Читај ми!

Вучић у Давосу: Србија је на путу ка ЕУ, али има своје интересе

Председник Александар Вучић изјавио је да је у Давосу имао низ добрих састанака са бројним европским и светским званичницима, додајући да је искрено и отворено говорио о проблемима, указао на другачије виђење ситуације у БиХ од већине присутних и изнео различите ставове у односу на Аљбина Куртија.

Александар Вучић, који је учествовао на скупу "Дипломатски дијалог о Западном Балкану" на форуму у Давосу, рекао је новинарима да је Србија на путу ка ЕУ и да је захвална на подршци коју од ње добија, али да је потребно да се разуме и позиција Србије, а не само да се понавља шта се од ње очекује.

"Имамо ми своју државу, своје интересе. Како то дволично звучи када кажете да је територијални интегритет највиша вредност коју морамо да штитимо. Још се грађани Србије сећају онога што је било пре 23 године, тада територијални интегритет једне земље није био нарочито важан", подсетио је Вучић.

Навео је да је имао бројне разговоре са председницима и премијерима, од Јерменије, до премијера Лихтенштајна и других земаља, са свима из региона који су били присутни.

Такође, додао је да је разговарао и са представницима ЕБРД-a, финансијског сектора, Мирославом Лајчаком, и другима из, како каже, "европског крема", из ОЕБС-а и других организација.

"Суштина је у томе да сам био искрен, отворен, говорио о проблемима, указао на другачије виђење ситуације у БиХ од већине пристуних, као и различите ставове у односу на Куртија", рекао је Вучић и додао да не може да открива детаље са сесије "Дипломатски дијалог о Западном Балкану", због правила, али је указао да су на скупу изнели потпуно различите визије будућности Балкана.

Додао је да је и данас доминантна тема била Украјина, Русија и руски утицај на регион.

Вучић је навео да је разговарао и са појединим шефовима иностраних служби, председницима држава, те да је од председника Јерменије добио позив да посети Јереван, на шта је узвратио позивом колеги да посети Србију.

Такође, издвојио је разговор са Клаусом Швабом, којег такође ускоро очекује у Београду.

"Много сам разговарао о томе како можемо да се поставимо данас у свету, а разговарао сам и са шефицом америчке Ексим банке, о великом зајму у будућности, за значајне енергетске пројекте, за соларне, а касније и хидропројекте. То је био одличан састанак, кратак, али конкретан, брз. Добро смо се договорили и верујем да ћемо ускоро изаћи са конкретним плановима", рекао је Вучић.

Додао је да је на маргинама скупа разговарао и са председником Северне Македоније Стевом Пендаровским, а накратко и са хрватским премијером Андрејем Пленковићем.

"Ја нисам домаћин састанка у Охриду, већ премијер Северне Македоније Дмитар Ковачевски, али сам, као гост и део 'Отвореног Балкана', упутио позив Абазовићу да дође на заједничку вечеру за неколико дана, и сада је на њима да ли ће да дођу", рекао је Вучић.

"Ми смо задовољни ониме што имамо. Волели бисмо да нас је више, али задовољни смо овиме што имамо, и наши односи су никад бољи. У Бриселу најлепше о Србији говоре Северна Македонија, Албанија и Мађарска, не бисте веровали... као и ми о њима", рекао је Вучић.

Додао је да постоји поверење између Београда, Скопља и Тиране, да расте економска сарадња и све, каже, иде у добром смеру.

"Кратко сам разговарао са Пленковићем и ништа више", рекао је Вучић. 

Вучић са Абазовићем

Председник Србије се раније данас у Давосу састао са премијером Црне Горе Дританом Абазовићем и позвао га да се придружи састанку иницијативе "Отворени Балкан" на Охриду. 

"Одлична прилика да са Дританом Абазовићем разговарам о билатералним питањима, али и да га још једном позовем да нам се придружи на састанку иницијативе 'Отворени балкан' на Охриду", написао је Вучић на Инстаграму

Односи Црне Горе и Србије су приоритет, поручио је црногорски премијер Дритан Абазовић.

На Твитеру је написао и да Црна Гора улаже максималне напоре да се на Западном Балкану промовише политика регионалне сарадње, помирења, суживота, боље економске повезаности.

Састанак са Швабом и разговор са председником Јерменије

Током боравка у Давосу, председник Србије Александар Вучић састао се и са оснивачем и извршним директором Светског економског форума Клаусом Швабом.

"Сваке године током Светског економског форума научимо много о светској економији, добијемо нове идеје и чујемо неке од најпаметнијих људи на свету", навео је Вучић на Инстаграму, уз фотографије сусрета са Швабом.

Вучић је на маргинама Светског економског форума разговарао и са председником Јерменије Ваганом Хачатурјаном, којем је упутио и позив да посети Србију.

"Разговарали смо о билатералним односима, глобалној ситуацији, а ја сам искористио прилику да председника Јерменије позовем да посети нашу лепу земљу", написао је Вучић на Инстаграму, уз фотографију са Хачатурјаном.

Председник је разговарао и са премијером Грчке Кирјакосом Мицотакисом. "Од Београда, преко Брисела, па до Давоса – увек је велико задовољство видети Кирјакоса Мицотакиса", навео је Вучић на Инстаграму.

Вучић је навео да Србија и Грчка већ 150 година имају, не само пријатељске већ и истинске братске односе и да међу нама нема отворених питања.

"Захвалан сам грчком народу на подршци територијалном интегритету Србије, као и на великој подршци европском путу наше земље", додао је Вучић.

Председник Србије се на годишњем састанку Светског економског форума састао с више лидера из ЕУ и света, као и с економским стручњацима.

понедељак, 06. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара