Читај ми!

Вучић после састанка са Лајчаком: Одлуке из Приштине донете да се протерају Срби са КиМ, да се направи нова Олуја

Председник Србије Александар Вучић је рекао после састанка са специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком да су одлуке Приштине у вези са српским регистарским ознакама и личним картама усмерене на протеривање Срба са севера КиМ и да се направи нова Олуја. Јасно је да нема дијалога и разговора, нагласио је Вучић. Председник је напоменуо да је још једна земља повукла признање Косова.

Обраћање председника Александра Вучића

"Курти ме уопште не занима, интересују ме они који га гурају"

Председник Вучић каже да га не интересује премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, већ они који га гурају и подржавају да доноси одлуке какве су последње које му је саопштио данас Мирослав Лајчак.

Вучић је то рекао одговарајући на питање да ли се Курти кандидује за новог Володимира Зеленског.

"Курти би волео, он сања да је Зеленски, некада сања да је Хегел, некада да је Зеленски. Све те његове глупости ме не занимају, мене не брине он, мене брину они који га у све то гурају", рекаоје Вучић.

Како каже, његова порука је упућена онима који "га гурају у то", а не њему.

"Он ме уопште не занима. Он је мали калибар у сваком смислу, мене занимају ови који мисле да могу да униште Србију и да није никада крај уништавања Србије да би они били задовољни тиме колико су Србију уништили", нагласио је Вучић.

Вучић: Наш одговор биће трезвен али убитачан, нећемо никакве војне акције да предузимамо

Вучић је рекао да ће ово бити интересантно лето и јесен. "Мене интересују они што диригују све ово, молим их да своју ароганцију мало спусте", напоменуо је Вучић.

"Ја као председник могу да кажем да можда немамо више куд, 10 година се боримо да пронађемо компромисно решење, али компромис нико неће, само гледају како да протерају наш народ", нагласио је.

Додао је да ће одговор Београда бити трезвен, али убитачан и истинит, и нећемо никакве војне акције да предузимамо и молимо да не дирају наш народ и да не одузимају њихову имовину.

"Рекао сам им све, није проблем што мисле да смо ми много глупи, него што мисле да су они много паметни", истакао је Вучић и напоменуо да после конференције за медије наставља разговоре са Лајчаком.

"Када се помене Резолуција 1244, многи гледају у даљину"

Председник Србије каже да кад се говори о Украјини, свима су пуна уста територијалног интегритета, а када се помене Резолуција 1244, многи гледају у даљину као да не разумеју о чему се ради.

"Овде је јасно да нема дијалога и разговора. Биће много проблема. Увек ћемо гледати да сачувамо мир, али други то не желе, не само Албанци са Косова него и њихови ментори", рекао је Вучић.

"Планирају општи напад на север Косова, најкасније 1. октобра"

Вучић је рекао да је после подне разговарао са представницима Српске листе и истакао да представници нашег народа неће више да трпе насиље Приштине, која за све одлуке има подршку представника Квинте.

"Неће више то да трпе, једноставно неће више да трпе упаде специјалних јединица на север. Неће", рекао је Вучић у обраћању јавности.

Како је истакао, рок који је Приштина одредила за одлуку о таблицама је 30. септембар, што, истиче, значи да Приштина планира општи напад на север најкасније до 1. октобра, како год га назвали.

"И то грађани треба да знају и да знају да су Албанце са КиМ подржали представници Квинте", нагласио је председник Србије.

FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

"Годинама трпимо лажи представника Квинте"

"Годинама трпимо лажи представника Квинте и косовскометохијских Албанаца", рекао је Вучић. 

"Није ми проблем што мисле да смо глупи, већ што мисле да су они много паметни. Навешћу неколико примера", каже Вучић.

"Спалили су десетине наших цркава и манастира и побили десетине људи, а као награду су добили независно Косово док су се у Београду свађали око фотеља", рекао је Вучић.

Вучић подсећа и на тешке одлуке Међународног суда правде због неких глупих питања.

"После тога смо сели за сто и добили Бриселски споразум. Од тог Бриселског споразума Срби су све испунили. Једина ствар коју је Приштина требало да испуни није испунила. И како је могуће да западна петорка ћути, а када Срби окаче банер ЗСО, онда иду у затвор", истиче председник Србије.

Вучић је рекао да су потом решили да нас малтретирају таксама више година, да руше Цефту, а онда и да специјалци с дугим цевима упадају на север.

"Онда су се сетили да треба даље да проводе терор и почели су да причају од реципроцитету. И ту долазимо до највећег лицемерја Запада. Пред изборе су говорили: 'Не брините, ми радимо на томе.' Рачунали су да ће ови њихови да ме победе на изборима. Али наравно, додатно и то да се покаже нашим људима доле да они не могу да имају Србију. Најбруталније су чињенице да њих не интересује међународно јавно право, и то сам све саопштио Мирославу Лајчаку од А до Ш", рекао је Вучић.

Вучић: Одлука у Приштини усмерена на протеривање Срба са КиМ

Председник Србије Александар Вучић рекао је да од данас имамо промену ситуације на Западном Балкану, у нашој земљи и на Косову и Метохији.

"Требало је заједно да се обратимо Мирослав Лајчак и ја. Нисам желео да доведем њега у непријатну ситуацију. Ми смо увек спремни за дијалог", напоменуо је Вучић.

"Шта је то што се данас догодило? Шта је то што желе косовски Албанци, али не само да они желе него су и подржани од Запада? Осујећивање права за улажење са личним картама Србије на КиМ – Приштина уводи реципроцитет за улазак на КиМ са српском личном картом. Донели су и другу одлуку, да се направи нова Олуја, да се региструју такозване РКС таблицама, убеђиваће људе да их ставе, па ако их не убеде, онда ће да отимају возила", нагласио је.

Вучић је рекао да је суштина да годинама трпимо лажи и представника Квинте и представника Албаница.  

Председник Александар Вучић, поводом одлуке институција у Приштини да забране српске личне карте и након 30. септембра укину важење регистарских ознака са именима српских градова, уз најаву да ће након тог рока та возила бити одузимана, поручио је да ће наш одговор бити трезвен, али убитачан и истинит и позвао Приштину да три пута размисли пре него што то уради.

"Ми никакве војне, овакве или онакве акције нећемо да предузимамо, али их молимо да не покушавају да отимају имовину нашем народу и да не покушавају да прогоне и протерују наше људе, то је наша велика молба. Много молимо те силне и моћне да то не раде. То је наша највећа молба", рекао је Вучић у обраћању јавности из Председништва Србије.

Рекао је да имају довољно времена до 30. септембра да три пута размисле да ли то хоће или неће да раде.

"Чини ми се да имају паметнија посла у овом тренутку, а можда и немају. Када год поставите питање – а где су вам принципи, пошто видимо Русија је страшно погазила међународно право, па што бомбардовасте Беогад а не нападосте Москву, и када то питате схватите да принципи и вредности не постоје", рекао је Вучић.

Како је рекао, "схватите да постоје њихов доњи део леђа који је забринут за своју судбину због нечијег нуклеарног оружја, као и у случају нафте и ништа више од тога".

Додао је да је и пета земља повукла признање Косова и да ће се то искористити ако Косово покуша да уђе у неку међународну организацију.

Вучић је додао да му је ово најоштрија конференција за медије коју је одржао, али да је то урадио са осмехом, пошто је свака реч истинита.

Мирослав Лајчак је претходно био у Приштини, где је изјавио да документ о формирању Заједнице српских општина није на столу, најављујући да ће се о том питању разговарати на следећим састанцима у склопу дијалога у Бриселу.

Лајчак је посетио и Косовску Митровицу, где се састао са политичким представницима Срба са Косова и Метохије. 

Успостављање Заједнице српских општина је најважнија и кључна ствар за косовске Србе, како би се све оно је што је њеним формирањем договорено реализовало и једино се на тај начин положај Срба може побољшати, поручили су политички представници Срба на КиМ на састанку са специјалним изаслаником Европске уније за дијалог Београда и Приштине.