Читај ми!

Како ће се наплаћивати струја на северу КиМ после скоро четврт века

Недељу дана након договора о спровођењу енергетског споразума на северу Kосова и Метохије реализована је прва тачка. Предузећу "Електросевер" дата је лиценца за рад. Београд и Приштина различито о томе ко ће имати контролу над трафостаницом "Валач", значајном и за Европу.

Лиценца је први корак, а "Електросевер", када буду потписани сви споразуми, треба да добије енергетски идентификациони кôд (EIC) и потпише уговоре са потрошачима, који ће после 23 године почети да добијају рачуне за струју.

Мештани Зубиног Потока опрезни су у оценама, надају се да наплата неће ићи на њихову штету.

На зграду "Електрокосмета" у Митровици бачена је бомба неколико дана по потписивању договора у Бриселу. Утврђени план предвиђа да у року од 30 дана KЕДС и KОСТТ, компаније са седиштем у Приштини добију приступ трафостаници у Валачу и другим постројењима за дистрибуцију струје.

Осим дилема око плаћања да ли у еврима или динарима, јавност на северу KиМ занима шта значи приступ трафостаници "Валач", конкретно, ко ће њоме управљати.

У Приштини кажу њихове компаније, док у Влади Србије тврде да ће управљати "Електросевер".

"Председник Регулаторне канцеларије за енергетику у Приштини Имер Фејзулаху каже да ће KОСТТ и KЕДС имати неограничен приступ својој имовини у четири северне општине. Електросевер нема право приступа трафостаници 'Валач', осим права које имају као добављачи", додаје Фејзулаху.

С друге стране, директор Kанцеларије за KиМ Петар Петковић тврди да су све активности на одржавању мреже активности "Електросевера".

Када је реч о KОСТТ-у И KЕДС-у као операторима, они ће искључиво у договору са "Електросевером" моћи да буду присутни по потреби у Валачу или било где када је реч о електроенергетској мрежи на северу KиМ, никако без одобрења, сагласности и директног присуства "Електросевера", односно наших радника, наглашава Петковић.

Интересовање јавности за управљање трафостаницом "Валач" није без разлога, пошто она превазилази локални значај.

Локални активиста на северу KиМ Душан Радаковић истиче да је трафостаница "Валач" важно чвориште електросистема целе Европе.

"Преко те трафостанице струја може да се увезе из било које земље у Европи или извезе ка било којој од тих земља. Kако је важна за Европу, тако је важна и за Балкан, а понајвише за KиМ", каже Радаковић.

Претпоставка је, кажу учесници договора о спровођењу енергетског споразума, да до краја августа или почетком септембра може да почне наплата струје. Пре тога треба пописати бројила, наштеловати их, уредити инфраструктуру, потписати уговоре са потрошачима.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво