Читај ми!

Дрецун: Приштина охрабрена разговором са Немачком и САД, Београду сужен маневарски простор

Председик Одбора за Косово и Метохију у Скупштини Србије Милован Дрецун каже за РТС да дијалог назадује и да ће Приштина, која је охрабрена разговором са немачким канцеларом и америчком делегацијом, ићи на блокаду дијалога са циљем да се не постигне никакав договор.

Милован Дрецун је у Дневнику РТС-а говорио о дијалогу Београда и Приштине, могућностима да две стране постигну договор, као и о захтеву приштинских власти за чланство у Савету Европе.

"Дијалог назадује, јер ако имате водеће западне земље које Приштину подржавају у ставу да дијалог треба преусмерити са решавања питања која су била на дневном реду на такозвано узајамно признање, онда то не може да доведе до постизања договора", оцењује Дрецун.

Не очекује да ће данас бити постигнут договор о кључним питањима, осим ако се не би "десило чудо, па да неко из Вашингтона или Берлина каже приштинској делегацији – ипак постигнете неки компромис са Београдом".

Када је реч о питању несталих, наводи да ту јесте дошло до приближавања у смислу да је европски представник предложио споразум који је за Београд прихватљив, и који подразумева отварање архива на обе стране.

"Међутим, када смо близу договора о несталима, Приштина излази са једном новом формулацијом, која потпуно спречава могућност постизања договора. Они кажу принудно нестали. За принудно нестале одговорност сносе искључиво државе. Тада када су људи нестајали, када их је киднаповала терористичка ОВК, није постојала лажна држава Косово, што значи да би Србија била одговорна за злочине које је починила ОВК", објаснио је Дрецун.

Што се тиче регистарских таблица, наводи да Приштина предлаже да се међусобно признају, иако њихове таблице нису статусно неутралне.

Код енергетике, додаје, они кажу да ће дати лиценцу за наше компаније, али да Београд њима дâ трафостаницу "Валач" на управљање – што је неприхватљиво.

"Валач се тиче имовине и може да се разматра када на дневни ред дође питање имовине, а не овако", указује Дрецун.

"Београду сужен маневарски простор"

Оцењује да је Београду сужен маневарски простор и додатно редукован тектонским поремећајем на глобалној међународној сцени због рата у Украјини, чиме је на нашу страну појачан притисак, и наводи пример апликације Пришине за чланство у Савету Европе.

Сматра да су у Приштини додатно охрабрени разговорима које су имали са немачким канцеларом и приликом посете америчке делегације.

"Они ће сада ићи на блокаду дијалога све са циљем да се не постигне никакав договор", закључио је Дрецун.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво