Читај ми!

Селаковић: Србија неће бити сама у борби против нелегитимног захтева Приштине за пријем у СЕ

Министар спољних послова Никола Селаковић изјавио је да би евентуално разматрање захтева Приштине за пријем у Савет Европе било у директној супротности са најмање два члана Статута СЕ, у потпуности супротно Резолуцији 1244 СБ УН и да би то био акт директно уперен против територијалног интегритета Србије, али и јединства Савета Европе као паневропске организације.

"Буде ли дошло до развоја ситације у том смеру, ми ћемо се свим политичким средствима борити против тога и уверен сам да у тој борби нећемо бити сами", поручио је Никола Селаковић после састанка Комитета министара Савета Европе у Торину, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова.

Селаковић је нагласио да је нетачна свака аргументација да је КиМ "црна рупа" у Европи, где апсолутно није присутан Савет Европе са свим вредностима које заступа и надгледа.

Шеф дипломатије указује на то да се Савет Европе у статусно неутралном присуству налази и на територији јужне српске покрајине, где учествује у спровођењу различитих пројеката из области људских права.

Министар Селаковић се на маргинама заседања Комитета министра састао са генералном секретарком Савета Европе Маријом Пејчиновић Бурић и са министрима спољних послова Данске, Ирске, Исланда, Азербејџана, Грузије, Молдавије и заменицима шефова дипломатија Украјине и Словачке, које је ближе упознао са позицијама Србије према захтеву Приштине за чланство у Савету Европе.

Према речима министра, сусрет са колегама из Ирске и Исланда био је мотивисан тиме што су те државе чланице Бироа комитета министара СЕ, додавши и да је Ирска данас од Италије преузела председавање Комитету министара СЕ у наредних шест месеци.

"Реч је о убедљиво великој већини држава које су до сада увек биле на нашој страни и имале јасан и принципијелан став подршке територијалном интегритету и суверенитету Србије", рекао је Селаковић.

Подсетио је да се Србија показала као једна од ретких европских држава која има јасне, доследне и принципијелне ставове према основним начелима спољне политике, где се руководи основним начелима УН, поштује територијални интегритет, суверенитет и политичку независност другх држава и поштује међународно признате границе.

Селаковић је приметио да је међу представницма држава чланица Савета Европе било и оних који су непринципијелно говорили о поштовању територијалног интегритета неких европских држава, а да друге, чији је територијални интегритет нарушен, као што је Србија, нису ни помињали.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво