Читај ми!

Брнабићева за РТС: Морамо да причамо о нашим жртвама, не постоји простор за разговор са Куртијем

Председница Владе Србије Ана Брнабић рекла је за РТС да морамо да причамо о нашим жртвама и да је срамотно оно што смо чули у Хрватској, која "Олују" слави. Не видим да постоји простор за разговор са Аљбином Куртијем, код њега не постоји жеља за тим, каже премијерка. Верујем да ћемо ускоро чути ко је мандатар и да ћемо у наредних неколико недеља добити нову владу, рекла је Брнабићева. 

Ових дана, Србија тугује због највећег погрома у новијој историји – хрватске војне акције "Олуја". Истовремено, Хрватска слави и оптужује Београд и за прогон Срба, и за непризнање Косова, и за неувођење санкција Русији.

Премијерка Ана Брнабић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекла да је Србија 2015. први пут почела да обележава "Олују".

"Оно што је важно јесте да се у Новом Саду окупило никад више људи, требало је да прође неколико гогина да причамо, да се сниме филмови као 'Дара из Јасеновца', затим филм 'Олуја', издвојили су се буџети да би се наш народ освестио шта се све дешавало, да се поштују жртве", рекла је Брнабићева.

То је, како каже, заслуга Александра Вучића, јер смо били на корак од заборава. Указује да је Тадић причао да се "Олуја" обележавала и раније.

"Ми нисмо хтели да обележавамо погроме, поштујући све остале, нисмо смели да било шта кажемо да се не бисмо замерили. Ако се ми не сећамо наших жртава, како други да знају шта се дешавало српском народу", запитала се Брнабићева.

Истакла је да је срамотно оно што се чуло у Хрватској – да су Срби протерали сами себе, да је Београд крив. Мора, каже, да се говори о ономе што се догодило 50 година раније.

Према њеним речима, многи од тих људи су изгубили своје најмилије у НДХ, они који нису отишли су побијени, а за то нико није одговарао.

Заглушујућа тишина из ЕУ 

Наше тужилаштво покренуло је тужбу за злочине на Петровачкој цести, из Загреба смо чули да ти људи нису криви, каже премијерка.

"Срамотно је оно што смо чули, поново усташка обележја, усташке заставе, то је јасна порука Србима који су тада прогнани да за њих повратка тамо нема, из ЕУ чујемо заглушујућу тишину, да имате нацистичке поздраве који се понављају из године у годину, натпис је недалеко од Јасеновца", напоменула је Брнабићева.

Напоменула је да је са историчарем Дејаном Ристићем имала састанак.

"Посебну пажњу смо поклонили Музеју жртава геноцида, радимо Старо сајмиште, коначно имамо обележје жртава Јасеновца као улицу, ништа од тога нисмо имали раније", рекла је премијерка.

Говорећи о положају Срба у Хрватској, каже да они живе неусловно, да се у те крајеве не улаже. Порука је да за њих тамо живота нема, не поштује се право на писмо, ћирилица је практично недозвољена, на то нико из ЕУ није реаговао.

"Колико се тамо негирају злочини, преко 10 година на идентификацију посмртних остатака чека 900 људи, од којих је између 360 и 400 Срба убијених током и након 'Олује'. Хрватска нема жељу да преда посмртне остатке породицама", рекла је премијерка Брнабић.

О косовској кризи 

Криза на КиМ одложена је на месец дана, али буре барута и даље је у Приштини.

Одговарајући на питање да ли је позитиван сигнал када заменик помоћника државног секретара САД Габријел Ескобар поручи да се у Бриселу 18. августа мора говорити и о формирању ЗСО, Брнабићева је рекла да није оптимистична.

Према њеним речима, Ескобар каже да све то мора да буде у складу са косовским уставом. 

"Ако ставите ту ограду да буде у складу са њиховим законима, читав дијалог чини бесмисленим ако их ни они сами не поштују, ни Приштина не поштује свој устав, па не би постојала косовска војска јер у том уставу стоји да су о томе морали питати Србе, а нису", каже премијерка.

Додала је да Бриселски споразум мора бити изнад тог тзв. устава.

"Имала сам јуче састанак са амбасадором САД Кристофером Хилом, рекла сам да се надам конструктивном приступу, не видим да постоји простор за разговор са Куртијем, код њега не постоји жеља", рекла је она.

Брнабићеву брине и то што је високи представник ЕУ Жозеп Борељ рекао да не могу да натерају Приштину на било шта, при чему је ЕУ гарант Бриселског споразума.

Морамо да чувамо мир, а колико је то тешко – никада није било теже, истиче она.

Брнабићева о оставци на место посланика 

Говорећи о расправи у Скупштини када је један дан била посланица и поднела оставку, Брнабићева је рекла да није поднела оставку због критика опозиције. "Нисмо желели да одговарамо на критике јер смо желели грађанима да покажемо до које мере опозиција не познаје закон", додаје она.

Желела сам да искористим право да учествујем у расправи, оставка је била оверена код нотара, каже Брнабићева.

"Показује њихово незнање, у тренутку када је распуштена Скупштина, ја сам председник Владе у оставци, имам право да будем на листи, моја обавеза је да верификујем посланички мандат. То што су они причали је супротно Уставу", одговорила је на питање о критици опозиције.

Говорећи о томе ко ће бити премијер, каже да је то отворена тема. "Верујем да ћемо ускоро чути ко је мандатар и да ћемо у наредних неколико недеља добити нову владу, да би наставила да се бори са многим изазовима и проблемима", закључила је Брнабићева.

Најтежа зима у последњих 70 година

Ана Брнабић каже да су још од прошле зиме почели да се припремају за предстојећу, која ће бити најтежа у последњих 70 година.

"Јуче сам имала састанак са људима из кабинета председника Вучића који се лично тиме бави, јер нам је важно да искористимо сав политички утицај и везе које председник има да добијемо додатни угаљ потребан за додатну безбедност", рекла је Брнабићева.

Додаје да је ЕПС у јулу откопао знатно више угља него што је био план, али да то није довољно за енергетску безбедност и да је потребно да се увезе још угља. Проблем представљају и ниски водостаји због којих барже са угљем не могу да плове.

Истиче да ће власт чинити све како би Србија била енергетски безбедна и да струја и грејање остану најјефтинији или бар на дну лествице у Европи.

"Цена је већ сада значајно субвенционисана, наша идеја водиља је да је не подижемо на драматичан начин док додатно не генеришемо економски раст и раст плата и пензија", навела је Ана Брнабић.

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво