Читај ми!

Вучић за РТС: У Србији дефакто уведено ванредно стање

Председник Александар Вучић каже за РТС, поводом недоласка руског шефа дипломатије Сергеја Лаврова, да је непристајање Србије да увек буде део чопора нешто што изазива главобољу. Вучић је навео да је због кризе у свету, у Србији дефакто уведено ванредно стање. Најавио је значајне промене у Влади Србије, али и београдској власти.

Александар Вучић је, поводом отказивања посете руског министра спољних послова Сергеја Лаврова, рекао у Дневнику РТС-а да није изненађен исходом, да је незадовољан свеукупном атмосфером и да такву хистерију према Србији дуго није видео.

"Не можете да разумете колико је безброј разговора било у којима је тражено од Србије да откаже гостопримство министру спољних послова Русије", рекао је Вучић.

Хистерија која се видела показала је шта неки заправо желе, пошто не могу ништа да учине Русији, они се "иживљавају над Србијом", оценио је Вучић. Не мисли, каже, на Американце, већ "на мале", од "Карла Билта до Хрватске".

"У Србију је у последња 24 сата стигло више западних медија него било када, чекајући да направе слику Вучића и Лаврова, да могу да нападну Србију", рекао је Вучић.

Оценио је да је непристајање Србије да увек буде део чопора нешто што изазива главобољу.

Истакао је да се мора изразити незадовољство и несагласје са покушајем забране разговора.

Председник је, коментаришући изјаву хрватског премијера који је рекао да Србија мора да пази коју страну бира и да није време за две столице, приметио да из Хрватске стижу туторско-наредбодавни тонови, а не комшијски и пријатељски. "Не кажу – волео бих да наши пријатељи из Србије буду заједно с нама у нечему. То би онда био другачији речник", рекао је Вучић.

"Нисам нарочито фасциниран њиховим претњама и наредбодавним тоном, више бих волео да неко жели да разговара с неким и разуме да су разговори лековити", истакао је председник Србије.

Што се тиче односа са Русијом, подсетио је да смо осудили упад у Украјину, али да је Русија традиционални пријатељ Србије.

Вучић је поручио да не може да пристане на то да се избацују из школа и позоришта Достојевски и Чајковски. "Нећу ја као председник државе да припадам чопору који жели да осуди Достојевског, замислите осудите Достојевског, па знате 'Зли дуси', па 'Коцкар', па 'Карамазови', 'Раскољников', што то да читате, а шта да читате, је л' та хистерија толико далеко отишла", указао је председник.

"Како је то Вучић зликовац којем треба откинути главу, што читам на свим мрежама, а хоћете ли сутра то да кажете чланици НАТО-а Турској, пошто Лавров иде у Анкару? Нећете изгледа, јер можете да будете тако безобзирни само према једној малој земљи као што је Србија", рекао је Вучић.

Пита и како је неким лидерима Европске уније дозвољено да иду у посету Путину, а Србија не може да разговара.

Вучић истиче да ће Србија да чува своју политику самосталног и независног одлучивања, али и да мора да донесе закључак који је јасан и недвосмислен и да мора да пожури на свом европском путу, ма како то звучало контрадикторно.

"То је најбоље за Србију. Да ли је најлепше? Не мора да буде, али је најбоље за нашу децу", нагласио је Вучић.

Напоменуо је да зато размишља да ли ће отићи на самит о Западном Балкану крајем јуна, јер сматра да Србија неће добити ништа када су у питању преговори са ЕУ.

"Србија неће добити ништа у јуну, немам сумње, али Србија не сме да одустане, него мора да се постара да нова влада ради да бисмо у децембру добила много тога, као што је то било прошлог децембра", рекао је Вучић.

"Из џепа грађана Србије узето 600 милиона долара"

Председник је саопштио да је Србија само због санкција које су уведене на руску нафту на губитку 600 милиона долара.

"Нама је директно из џепа грађана Србије на санкцијама узето 600 милиона долара на годишњем новоу и то људи треба да знају", рекао је Вучић.

Навео је и да је ирачка нафта скупља за 31 долар по барелу, а да за Србију важе санкције, јер мора танкерима да довезе руску нафту до Омиша у Хрватској, а превоз морем је санкционисан.

Рекао је и да Србија мора да уложи додатни новац за гас и да у петак пре немачког канцелара Олафа Шолца у Србију долази мађарски министар Петер Сијарто, како би се потписао гасни споразум.

"Идемо одмах, најкасније од 1. јула утискивање 500 милиона кубних метара у Мађарску, а обезбедили смо финансирање да нам не утиче на ликвидност, на грађане, да људи могу да буду мирни. Нећу да говорим како, видеће се за који месец", навео је Вучић.

Рекао је да у Банатском двору тренутно имамо 195 милиона кубних метара гаса, а треба да напунимо до 269,5 кубних метара за два месеца, тако да ћемо имати укупно 770 милиона.

Нагласио је да по најгорем сценарију, Србија са тим гасом може да издржи више од 100 дана, што је дефакто цела зима.

Када је угаљ у питању, каже да је проблем да ли ће се стићи са ремонтом у ТЕНТ-у у Обреновцу и Костолцу, иако се ради на томе да буде све завршено до 1. октобра.

Највећи проблеми су са нафтом, указао је Вучић, јер се 1. децембра, када почиње зима, завршава грејс период и почиње дејство санкција.

"Ми смо дефакто увели ванредно стање"

Председник Србије је рекао и да је због кризе у свету, дефакто уведено ванредно стање.

Истиче да се власти баве сваким даном да грађани не би осетили никакав проблем.

Указао је на проблеме, као што је повећана потрошња, на пример шећера.

"Продајемо 400 тона шећера на дневном нивоу, а обично је то 170 тона. Немамо проблема, не лажемо људе, имамо довољно, али не може логистика да постигне када људи дођу и узму по 10 или 20 килограма. Из целог региона долазе да купују код нас", рекао је Вучић.

Истиче да је само у "Делезу" јуче продато је 89,3 тона шећера.

Нагласио је да грађани морају да разумеју да неће бити једноставно, али да то није кривица Србије.

"Отворени Балкан изванредан пројекат"

Председник Вучић, који ће боравити у уторак и среду на Самиту у Охриду, у оквиру иницијативе "Отворени Балкан", каже да је та иницијатива и до сада донела значајну корист за све три државе које у њој учествују.

Наглашава да је отворена за све, али да никога не жели да моли да јој се прикључи, јер је "сит мољакања".

"Дритан Абазовић и председавајући Савета министара БиХ Зоран Тегелтија долазе као посматрачи. Сит сам тог мољакања, имамо Отворени Балкан, Србија, Северна Македонија и Албанија су ту, а ко хоће да се придружи, хоће, а ко неће, не пада ми на памет да молимо", рекао је Вучић.

Како је рекао, три земље већ спроводе у дело све што се тиче радних дозвола.

На Самиту на Охриду биће потписана четири споразума, о признању диплома, о сарадњи у области трговине и туризма, и о сарадњи у области културе и пореских управа.

"То су важне области и свакако ће донети корист свима", нагласио је Вучић.

Истакао је да је трговинска размена са Албанијом и Северном Македоније у драстичном порасту, што је у интересу свих.

"Имамо повећање од 28 одсто и 31 одсто трговинске размене у претходним месецима, са те две земље. То су велики помаци, важне ствари, а Отворени Балкан изванредан пројекат и ми ћемо то да гурамо", рекао је Вучић.

"Шолц ће доћи у Београд са тешким порукама"

Председник Вучић је рекао да би немачки канцелар Олаф Шолц дошао у Београд и да је шеф руске дипломатије посетио Србију.

Каже да ће Шолц свакако доћи у Београд са тешким порукама које се многим неће допасти.

"Тих неколико сати са Шолцoм су од великог значаја за нас. Немачка је за нас највећи трговински партнер и највећи инвеститор, улаже у фабрике, запошљава 77.000 људи. Хвала канцелару Шолцу, увек сам опрезан и одговоран, али је био коректан толико да су из његовог кабинета рекли да чак и ако Лавров дође, додуше после неких мојих изјава, да без обзира на то Шолц увек види решење у разговорима и у директном ангажману и да ће свакако доћи", навео је Вучић.

Председник Србије је нагласио да воли искрен разговор и када неко жели да чује аргументацију Србије за КиМ.

"Не може територијални интегритет да важи за Украјину, а не за Србију. Ако не важи, онда реците бар да разумете нашу позицију", нагласио је Вучић.

Истакао је да није оптимиста што се тиче ситуације у свету. "Имам веома лош осећај за свеукупне прилике у свету, наше је да се боримо и урадимо све што можемо за своју земљу и живимо колико можемо нормално и хвала народу који то разуме", рекао је Вучић.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво