КиМ, наводећи да се ради о обавези из споразума са Европском асоцијацијом за сарадњу оператора преносног система за електричну енергију (ЕНТСО-Е).

Мурати је на седници владе у Приштини рекао да Компанија за пренос електричне енергије на Косову (КОСТТ) пролази кроз финансијске потешкоће због обавеза које има према ЕНТСО-Е како би наставила да буде у истом регулаторном блоку и применила уговор који је на снази две године и сада је време да се настави.

Та одлука долази у време примене мапе пута у спровођењу споразума о енергетици Београда и Приштине постигнутог у Бриселу.

Европска унија у уторак је саопштила да има кашњења у примени мапе пута, наводећи да су разлог за то "технички проблеми".

Портпарол ЕУ Петер Стано рекао је за Радио Слободну Европу да је крајња одговорност за успешну имплементацију енергетског споразума и мапе пута у рукама две стране.

Према речима Стана, КОСТТ, КЕДС и "Електросевер" су у редовној комуникацији и да редовно извештавају ЕУ и САД, као и да ће Унија помоћи странама са отвореним питањима која могу имати о мапи пута.

Званичници институција енергетског сектора у Приштини рекли су да су испунили свој део мапе пута, а то је лиценцирање српске компаније, у овом случају компаније "Електросевер", која ће снабдевати и наплаћивати струју на северу.

Наредни корак је требао да буде да компанија "Електросевер" у року од седам дана достави КЕДС и КОСТТ најновије доступне податке о потрошачима на северу Косова. Из КОСТТ наводе да те податке још увек нису добили.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво