Читај ми!

Селаковић: Отворена политичка и медијска кампања против Вучића у Хрватској

Министар спољних послова Никола Селаковић саопштио је да је у Хрватској у току "отворена и брутална политичка и медијска кампања против председника Србије Александра Вучића". Наводи да је Вучић заузео једину могућу позицију када је реч о злочинима почињеним над припадницима српског народа. "То је пре свега универзална позиција са које бранимо хуманост, односно европске и хришћанске вредности, па тек онда и српска позиција", истакао је Селаковић.

Српско тужилаштво за ратне злочине подигло је прву оптужницу за злочине почињене током хрватске акције "Олуја". Подигнута је против четири официра хрватске војске, због сумње да су наредили акцију у којој су страдали цивили у избегличкој колони. Највише њих погинуло је на Петровачкој цести 7. августа 1995.

"У односу према недвосмисленом злочину какав је био напад хрватске авијације на српске цивиле на Петровачкој цести не би смело да буде српске или хрватске визуре или било какве политичке острашћености и калкулисања, а учиниоци морају да, у име онога што би требало да буду и српске и хрватске вредности, буду процесуирани и кажњени ако њихова кривица буде доказана", навео је Селаковић.

Хрватски премијер Андреј Пленковић истакао је данас да је на маргинама самита у Давосу имао кратак сусрет и са председником Србије Александром Вучићем коме је, како каже, пренео незадовољство због подизања оптужнице против хрватских пилота.

Претходно је хрватски председник Зоран Милановић изјавио је да ће, како каже, Србију оптужница коштати и навео да због "неинтелигентног понашања" српског руководства наша земља, тврди, никада неће успети да уђе у Европску унију.

"Када хрватска политичка и културно-интелектуална елита негира или релативизује злочине које су мање или веће групе појединаца починиле у ратовима, поставља се питање како је могуће наредне генерације грађана Хрватске оспособити да нове односе са Србијом и њеним грађанима граде неоптерећени баластом злочина за које не сносе никакву одговорност", навео је Селаковић.

Шеф српске дипломатије је навео и да Србија и њен председник не деле вредности са таквом хрватском елитом.

"Инсистираћемо у наставку процеса европских интеграција на томе да нам буде јасно објашњено да ли негација злочина јесте европска вредност, а ако јесте, јасно ћемо саопштити да то није и никада неће бити наша вредност", закључио је Селаковић.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара