Читај ми!

Вархељи: Проширење гаранција мира и стабилности Западног Балкана

Европски комесар за проширење Оливер Вархељи поздравио је присуство шефова дипломатија земаља Западног Балкана на састанку Савета ЕУ уз поруку да је регион стратешки приоритет за ЕУ, као што је и ЕУ за западнобалканску шесторку.

"Политика проширења ЕУ је једина гаранција мира, стабилности и просперитета региона. Неопходно је напредовати у приступним процесима Западног Балкана. Све одлуке ЕУ у том правцу морају хитно бити донете", поручио је Оливер Вархељи на Твитер налогу.

Вархељи, заједно са шефом дипломатије ЕУ Жозепом Борељом, присуствује данашњем заједничком састанку министра спољних послова ЕУ 27 и западнобалканске шесторке који се одржава у Бриселу.

Министар спољних послова Никола Селаковић раније данас у Бриселу се састао са комесаром ЕУ за суседску политику и преговоре о проширењу Оливером Вархељијем. 

Бербок: ЕУ мора испунити своје обећање Западном Балкану 

Министарка спољних послова Немачке Аналена Бербок истакла је, уочи Савета шефова дипломатије ЕУ у Бриселу, да ЕУ мора не само даље да пружа подршку Западном Балкану, већ и да испуни дато обећање да тај регион уведе у Унију.

Бербокова је, у изјави новинарима, рекла да ће на данашњем састанку подршка Западном Балкану бити велика тема.

Истакла је да је познато да је посебно Западни Балкан био и остао изложен притиску и утицају Русије.

"Због тога је важно да не наставимо само са пружањем подршке већ и да испунимо обећање које смо дали Западном Балкану да ћемо га увести у ЕУ, по различитој брзини, на основу напретка", рекла је она.

Навела је да је кључно да се приступни преговори са Албанијом и Северном Македонијом почну на почетку лета, а да ће на данашњем састанку бити извршена припема.

"То је посебно важно у ово доба, јер се ради о кључном безбедносном и геоплитичком питању", нагласила је она.

Указала је да за земље региона то значи да морају да примене европске политике, то јест пруже подршку и примене санкције, што већ већина ради.

"Мени је лично важно да Косово и Србију подржимо у процесу нормализације односа. То је пут којим морају ићи заједно како би задржали европску перспективу", објаснила је она.

Подсетила је да је главна тема скупа, међутим, Украјина, као и да се ради на припреми шестог пакета санкција. С тим у вези је поручила да све земље треба да иду заједно путем изласка из руске нафте.

Указала је да Немачка зна да то није лако, али да се тим путем мора ићи.

"Украјина брани европске вредности и сматра важним да се разговара и у вези европске перспективе", додала је она.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво