Читај ми!

Мицотакис: Западни Балкан да се прикључи ЕУ 2033. године

Грчки премијер Кирјакос Мицотакис изјавио је у Солуну на самиту Процеса сарадње у Југоисточној Европи (СЕЕЦП) да би 2033. година требало да буде рок за приступање свих земаља Западног Балкана Европској унији.

У оквиру самита Процеса сарадње у Југоисточној Европи у Солуну, председник Александар Вучић присуствовао је радној вечери, коју је Кирјакос Мицотакис приредио за шефове држава и влада. 

Грчки премијер je рекао је да би 2033. година требало да буде рок за приступање свих земаља Западног Балкана Европској унији. 

То је амбициозан циљ за Западни Балкан, али мислим да би могао бити реалан ако се идеја проширења врати као основна вредност Европске уније, рекао је Мицотакис, пренела је АНА.

По завршетку самита СЕЕЦП, којем је председавала Грчка, грчки премијер је позвао Југоисточну Европу да промовише пут мира и међународне законитости, заједничке безбедности и просперитета.

То је, како је рекао, основа Солунске декларације, која је једногласно усвојена.

Усвојена заједничка декларација из Солуна је званични документ континуиране посвећености страна принципима демократије, правне државе и темељним принципима међусобног поштовања и солидарности, рекао је Мицотакис.

Он је поновио да је кључни приоритет интеграција читавог региона Југоисточне Европе, посебно Западног Балкана, у Европску унију, скоро 20 година откако је пут отворен поново у Солуну током грчког председавања 2003. године.

Мицотакис је казао да је дошло време да се крене са одлучним корацима ка укључивању Западног Балкана у европску породицу. 

Десет лидера земаља Југоисточне Европе и три министра спољних послова подржали су декларацију Процеса сарадње у Југоисточној Европи (СЕЕЦП), објављену након завршетка самита СЕЕЦП у Солуну.

четвртак, 28. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво