Читај ми!

Приказ српског наоружања, присуствовали Вучић и Ел Сиси

Председник Србије Александар Вучић и председник Египта Абдел Фатах ел Сиси присуствовали приказу наоружања Војске Србије и војне опреме из домаће одбрамбене индустрије. Део опреме и наоружање српске армије, приказан двојици председника на полигону Дома Гарде у Београду.

На полигону Дома Гарде у Београду је представљено борбено возило пешадије "лазански", најсофистицираније и најмодерније тешко оклопно возило које је развило домаће предузеће Југоимпорт СДПР.

Ту су и пешадијско борбено возило "Лазар", намењено за дејствовање по непријатељској живој сили са личном балистичком заштитом, за извиђање и препознавање циљева, осматрање околине, као и вишенаменско окопно возило 8x8 "Лазар", које поседује високософистицирану, модуларну балистичку заштиту.

Представљено је и оклопно возило за противоклопни ракетни систем валиког домета "Милош", као и возило "Нора".

Високом госту из Египта представљен је и "Гавран", систем беспилотне летелице пројектила, као и вишецевни модуларни самоходни лансер ракета Тамнава.

Вучић и Ел Сиси могли су да виде и вођену ракету ваздух – земља Кошава, са бојевом главом, која се користи за уништавање удаљених земаљских циљева који не морају да буду директно видљиви у тренутку лансирања.

Представљен је наоружани дрон "Обад", као и беспилотна летелица "Пегаз".

Вучић: Наставићемо да продајемо оружје 

Председник Србије поручио је да ће држава наставити да продаје наоружање тамо где је то могуће, у складу са међународним прописима, јер то данас раде све државе света.

Констатовао да је пад украјинског авиона, који је превозио гранате из Србије, био "саобраћајна незгода".

"Хоћемо ли наставити да продајемо? Наравно да хоћемо – и Сенегалу и Бангладешу. То је питање живота Србије. Не пада ми напамет да уништавам сопствену земљу", истакао је Вучић.

Према његовим речима, сви су заинтересовани за оружје из Србије, јер "свима све треба".

"Цео свет само тражи оружје. Имамо 'стручњаке' овде, који се питају зашто продајемо оружје. Не разумем питање. Па, да бисмо боље живели, да бисмо имали веће плате и пензије. Свакоме ко је дозвољени енд јузер (крајњи корисник), продаваћемо оружје. Наставићемо да продајемо свакоме ко ће да плати својим новцем, оно што ми продајемо. То је питање опстанка Србије" навео је Вучић.

Вучић је Ел Сисију поклонио и ловачки карабин са оптиком.

Обишли су и аутомобиле "Мерцедес" и "Ролс Ројс" из састава Гарде Војске Србије.

Са Вучићем и Ел Сисијем, приказу наоружања присуствовали су и министри одбране и полиције Небојша Стефановић и Александар Вулин, начелник Генералштаба ВС генерал Милан Мојсиловић, као и директор БИА Братислава Гашић.  

Вучић јуче је истакао да две земље имају простор за унапређење сарадње у области војне опреме, као и да Србија и Египта имају шта да понуде, да могу да формирају заједничка предузећа, да се ослањају једна на другу у тој области.

Ел Сиси данас завршава тродневну званичну посету Србији, током које је разговарао са државним врхом Србије, присуствовао пословном форуму, али и положио венац на Споменик Незнаном јунаку на Авали и постао почасни доктор наука Универзитета у Београду.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво