Читај ми!

Зечевић: Европска политичка заједница нема смисла ако једног дана Русија не буде њен део

Професор Слободан Зечевић са Института за европске студије каже за РТС да идеја француског председника Емануела Макрона о формирању Европске политичке заједнице, коју подржава и Шарл Мишел, зависи од јединства унутар Уније, али да нема смисла ако једног дана њен део не буде и Русија.

Уочи доласка у Београд, председник Европског савета Шарл Мишел рекао је да има план за реформу политике проширења.

Професор Слободан Зечевић каже да већ око 20 година траје прича о проширењу на државе Западног Балкана и да Мишел говори о убрзању тог процеса.

"Убрзање је требало да донесе нова методологија која се примењује од прошле године, али видећемо какво ће то убрзање бити", истиче Зечевић.

Каже да је постепеност други принцип који Мишел помиње.

"То би требало да значи да када отворите одређени кластер и уђете у један сегмент процеса европских интеграција, добијете средства и фондове као да сте држава чланица, што би за нас било веома битно. Били бисмо равноправнији са чланицама Европске уније у окружењу", објашњава Зечевић.

Истиче да је Мишел помињао чак и да би ресорни министар требало да присуствује састанцима Савета министара у Бриселу, што би била нека врста припреме Владе Србије за будуће чланство у Европској унији.

"Односи Европске уније и Русије су суштински"

Зечевић каже да идеја француског председника Емануела Макрона о формирању Европске политичке заједнице, коју и Шарл Мишел подржава, зависи од јединства унутар Уније.

"То је једна нова организација коју морају једногласно да усвоје чланице Европске уније и да имају јединствен став о томе. Та заједница је доста широка и обухватила би и земље Западног Балкана, али и земље бившег Совјетског Савеза", објашњава Зечевић.

Сматра да је то пројекат који нема много смисла ако и Русија једног дана не буде део те заједнице јер је, како каже, немогуће игнорисати једну од кључних земаља.

"Односи Европске уније и Русије су суштински односи и кризу имамо зато што су ти односи поремећени у овом периоду", сматра Зечевић.

Истиче да се стално говори о томе да Србија треба да уведе санкције Русији и да су притисци стално присутни, али да нема информација да су на дневном реду и уцене.

"Не може ни то да се искључи јер постоји једна ратна и пропагандна хистерија у Европи, где се Русија ставља на стуб срама и свако ко није у тој коалицији против Русије није прави Европљанин и није посвећен европским вредностима", каже Зечевић.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво