Читај ми!

Петковић: Надам се да ће Приштина наредни дијалог схватити озбиљно

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изразио је наду да ће предстојећи дијалог у Бриселу Приштина схватити озбиљно - као простор за дипломатско решавање проблема на терену, а не као "полигон за уцене и звецкање оружјем".

Петковић је разговарао са замеником начелника Одсека за Западни Балкан у Министарству иностраних послова Савезне Републике Немачке, Јергенсом Фредериком кога је информисао о једностраним и противправним акцијама Приштине која је насилно и кршећи све постигнуте споразуме желела да Србима на Косову и Метохији укида личне карте и регистарске таблице, саопштила је Канцеларија за КиМ.

Он је рекао да и чињеница да Приштина одбија да формира ЗСО указује на то да их не занимају безбедност ни права Срба, већ сукоби и кризе.

"Због тога Београд остаје чврсто опредељен за дијалог као једини оквир за решавање криза и проблема на терену и наредних месец дана нас очекује значајна дипломатска борба да сачувамо мир и и стабилност", оценио је Петковић.

Петковић је истакао да су такви потези Аљбина Куртија директно кршење постојећих споразума и важећих договора и припрема терена од стране Приштине за изазивање кризе и тензија на терену.

"Недвосмислено је да власти Привремених инситутиција у Приштини не желе дијалог, веће желе сукобе. Београд је од почетка процеса нормализације односа опредељен за дијалог као једино средство за мирно решавање свих отворених питања, међутим Приштина упорно настоји да запали буре барута на простору КиМ и изазове кризу и сукобе због чега и повлачи потезе за које унапред зна да могу имати катастрофалне последице по мир и стабилност у читавом региону", указао је Петковић.

Изразио је наду да ће наредни дијалог Приштина схватити веома озбиљно - као простор за дипломатско решавање проблема на терену, а не као "полигон за уцене и звецкање оружјем". Петковић је објаснио да смо, паралелно са унапред припреманим насилним акцијама Приштине, које су пре свега усмерене на север Косова и Метохије, свакога дана сведоци серије дезинформација Приштине и етнички мотивисаних инцидената на терену усмерених према Србима посебно јужно од Ибра и храмовима СПЦ.

"Од доласка Аљбина Куртија на власт имамо 212 таквих забележених случајева, чак 50 одсто више него у периоду пре њега", навео је директор Канцеларије за КиМ.

Такође, Петковић је информисао свог саговорника и о недавно постигнутом договору у области енергетике кроз усаглашену Мапу пута.

Истакао је да је тај договор улио наду да односи Београда и Пирштине иду у правцу нормализације односа и решавања свакодневних проблема грађана, али да су последње акције Приштине, нажалост, дијалог вратиле три корака уназад.

Када је реч о несталима Петковић је нагласио да Приштина и то користи за политизацију и уцене, иако је у питању тема која је дубоко хуманитарна.

"Београд је поступио по свим захтевима Приштине за претрагу локација за које постоје сумње да скривају тела несталих, док са друге стране постоји потпуно одсуство воље да се претраже свих девет локација на Косову и Метохији", рекао је он.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију је поручио да је захтев и потреба Срба са Косова и Метохије да се што пре формира Заједница српских општина јер је то једини оквир који би Србима гарантовао колективна права и осигурао мир и стабилност на простору КиМ.