Читај ми!

Клачар: Очекујем да се енергија са протеста пренесе у парламент, биће мучних полемика

Са конститутивном седницом, која је заказана за 1. август, после верификације посланичких мандата – почиње одбројавање од максимално 90 дана за формирање Владе. Према најавама, очекује се да ће кабинет у Немањиној бити формиран до половине августа. Извршни директор Цесида Бојан Клачар каже да парламент није Академија наука и уметности, те очекује да ће у новом сазиву бити веома мучних дискусија и полемика.

Извршни директор Цесида Бојан Клачар је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да верује да председник Скупштине, потпредседници, радна тела и чланови међународних делегације неће бити изабрани у понедељак већ нешто касније, када се договори коалициони аранжман и он обухвати избор челних функција.

О сарадњи СНС-а и СПС-а и порукама потпредседника Српске напредне странке Милоша Вучевића, који је рекао да скупштинска већина не мора да буде подударна политички за избор Владе, Бојан Клачар каже да то види као наставак преговора и утврђивање политичких позиција уочи формирања Владе.

"Мени се чини да је и даље сарадња између СНС-a и СПС-a извесна, али да се она неће обзнанити док се сви детаљи не договоре и све ово за сада на неки начин јесте креирање једне врсте тензија, одређене атмосфере, не бих читао те поруке као најаву раскида коалиције или најаву неког потпуно другачијег аранжмана", истиче Клачар.

Подсећа да је седам листа прешло цензус на изборима, а да ће у парламенту бити тридесетак различитих политичких организација.

"То је та такозвана индиректна парламентаризација, чему ми сведочимо већ један дужи низ година, чак у једном сазиву Народне скупштине је било више од 40 различитих политичких странака и политичких организација", рекао је Клачар. 

Додаје и да у парламенту очекује и "мучне полемике".

"Ја очекујем да ће се највећи део оне енергије које је било пуно на улицама, на протестима, заправо пренети у парламент. Парламент свакако није Академија наука и уметности, ту ће сигурно бити и веома мучних и дискусија и полемика, то само по себи нужно не мора да буде лоше", сматра Клачар.

Оптимиста је, како каже, да ће се из парламента избацити било какав облик мржње и да ће све остати у кругу јаких дискусија и жестоких критика.

Извршни директор Цесида очекује да ће Србија добити Владу до краја августа и подсећа да је и сам председник Вучић говорио да се за формирање Влада неће ићи до крајњих рокова, односно да се неће чекати 90 дана од формирања парламента.

Без опозиције у Влади 

Говорећи о могућности да у Владу уђу и представници опозиционих странака, каже да такву врсту сарадње не очекује.

"Једино што се може десити јесте сценарио да поједини посланици незадовољни својим статусом у својој странци или својој посланичкој групи наступају самостално и да као самостални посланици дају подршку владајућој већини. Али не очекујем да ће се направити нека врста коалиционог аранжмана у којем би читава политичка организација или странка направила договор са Српском напредном странком. Нисам сигуран ни да СНС-у таква врста сарадње у овом моменту треба нити да им одговара", објашњава Клачар.

Истиче да ће ова влада први пут имати другачије изазове у односу на претходне владе. Сматра да ће приоритети бити економија, односно задржавање економског раста, обуздавање инфлације, набавке енергената и спољна политика – превасходно европске интеграције и позиција Србије у међународним односима.

"Све то налаже да ће ова влада морати да уважи те околности, да понуди вероватно и друга имена у односу на нека која су се помињала или која су била у претходним владама и да ће Влада морати да делује веома брзо, ефикасно, да води рачуна о сваком детаљу", оцењује Клачар.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво