Читај ми!

Вучић: Прави се "савршена олуја" у енергетици, забринут сам за зиму

Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће у наредних недељу дана до детаља представити шта се све предузима како би се на време припремили за предстојећу зиму. Све иде у лошем смеру и као да се прави нека врста "савршене олује", веома сам забринут за зиму, поручује Вучић.

"Са нафтом је данас нешто повољнија ситуација, али за нас неповољна ситуација настаје де факто од 1. новембра, а са гасом је све неповољнија из дана у дан, али не за нас, већ за све друге у Европи. Али, када за све друге у Европи цена гаса расте, онда расте и за нас за додатних милијарду кубика гаса које морамо да купимо мимо обезбеђених (од Руса по нижој цени) две до 2,2 милијарде кубика", рекао је Александар Вучић одговарајући на питања новинара.

Истакао је да су сада угаљ и струја готово најскупљи у летњим месецима.

"Све иде у лошем смеру и као да се прави нека врста 'савршене олује' и веома сам забринут за зиму, али ми радимо и предузимамо све. Када ја овако нешто кажем, то не значи да се повлачимо или да не радимо све што можемо, већ значи да ћемо бар за нијансу да урадимо више од већине других, а гледаћемо да буде више од те нијансе и да будемо спремни", истакао је Вучић.

Председник је додао да се код нас криза у правом смислу речи још не осећа, као и да наша држава за планирана повећања плата и пензија не тражи сагласност од ММФ-а.

Додаје да не очекује било какве проблеме у снабдевању, осим ако се нешто не догоди па да гас буде и до 5.000 долара на 1.000 кубних метара или да нафта поскупи на 170 долара по барелу.

"Неко би рекао да је то виша сила, али борићемо се свакако. Нећемо да побегнемо са мегдана свим проблемима, већ ћемо да кренемо према њима и да се суочимо са њима и покушамо да их предвидимо и победимо", истакао је Вучић.

"Након консултација донећу одлуку о Бриселу"

Председник Вучић најавио је да ће сутра обавити консултације са премијерима Северне Македоније и Албаније, Димитром Ковачевским и Едијем Рамом, као и Владом Србије, о предстојећем самиту 23. јуна у Бриселу и да ће након тога донети одлуку да ли ће ићи на тај самит. Напоменуо је да ће то бити можда најважнији и најзанимљивији дан у последњих 10 година на европском нивоу.

Александар Вучић је рекао да је у петак званично добио позив да присуствује седници Савета у четвртак у Бриселу.

"Сачекаћемо, сутра ћемо направити консултације у оквиру 'Отвореног Балкана' са Рамом и Ковачевским, онда ћу направити консултације са члановима Владе Србије и онда ћемо донети одлуку да ли ћемо ићи у Брисел и коју ћемо позицију да имамо", рекао је Вучић након уручења уговора о запослењу лекарима и медицинским сестрама.

Истиче да би могао да каже новинарима сада шта мисли, али да неће пре консултација са Владом Србије и пре него што размени мишљење са члановима иницијативе "Отворени Балкан" како би видео њихову позицију.

"У четвртак ћемо видети каква ће бити архитектура Европе"

Председник је изјавио, уочи сутрашњег наставка дијалога Београда и Приштине на техничком нивоу у Бриселу, да се нада бар неком договору.

"Надам се да можемо неки договор да постигнемо, јер би то био први договор око неких елементарних ствари, што би било важно", рекао је Вучић.

Истакао је да га веома занима шта ће бити у четвртак, на Самиту ЕУ и лидера Западног Балкана, јер ће на основу тога, каже, моћи да се закључи каква ће бити архитектура Европе.

Напоменуо је да ће то бити можда и најважнији и најзанимљивији дан у последњих 10 година на европском нивоу.

"Јер ћемо после тога видети каква је архитектура Европе, да разумемо шта нам следи и да боље разумемо своје место, не потцењујући и не прецењујући ни нас ни њих", рекао је Вучић.

О специјалним изасланицима: "Много бабица – килаво дете"

Што је већа "поплава" специјалних изасланика за Западни Балкан, плашим се да је све мање валидних и добрих предлога за нас, поручио је Вучић.

"Ваљда сви показују превелику бригу, а понекад ми се чини – много бабица, килава деца. Видећемо", рекао је Вучић одговарајући на питање да ли га забрињава "поплава" специјалних представника за Западни Балкан, а после спекулација да би и Француска могла да именује свог специјалног изасланика.

Како је рекао, важно је да се разговара на домаћој политичкој сцени у Србији у парламенту, чим се формира, са представницима Владе, као и са земљама у окружењу, како би се видело какав наш став треба да буде према свему.

Наше је, каже, да разговарамо са свима, да поштујемо све, али Србија, поручује, има своју политику, планове, програм и тако ће се поступати у будућности.

О Хркаловићевој: Верујем у институције и државу Србију

Вучић је изјавио да не може и не сме да износи личне утиске о интервјуу Дијане Хркаловић, да не може да наређује надлежним органима шта треба да раде, али је поручио да верује у државне институције и да ће надлежни органи урадити свој посао.

"Зна се ко наређује и проводи истрагу, ко прикупља податке, то је њихов посао да ураде", рекао је Вучић у Палати "Србија".

Интервју Хркаловићеве је, каже, погледао два пута. "Личне утиске не могу и не смем да износим у јавност, зато нећете моћи да закључите шта мислим", додао је Вучић.

Имао би, додао је, понеко питање, али није он тај који треба да поставља питања, већ надлежни органи.

"Једино што сам сигуран јесте то да ја ништа њима нисам учинио нажао. А то да прислушкујете шефа државе и да мислите да то можете некажњено, шта још после тога има да нисте урадили", упитао је Вучић.

Вучић каже да су надлежни органи установили да је прислушкивања било и да је неовлашћено приступано телефону шефа државе више од 1.600 пута.

"То је неспорно утврђено и то су надлежни органи утврдили, као што ће утврдити и све остало. То је њихова дужност и њихова обавеза и ту нема филозофије", додао је Вучић.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи