Читај ми!

Вучић: Украјина једина тема у Давосу

Председник Александар Вучић, који присуствује годишњем састанку Светског економског форума у Давосу, пренео је да је доминантна тема тог скупа Украјина, као и да су важне теме предстојећа зима и питања енергената, хране и одрживости, те да је важно да се све то сагледа и види шта Србија може да уради. Истакао је да ће Србија од данас заштитити цену шећера, без обзира на количину и поручио да га има довољно.

Александар Вучић је, у обраћању новинарима, рекао да је "једина тема Украјина, све што се збива у Украјини, а све остало је скрајнуто".

"На неким од састанака који нису за јавност, слушао сам и Кристин Лагард и Кристалину Георгијеву, око економске будућности света и Европе", додао је Вучић у Давосу.

Важно је, каже, чути шта су планови, до када ће се повећавати референтне стопе, на који начин ће играти игру између раста и спасавања Европе од инфлације, као и шта је оно што Србија може да учини и сачува стопу раста изнад просека.

Према његовим речима, данас је све испреплетано, укључујући и климатске промене, јер када је у мају у Шпанији 40 степени, а у Индији преко 50, па у Делхију кажу да немају жито за извоз, па ни шећер, онда, каже, пола планете има проблем.

"Када све то укомпонујете и сагледате, тражите место за Србију и шта је то што можемо да учинимо за себе", нагласио је Вучић.

Пренео је да на скупу сви говоре о украјинској кризи и о предстојећој зими, посебно о три кључна елемента – о енергентима, храни и одрживост, односно чувању раста и држање под контролом инфлације.

"Када то чујете, шта ће земље да предузму, тражите шта Србија може да уради", додао је Вучић.

Како је рекао, тема украјинске кризе се толико надвила над све друге теме, а приметна је огромна подршка Украјини, без могућности да се чује било шта друго.

"Некада сте овде могли да чујете различите, другачије ствари, долазили су и Си Ђинпинг и Ангела Меркел, а сада је Давос постао место доминантно, искључиво западне оријентације, а онда је о свему осталом могуће разговарати, али у задатим оквирима", поручио је Вучић.

"Нема разумевања за земље које нису изабрале једну страну"

Председник је изјавио да је у међународној заједници атмосфера таква да ту нико не жели другог да чује или саслуша када је реч о Украјини и да нема разумевања за земље које нису искључиво за једну страну.

Вучић је тако одговорио на питање да ли постоји разумевање за оне државе, попут Србије, које у руско-украјинском рату нису заузеле искључиво једну страну и да ли су му упућене неке примедбе због позиције Србије од неког лидера са којим се састао данас у Давосу.

"Не постоји та врста разумевања, дали смо јасан политички став и осудили напад на Украјину, али живите у свету у којем доминира хистерија и нема рационалних разговора. То ми чак није сметало 10 или 15 дана, али и даље не можете да пренесете ниједну рационалну поруку и зато не мислим да постоји расположење да било ко некога жели да чује и саслуша, а посебно по том питању", рекао је Вучић.

На питање новинара шта ће бити сутра на панелу са лидерима са Западног Балкана у оквиру Светског економског форума у Давосу, Вучић је рекао да ће вероватно опет Аљбин Курти изговарати ружне речи о Србији и њему, како је руски и Путинов патуљак који хоће да води ратове на Балкану и да ће му он, Вучић, опет жестоко одговорити.

Вучић је истакао да је разговарао са много људи у Давосу, са лидерима из ЕУ и много економских стручњака и светских лидера, на пример са премијерима Луксембурга и Лихтенштајна, затим Шпаније и других земаља, као и са шефицом ММФ-а Кристалином Георгијевом, као и лидерима афричких и азијских земаља.

"То је наш посао и сви делују забринуто шта ће се збивати у свету и сви гледају да купе више хране и угља, зелена агенда је мало пала у страну. Сви то раде да би могли да преживе у наредном периоду и гледају како да реше питање нафте и гаса. Украјинци су заузели овде Руску кућу и сада ту представљају руске злочине, а и другу су закупили. Ове године је Давос обележен украјинским бојама, што је сасвим логично и очекивано", навео је Вучић.

"Заштитићемо цену комплетног шећера" 

Вучић је најавио да ће Србија од данас заштитити цену шећера, без обзира на количину, и поручио да га Србија има довољно.

Говорећи о несташици шећера у продавницама, рекао је да је у Србији заштићена цена шећера у паковању од једног килограма и да се онда они који раде са шећером, попут пчелара или дестилера, договоре са пословођама да купе веће количине тог јефтинијег шећера, због чега ће бити заштићена цена шећера без обзира на паковање.

"Разговарали смо са власницима две шећеране и 20 трговинских ланаца и верујем да ће то све бити у реду", рекао је Вучић.

"До четвртка интервенишемо са додатних 260 тона шећера", рекао је Вучић и нагласио да Србија нема никаквог проблема са храном.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво