Читај ми!

Ђукановић подржава иницијативу Приштине за чланство у Савету Европе

Председник Црне Горе Мило Ђукановић изјавио је да подржава дијалог Београда и Приштине, који би резултирао постизањем одрживог споразума, као и иницијативу Приштине да се учлани у Савет Европе и друге међународне организације.

Мило Ђукановић је пре подне стигао у дводневну посету Приштини, прву у својству председника Црне Горе од како је на КиМ 1999. године уведена међународна управа и централне косовске власти једнострано прогласиле независност 2008. године.

"Црна Гора је држава која је 2008. признала независност Косова и наравно након тога је потпуно јасан наш став према логичној потреби, према интенцији да Косово постане део европских и шире организација. Дакле, разумемо да је благодет не само за Косово, него рекао бих и за регион и за Европу, свако ново чланство у СЕ, имајући у виду значај који та организација има. Организацији која је нека врста предворја за ЕУ", навео је Ђукановић на конференцији за медије са Вјосом Османи са којом се у Приштини првом састао и  и разговарао.

Османиjева је од Ђукановића затражила подршку чланству Косова у Савету Европе, али и другим међународним организацијама, истовремено поновивши оштре ставове према Русији и Србији, оптужујући их за хегемонистичку политику, а председника Србије Александра Вучића за лошу реторику.

Ђукановић је додао да је иницијатива Приштине за чланство у СЕ "корист за све у целини" и да на тај начин у Подгорици "разумеју апликацију Косова у СЕ".

"И зато је логично и природно да подржавамо ту интенцију и наставићемо да радимо оно што смо радили и у претходном периоду, разумевајући потребу Косова да као независна држава буде део савремених политичких и економских и демократских интеграција", додао је Ђукановић.

Османијева сматра да Београд покушава да утиче на суседе, иако су, како је рекла "Косово, Црна Гора и БиХ независне државе", критички говорећи о иницијативи "Отворени Балкан".

Она тврди да је та иницијатива показала како наводно преко ње Русија шири свој утицај на Балкану.

Мило Ђукановић је указао да је иницијатива "Отворени Балкан" настала у тренутку извесне депресије у одређеним земљама региона када је изгледало да је европска интеграција земаља региона немогућа и да је, недавним одласком канцеларке Немачке, Берлински процес на издисају.

"Ни једна ни друга претпоставка нису тачне, ми мислимо да је овај геополитички заплет који сада имамо отворио нову шансу за добру динамику европских земаља региона. Црна Горе остаје опредељења да иде ка ЕУ. Зато смо се у Црној Горил определили да не хрлимо у иницијативу Отворени Балкан, него да инсистирамо на наставку сарадње у оквиру Берлинског процеса", поручио је Ђукановић.

Истовремено је пружио пуну подршку дијалогу Београда и Приштине.

"Једино политички дијалог може довести до свеобухватнох договора. Јер то није питање које се тиче само Косова и Србије, то је питање које се тиче и стабилности региона и због тога као сусед и Косова и Србије показујемо високу заинтересованост да се дијалог настави да у догледној будућности резултира одрживим споразумом", казао је Ђукановић.

Позвао је Вјосу Османи да посети Подгорицу, а обоје су истакли одличну сарадњу и истакли заједничке циљеве а то су, пре свега, европске интеграције.

Током дводневне посете Приштини Ђукановић је имао сусрет и са председником Скупштине Гљауком Коњуфцом, а у одсуству премијера Куртија, потпредседници владе приредиће званични ручак.

Он ће се састати и са градоначелником Приштине и са представницима опозиционих парламентарних партија.

Председница Вјоса Османи приредиће свечану вечеру за председника Ђукановића и црногорску делегацију.

Другог дана посете, Ђукановић ће обићи базу КФОР-а, одржати предавање на ААБ колеџу и учествовати на Бизнис форуму у организацији почасног конзула Црне Горе на Космету.

Он ће заједно са Османијевом говорити и на манифестацији "Дани Црногораца на Косову" у организацији Удружења Црногораца "Ловћен" у Народном позоришту у Приштини. 

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара